7 kérdés – Hollósi Frigyes

Színház

Megállás nélkül játszik anyaszínházában, a Nemzetiben: püspök a Náthán gyermekeiben, sírásó a Hamletben, öreg szolga a Három nővérben és nyugalmazott szállítmányozó a Vesztegzár a Grand Hotelben című előadásban. A távolról sem nyugalmazott színész Facebookról és Švejkről, rovásírásról és iPadről.

1. Kitől kérne autogramot?

Szent Istvántól kérnék. Hátha rovásírással írná alá a nevét. De hogy ne csak hülyeséget mondjak; sosem voltam egy nagy autogramkérő, utoljára valamikor sráckoromban kértem a Sportuszodában egy híres úszótól. De a nevét ne kérdezze, arra már nem emlékszem. Ez még akkor történt, amikor sportszerűen úsztam, Peterdi Pál, a volt újságíró és humorista volt az edzőm. De kézilabdáztam, kosaraztam, bokszoltam is. Úszni például a boksz miatt kellett: verekedtem az iskolában, hát leküldtek az uszodába. Ott azt mondták, ússzak egy hosszt, ennyi volt a beugró. Nem kellett hozzá a nem létező szüleimnek kiadásokba verni magukat.

2. Mi a luxuskiadása?

Azt hiszem, hogy most már a cigaretta. Többszörösen is, hiszen már büntetnek azért, ha nem öt méterre szívom el a cigarettát az ajtótól, és az a nagy helyzet, hogy állati ritkán viszek magammal colstokot. Állandóan rettegek, hogy egyszer fizetnem kell, mert 4,80-nál gyújtottam rá. De annyira sajnos nem tudtam megijedni, hogy letegyem a cigit, és hát, az ára is elég borsos. De sosem voltak különösebb luxusaim, egy proligyereknek ilyenek nem nagyok vannak.

3. Harry Potter vagy Háború és béke?

A Harry Pottert nem olvastam, de a filmekkel elfogult vagyok, mert én szinkronizáltam a Hagrid nevű figurát. A Háború és békét olvastam annak idején, és még egyszer szívesen elolvasnám, de nem esküdnék meg rá, hogy erre a hetvenkettedik évemben fogok sort keríteni. Ma már inkább úgy olvasok, hogy az iPademen felnagyítom a betűket, a rendes könyvekkel eléggé kínlódok. De ha egymás mellé kéne tennem a kettőt, akkor azért a Háború és béke.


Fotó: Sióréti Gábor

 

4. Melyik kitalált figuránál érezte leginkább, hogy mintha önről mintázták volna?

Aki nagyon közel áll hozzám, az a Švejk. Különösen akkor éreztem szoros rokonságot Švejkkel, amikor a kötelező katonai szolgálatomat töltöttem. Ha megírtam volna a katonakalandjaimat, azt Hašek is megirigyelhette volna. A legkisebb ember is úgy bánt velünk, kopaszokkal, mint a kapcájával. Gyalogsági ásók tetején, alsógatyában kellett verset mondanom, és még sok hasonló őrültséget kellett csinálnom. Aztán fordult a kocka, rájöttem, hogy itt azért sokkal hülyébb emberek vannak nálam. Amikor aztán zászlóaljírnok lettem, már én hozattam fel a reggelit.

5. Mit tenne, ha nő lehetne egy napra?

Most már erre az egy napra nem akarok nő lenni. Különben is, borzasztó lenne, mert azt a sokat emlegetett fogamzásgátló tablettát sem kaphatnám meg. Ha lehetne tablettát kapni, akkor esetleg... De mit lehet egy nőben irigyelni?! Szépek, ezt meg kell hagyni.

6. Mit töltött le utoljára?

Sokat lógok az interneten, Facebookot olvasok, lájkolom, ami tetszik, és még egy csomó oldalt elolvasok, rendszeresen nézem például a Mandineren a kommenteket, hogy jól elkenődjek. Mindig ugyanaz a három ember köpködi egymást. Nagy hírfogyasztó vagyok, de letöltős az nem.

7. Melyik előadást nézve érezte legutóbb, hogy ez a legjobb dolog a világon?

Nagyon nagy élményem volt utoljára A mi osztályunk című előadás a Katonában. Nagyon fáj, hogy nem hívták meg a POSZT-ra. A Nemzetiben is nagyon sok előadás van, amit szeretek, és ebből a szempontból édes mindegy, hogy benne vagyok-e vagy sem. A Hamletet például nagyon szeretem − abban benne vagyok, de Az ember tragédiáját is nagyon szeretem – abban nem vagyok benne. Nagyon tetszett az Örkényben a János király is. Az életem nagyjából a színházra szűkült, annyit dolgozom, hogy itt töltöm, ha nem is a fiatalságomat, de ami még hátravan, azt itt töltöm a Nemzetiben.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.