Gothár-ügy: Gulyás Gergely Máté Gábor megbüntetését sürgeti

  • narancs.hu
  • 2019. december 12.

Villámnarancs

A miniszter szerint nem helyes, ha a Katona igazgatójának "haja szála sem görbül".

Gothár Péter rendező zaklatási ügye nem maradhat következmények nélkül - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely sérelmezte, hogy annak a színházigazgatónak "a haja szála sem görbül", aki a Gothár-ügyet egy éven keresztül eltussolta.

false

A kulturális tárgyú törvénymódosítást úgy kommentálta: a színházak művészeti szabadságába nem történhet beavatkozás, ám amennyiben egy önkormányzati fenntartású színház jelentős közpénzt szeretne kapni a központi költségvetésből, akkor az államnak szerződést kell kötnie az érintett fenntartóval.

Gulyás szerint  az elfogadott módosítás nem érintette a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Szerinte az NKA alapvetően jól működik, nincs szükség semmilyen mélyreható változásra, az azonban indokolt felvetés, hogy jó-e az, ha különböző szervezeteknek három, négy vagy öt állami forrásból kell pályázniuk.

A miniszter elmondta: ha születik megállapodás egy önkormányzat és a kabinet között, akkor az a színházigazgató kinevezésére is kiterjedhet, de "vétójogról nincs szó".

Arra a felvetésre, hogy az Újszínházban is történhetett zaklatás, azt felelte: minden ilyet ki kell vizsgálni, de a Gothár-ügyben azért tudnak egyértelműen fogalmazni, mert ott beismerés történt.

(MTI)

Zaklatási ügy az Újszínházban: Dörner elismert valamit

A főpolgármester-helyettes leveléből újabb részletre derült fény. Ahogy azt mi is megírtuk, a Katona József Színház botránya után zaklatással vádolták meg az Újszínház egyik színészét, Mihályi Győzőt is. Ezt követően Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?