Döntött a Kúria: mégis nyilvántartásba veszik az Összefogás Párt országos listáját

  • narancs.hu
  • 2018. március 14.

Választás 2018

Ezzel egy olyan párt juthat többmilliónyi kampánytámogatáshoz, amelyik már négy éve sem tudott elszámolni a pénzzel.

Nyilvántartásba vette az Összefogás Párt országos pártlistáját az április 8-ai országgyűlési választásra a Kúria szerdán, ez azt jelenti, hogy 23-ra emelkedett az országos pártlisták száma, írja az MTI.

Az országgyűlési választáson az a párt állíthat országos pártlistát, amely a fővárosban és 9 megyében, legalább 27 egyéni választókerületben állít jelöltet. Az Összefogás Párt ugyan ezt megtette, és a törvényi határidőn belül be is jelentette listáját, az NVB mégis visszautasította a nyilvántartásba vételt, mert

„a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás eljárási alapelvvel ellentétesnek tartotta olyan pártlista nyilvántartásba vételét, ahol a nyilvántartásba vételt megalapozó jelöltek ajánlásgyűjtésének szabályszerűsége több esetben megkérdőjelezhető, és a jelölőszervezet képviseletére jogosulttal szemben jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban”.

Hogy mit is akar ez jelenteni? Azt, hogy a Szepessy Zsolt vezette Összefogás Párt („A gondolkodó emberek pártja”) már 2014-ben is indult a választáson, és az akkori kampánytámogatásokkal még mindig nem tudott elszámolni, Szepessy Zsoltot pedig „befolyással üzérkedés bűntette miatt” ítélte négy év börtönbüntetésre a Nyíregyházi Járásbíróság, igaz, egyelőre nem jogerősen. Az ítélet szerint Szepessy hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, amiből aztán semmi sem lett.

Közben Szepessy mentelmi jogát is felfüggesztették, mert szintén a Nyíregyházi Járásbíróságon „számvitel rendjének megsértése miatt” folyik ellene büntetőeljárás, a kampánytámogatással való elszámolás szabálytalanságai miatt.

A hvg.hu információi szerint az Összefogás Párt körül kiterjedt kamupárthálózat épült ki a Családok Pártjával és a Medete Párttal.

Szepessy Zsolt és az uborka

Szepessy Zsolt és az uborka

Fotó: MTI/Vajda János

Az NVB „formai hibákra, a pártelnök rovott múltjára és a párt csalásgyanús jelölt állításaira hivatkozva” nem vette nyilvántartásba a párt országos listáját. Az NVB határozata ellen azonban a párt a Kúriához fordult, amely végül szerdán nyilvántartásba vette a párt listáját 85 jelölttel. A bíróság végzése jogerős.

A héten megjelent Magyar Narancsban hosszú cikket olvashatnak az idei választáson induló kamupártokról. Mi is szerettünk volna beszélni Szepessy Zsolttal, ám hiába hívtuk többször is, egy férfi mindig más indokra hivatkozva csapta ránk a telefont.

Itt egy kamupárt, amelyik bevezetné a kötelező katonai kiképzést és leváltaná az ellenzéket

Az országos listájuk gond nélkül összejött. De szerintük szó sincs semmiféle kamuról. „Az Iránytű Párt elkötelezett abban, hogy minden magyar fiatal képes legyen megvédeni a hazáját, ha a szükség úgy hozza. Éppen ezért a programunk egyik sarkalatos pontja a kötelező katonai kiképzés néven futó programunk, ami alkalmassá tenné a fiatalokat arra, hogy meg tudják védeni a hazájukat” – mondja a YouTube-ra feltöltött videóban az Iránytű Párt elnöke, Schiller László.

Figyelmébe ajánljuk