Szűcs Ádám

  • Szűcs Ádám

Szűcs Ádám cikkei

„Ha lemaradok a címlapról”

A Becoming Karl Lagerfeld című sorozatban a világ­hírű divattervező bőrébe bújik napjaink egyik legismertebb német színésze, Daniel Brühl. A Becstelen brigantyk, a Hajsza a győzelemért és több Marvel-produkció sztárját karrierjének meghatározó pillanatáról és arról is kérdeztük, milyen érzés volt a divatlegenda fényképezőgépe elé állnia.

„Minden filmemet cenzúrázták”

Az iraki–iráni háborúba kalauzolja nézőit Szepideh Fárszi a Szirén című animációs filmje, amely egy fiatal fiú felnövéstörténetén keresztül keresi a választ arra, mit lehet tenni akkor, ha bombák hullnak az ember körül, s hogyan lehet anélkül ellenállni, hogy valaki fegyvert ragadna.

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Frank Herbert Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

„Majd elmegyünk farmernek”

Rendhagyó formában tért vissza a mozikba a Bajos csajok. A 2004-es vígjátékból még 2018-ban készült Broadway-musical, s abból forgatott most filmet a két rendező, akiknek ez a nagyjátékfilmes bemutatkozásuk. A rendezőpárost, Samantha Jayne-t és Arturo Perez Jr.-t a klasszikussá lett eredeti moziról és a tinivígjáték-sablonokról is kérdeztük.

„Azonnal igent mondok”

Thom Zimny, a Sly című dokumentumfilm alkotója Sylvester Stallone mellett közel ötórás sorozatot szentelt Willie Nelsonnak és családjának, s egy bagatellt a festőművész Pierce Brosnannek. Nekünk most elmesélte, hogyan nyílt meg a kamerája előtt Stallone.

„Pénz volt dögivel”

Letarolta a világot a Sehol című netflixes túlélődráma, amelyben a terhes főhősnő egy háború tépázta országból igyekszik elmenekülni, de a konténer, ahol elbújt, a szállítóhajóról az óceánba zuhan. A film spanyol rendezője beszélt a menekültválságról, a Számkivetett című Tom Hanks-opusról, de a spanyol filmek és sorozatok sikere mögötti titkot sem hagyta ki.

A számla előtt

A 2020-as évekről és világunk jelenlegi állapotáról kevés dolog árulkodik jobban, mint a GameStop short squeeze, mely jelenséget nevezhetnénk Reddit vs. Wall Street csatának, vagy egy, a magyar sajtóban megjelent cikk után Jackass-kapitalizmusnak is.

Kövess minket: