Újvári Miklós

  • Újvári Miklós

Újvári Miklós cikkei

„Ezeket a trükköket megcsinálják”

  • Újvári Miklós
Ha Matolcsy György újabb kastélyokat akar venni, egyszerű a dolga: gyengítenie kell a forintot. Zsiday Viktor szerint az MNB a devizahitelek forintra váltásával ugyanúgy több tízmilliárd forintos nyereséghez juthat, mint a jövőre várható forintgyengülésből.

Hét csapás a hetekre

  • Újvári Miklós
Totális háborút indított a Lázár János vezette miniszterelnökségi agytröszt a nagy élelmiszeráruház-láncok ellen. A cél az ellehetetlenítés, a magyar konkurencia helyzetbe hozása, és egy kis pénzszerzés a költségvetés számára.

Rendszeresen hazacsenget

  • Újvári Miklós
Az önkormányzati választás kampányfinisében a kormány kilenc új uniós pályázat kiírását hirdette meg. A most induló hétéves uniós költségvetés első tenderei még nem a legjelentősebbek, ráadásul tavasz előtt aligha lesz kifizetés. De arra jók, hogy a kormány jelezze: nem felejtette el, mi a dolga, és hogy változatlanul megéri a barátjának lenni.

„Varga Mihály tudja, hogy ezek rossz lépések”

  • Újvári Miklós
A magyar gazdaságot az uniós pénzek, az amerikai jegybank és a szerencse tartják életben – mondja Soós Károly Attila, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, volt SZDSZ-es államtitkár.

Agyműtét baltával

  • Újvári Miklós
Fel sem ocsúdnak a bankok az egyik csapásból, máris kapják a következőt. A kormányzat szívatja őket, ők pedig, mivel sárosak a hitelválságban és tartanak a teljes összeomlástól, meghunyászkodnak. Holott a bankszférában általános a vélemény: olyan mély szakadékba néz bele most a pénzügyi rendszer és a magyar gazdaság, hogy annak az alja sem látható.

Málenkij kredit

  • Újvári Miklós
Magyarország számára előnytelen, uniós szabályokat sért, növeli az államadósságot, és nagy valószínűséggel alkotmányellenes is a tízmilliárd eurós magyar-orosz hitelszerződés. Erre jutottak a lapunk által megkérdezett szakértők a majdnem titkos tervezetről, amit állítólag már alá is írt a két fél.

Nyomáspróba

  • Újvári Miklós
A szlovák-magyar gázvezeték aligha függetleníti Magyarország energiaigényét az oroszoktól, de szép példája az Orbán-kormány és az MVM-csoport energetikai térnyerésének. Mindeközben a nemrég állami tulajdonba vont hazai gáztárolók mindössze 10 százalékban vannak feltöltve.

Nem oszt, nem szoroz

  • Újvári Miklós
Matolcsy György már-már magának vindikálja a gazdasági növekedés megindulását, pedig hitelprogramja alig érdekel valakit. A hitelképes cégek elfogytak, a bankokból szinte ki kell operálni a pénzt.

Mindent vissza!

  • Újvári Miklós
Aligha csak az olcsó lakossági energia lebeg a kormány szeme előtt, amikor rá kívánja tenni a kezét a rezsicégekre. Átfogó stratégia körvonalazódik, amelyben az állami és a kitüntetett magánszereplők szoros szimbiózisban dolgoznak.

Kövess minket: