Ha a Fidesz már a 2014-es választáson jogosulatlan előnyt élvezett, mi lesz most?

Választás 2018

A nemzetközi megfigyelők hiába állapítják meg, hogy a Fidesznek lejt a pálya, sokkal többet nem tehetnek.

Március elején érkezett Magyarországra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelő missziója.

A bemutatkozó sajtótájékoztatón Douglas Wake misszióvezető kifejtette, korlátozott megfigyelésre készülnek, ami azt jelenti, hogy a választás napján nem ellenőrzik szisztematikusan a szavazatszámláló bizottságok munkáját. Magyarán nem számítanak arra, hogy valaki a szavazólapok manipulálásával próbálná elcsalni a választást.

Douglas Wake misszióvezető

Douglas Wake misszióvezető

Fotó: Mónus Márton/MTI

Ezt tükrözi a január végi, úgynevezett igényfelmérő látogatásról készült jelentés is. Ez alapján az EBESZ magyar informátorai – pártok és civil szervezetek képviselői, újságírók – elsősorban attól tartanak, hogy a jogszabályok önkényes értelmezése és alkalmazása, a nem hatékony jogorvoslat, az eltérő kampánylehetőségek és az elfogult médiabeszámolók torzíthatják a választási esélyeket. Igaz, a jelentés megemlíti, hogy egyesek a szavazókra történő nyomásgyakorlást vagy a szavazatvásárlást is elképzelhetőnek tartják, főleg a sérülékeny csoportok, köztük a romák vannak kitéve ennek a veszélynek. A kettős állampolgárok levélszavazataival való manipuláció lehetőségét is felveti a jelentés.

Példátlan kritika 2014-ben

Összességében az EBESZ mégis a választás jogszabályi és politikai környezetére, a média állapotára, a kampány menetére és a választással összefüggő adminisztratív ügyekre fókuszál majd. Megállapításaikat a választás után két hónappal zárójelentésben foglalják össze.

A 2014-es jelentést hiába fogalmazták a nemzetközi diplomácia udvarias nyelvén, gyakorlatilag példátlanul keményen kritizálta a magyar helyzetet, legalábbis ahhoz képest, hogy európai uniós tagállam vagyunk. Tőlünk keletre fekvő országok választásairól szokott az EBESZ olyasmiket mondani, amit a 2014-es magyar jelentés már a legelső oldalán megállapít: „a kormányzó pártok jogosulatlan előnyt élveztek”.

„A média nyugtalanító eleme a választásoknak” – Audrey Glover, az EBESZ választási megfigyelő missziójának vezetője

Az elszámoltathatóság és az átláthatóság általános hiányát tartja a magyar választási rendszer legnagyobb hibájának az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) misszióvezetője. Audrey Glover emberi jogi szakértővel budapesti irodájában beszélgettünk. magyarnarancs.hu: Januárban az EBESZ igényfelmérő missziót küldött Magyarországra. Miért döntöttek végül az úgynevezett korlátozott választási megfigyelés mellett?

Bár az EBESZ akkori missziója nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy a választás szabad és fair volt-e, nem hallgatták el, hogy a „győzteskompenzáció” elve plusz 6 mandátumot hozott a Fidesznek, hogy a kettős állampolgárok és a külföldön élő magyarok szavazási lehetőségei diszkriminatív módon eltértek, vagy hogy a választási visszaélések miatt indult rendőrségi nyomozások a semmibe vezettek. Audrey Glover, a 2014-es misszió vezetője a magyarnarancs.hu-nak adott interjújában az elszámoltathatóság általános hiányát szembetűnőnek, a médiahelyzetet pedig nyugtalanítónak nevezte.

Politikailag motivált

A választás jogszabályi környezete azóta csak veszített demokratikusságából, a kormány az EBESZ 2014-es ajánlásait nem fogadta meg, ellenben újabb intézkedéseivel rontotta az ellenzék esélyeit.

Az EBESZ januári igényfelmérő jelentése említést tesz az Állami Számvevőszék politikailag motiváltnak tűnő bírságolási gyakorlatáról, valamint arról, hogy két „jó üzleti kapcsolatokkal rendelkező” párton kívül mindenki csak korlátozottan jut plakáthelyekhez. Rögzíti az ellenzék azon véleményét, hogy önkényes a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása, mely szerint automatikusan törölni kell egy pártlistát, ha a párt egyéni jelöltjeinek száma 27 alá csökken (ez az értelmezés az ellenzéki pártok visszalépéseit nehezíti). A média további (és kormányközeli) koncentrációjára az EBESZ jelentéstevői a Népszabadság bezárását is példaként említik, kiemelve, hogy az újságírók szerint azért kellett lehúzniuk a rolót, mert a Magyar Nemzeti Bank elnökének és a kormány tagjainak a korrupciós ügyeit feszegették.

Néhány régebb óta húzódó hiányosságot is újra felmelegít az EBESZ. Ilyen a mentális betegségben szenvedők és a börtönbüntetésüket töltők választójogának aránytalan korlátozása (idén 49+27 ezren maradtak ki ezen okokból a névjegyzékből), a kampányfinanszírozás alulszabályozottsága, vagy az, hogy az egyszerű állampolgárok nem tudják a szavazatszámlálás minden szintjét nyomon követni. Pozitívumként jószerivel csak azt emelik ki, hogy a külképviseleti szavazókörök száma 97-ről 117-re nőtt.

Foganatja nem sok lesz

Mindezek alapján több mint valószínű, hogy az EBESZ idén nyári jelentése ugyanannyira vagy még inkább elmarasztaló lesz, mint a 2014-es. Hiába. Ha a Fidesz–KDNP kap még négy évet, ugyanúgy semmibe vehetik az EBESZ ajánlásait, mint legutóbb. A választási szabályok nemzetközi normáktól való eltérését szankcionálni senki nem tudja, a mégoly kemény szavaknak is csak politikai jelentőségük lehet. Ilyesmiért kötelezettségszegési eljárást az EU sem indíthat, bár az elképzelhető, hogy amikor arról döntenek majd, élesítik-e Magyarországgal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárást – az unió alapértékeinek megsértése miatt –, az EBESZ-megfigyelők véleményét is figyelembe veszik.

Az EBESZ missziója egyébiránt nem az egyedüli nemzetközi megfigyelője lesz az áprilisi választásnak. A Nemzeti Választási Iroda vonatkozó adataiból arra következtethetünk, hogy Franciaország és Mongólia (4, illetve 3 regisztrált megfigyelővel) fokozott érdeklődést mutat a magyarországi folyamatok iránt, de egy Koszovói Választási Panaszbizottság nevű testület is delegált 10 megfigyelőt.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.