Bojtár B. Endre

  • Bojtár B. Endre

Bojtár B. Endre cikkei

Az otthonosság érzése

  • Bojtár B. Endre
A következőkben érdekes kordokumentumot teszünk közzé, mely a baráti Lengyelország politikai mindennapjainak színes, fordulatos világába enged betekintést.

Bosznia békeidőben: Házak

  • Bojtár B. Endre
Nem sokkal a boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény után, 1996-ban riportot készítettünk a sokat szenvedett országban. Az igencsak különleges körülmények között készült riportunkat a Narancs30 cikksorozatunk részeként közöljük újra.

„Két koporsó közt”

  • Bojtár B. Endre
A világhírű olasz maestro a Pesti Magyar Színházban rendezte a szerb drámairodalom egyik modern klasszikusát, Dušan Kovačević A maratonfutók tiszteletkört futnak c. fekete komédiáját, avagy humoros rémdrámáját. A rendező életútjáról, balkáni kötődéseiről és a titói Jugoszlávia avantgárd paradicsomáról beszélt a Narancsnak.

Tony, az Ember Fia

  • Bojtár B. Endre
A nagy vízen túl 1999-től tavaly júniusig vetítette az HBO. Csúcsnézettsége ott közel 12 milliós volt, az utolsó rész másnapján a The New York Times címlapon siratta.

Gazdátlan bűnök – A Jaruzelski-per

  • Bojtár B. Endre
„Avval a feltétellel egyezett bele az interjúba, ha láthatja, amit az államügyész mondott róla. Elhoztam. Az agg zsarnok elesett állapotát meghazudtoló fürgeséggel pattan ki az ágyból…” Tegnap meghalt Wojciech Jaruzelski tábornok. 1997-ben tettünk nála emlékezetes látogatást.

Meghalt Wojciech Jaruzelski

  • Bojtár B. Endre
90 éves volt. 1997-ben beszéltünk vele. Április elején múlt nyolc éve annak, hogy megszületett az első kelet-európai megállapodás a békés hatalomátadásról a kommunisták és a kommunisták ellenzéke között. A lengyel Kerekasztal sikerében múlhatatlan érdemeket szerzett az akkori lengyel államelnök, Wojciech Jaruzelski. Aki nem sokkal az első, 1989. júliusi, részben szabad választások után nyomtalanul eltűnt a lengyel politikából, és ma nyugdíjas államelnökként morzsolja napjait szűk irodájában az Aleje Jerozolimskién, egy baromi ronda varsói irodaház első emeletén. És ha a tábornok a rendszerváltás egyes eseményeit, fogalmazzunk így, furcsa megvilágításban látja is, az tény marad, hogy 1988-ban igazi választás előtt állt. A rendszerváltás nem csak úgy lett: az ő döntésén is múlt. Úgy, ahogy az 1981-es szükségállapot sem csak úgy lett. Azt bizony ő vezette be, és nem a Történelmi Szükségszerűség.

"Mint a Bibliában"

A kockázatokkal mit sem törődő mentalitás a legijesztőbb - jellemzi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntéseit Király Júlia, aki szerint a jegybank növekedési hitelprogramja is e túláradó optimizmusra épít elsősorban. A kkv-szektorra zúdított olcsó hitel buktatóin túl a volt alelnök a hazai bankrendszer jelenlegi állapotáról is beszélt lapunknak.

Kövess minket: