Virág Tamás

 • Virág Tamás

Virág Tamás cikkei

Embertárolás

 • Virág Tamás
Húsz éve jutottunk el a felismerésig: a szegény, fedél nélkül élő embereket nem a városból való kihajtással vagy börtönbe zárással támogatjuk, hanem épületeket és pénzt biztosítunk az ellátásuk megszervezésére.

Uniós romapénzek: Bizottságos jövõkép

 • Virág Tamás
Ha szegényekrõl, romákról esett szó, az utóbbi években gyakran hallhattunk az uniós támogatások varázslatos erejérõl. Nyár óta az Európai Parlamentbe (EP) delegált magyar kép-viselõik is "beindultak": több romaügyi bizottság munkájában is részt vesznek, jót veszekedtek a sajtóban, és vendéglátásban versenyeztek. Azt azonban nem tudni, van-e bármilyen stratégiai elképzelésük.

Feloszlatták a budapesti Nõházat: Állami leányvállalat

 • Virág Tamás
Két héttel ezelõtt bezárt a budapesti Nõház, és az intézményt mûködtetõ egyesületis feloszlott. Ennek okai a pénztelenség, a szakmai munka elégtelensége, az addigi tevékenység során elkövetett "bakik" voltak, ráadásul a függetlenség megteremtése sem sikerült. A Nõházat megpróbálta lenyúlni a politika, de a nõi szervezetek körüli személyi összefonódások sem segítették a munkáját. Élt egy évig - és elvileg bármikor újjáéleszthetõ.

"Sok területen próbálunk lépni" (Göncz Kinga miniszter)

 • Virág Tamás
Pszichiáter, részt vett a szociálismunkás-képzés tematikájának kidolgozásában, a konstruktív konfliktuskezelési kultúra hazai megteremtésével foglalkozó Partners Hungary igazgatója volt. 2002-ben Csehák Judit egészségügyi miniszter hívására lett politikai államtitkár, idén nyár óta esélyegyenlõségi tárca nélküli miniszter. A Gyurcsány-kormányban emellett a gyermek- és ifjúsági ügyekért, a szociálpolitikáért, sõt a fogyasztóvédelemért és a kisebbségpolitikáért is õ felel, s elsõ embere lesz a nemsokára nevesítendõ, új minisztériumnak.

Zaklatás az Esélyegyenlõségi Kormányhivatalban: Köd a köbön

 • Virág Tamás
A közelmúltban befejezett vizsgálat semmire sem jutott, így nem tudni, zaklatta-e titkárnõjét a kormányhivatal vezetõ munkatársa. Az idén hatályba lépett esélyegyenlõségi törvényt nem lehetett alkalmazni az eljárás során, ráadásul kérdéses, hogy a zaklatás ottani definíciójába "belefér-e" a mostani eset. A megvádolt férfi ügyvédje elleneljárás indítását ígéri, a kormányhivatal több munkatársa pedig a dolgok eltussolásáról beszél, ugyanis a szereplõk motivációját senki sem vizsgálta.

Virág Tamás: Maradékelv felsõfokon (A helyét keresõ szociálpolitikáról)

 • Virág Tamás
A miniszterelnök vezetésével több hónaposra nyújtott kormányátalakítás során ismét felmerült a szociálpolitika esetleges leválasztása az egészségügyi tárcáról. Mégpedig úgy, hogy az esélyegyenlõség mellé "csatolva" új tárca alakulna, s egyúttal megszûnne az önálló hatáskörrel jóformán nem rendelkezõ Esélyegyenlõségi Kormányhivatal.

Virág Tamás: A tévében megnézhetjük

 • Virág Tamás
Vasárnap délután a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Kecs-keméti Cigány Kisebbségi Ön-kormányzat közös szervezésében csendes ünnepséget tartottak a kecskeméti rendõrkapitányság épülete elõtt. Jakab Richárdra, a tíz napja rendõri intézkedés közben elhunyt roma fiatalemberre kívántak emlékezni gyertyagyújtással, szentmisével.

Telepfelszámolási program: Csak beszélnek róla

 • Virág Tamás
Egy éve hallani arról, hogy az állam javítani akar a mélyszegénységben élõk körülményein, csak éppen a program nem bír elindulni. Tavaly nyáron néhány döntés hiányzott csak a starthoz; ezekkel máig adós a kormány. Annyi azért kiderült, hogy nemzetközi hitelbõl indulna a munka. Ígérik, nyár végére lesz ütemterv, és pillanatnyilag komoly a szándék a rehabilitáció jövõ évi elkezdésére. A program folyton változott, igaz, a felelõsök fluktuációja igen nagy.

Családon belüli erõszak: Törvénnyel sújtva

 • Virág Tamás
A kormány áprilisban a családon belüli erõszak visszaszorítása érdekében benyújtott, a távol tartás intézményét bevezetõ javaslatának sürgõs tárgyalását kérte az Országgyûléstõl. Az általános vita után a javaslatot a múlt héten visszavonták, hivatalosan a további egyeztetések szükségessége miatt - de nyilván szerepet játszott ebben az EP-választási kampány is. Több civil szervezet is kritizálta a tervezetet.

Lévai Katalin miniszter egy éve: Kicsit vagyok még

 • Virág Tamás
Az esélyegyenlõségi miniszter csaknem egy év után vált, és a nagyobbik kormánypárt EP-képviselõjeként hamarosan nemzetközi vizekre evez. Lévai Katalin eddigi munkájáról, listás szereplésérõl kormánypárti képviselõket kérdeztünk, és utánajártunk annak is, van-e harc utódlása körül.

Kövess minket: