• MaNcs 25. évf. 14. sz. (2013. 04. 04.)
  Átalakulóban a Művészetek Palotája

  Mándoki, Habony és a cirkusz

  Az eddig a művészeti minőség menedékének tartott Művészetek Palotájában nem csak a politikai propagandaműsorok megjelenése hat az újdonság erejével. A felszín alatt, észrevétlenül átalakult a színvonalat idáig biztosító szervezeti felépítés.

  2013 / 14
 • Szabad meló – egy alkalmi futár feljegyzései

  A Hajtás Pajtásnál eltöltött munkahéten kiderül, hogy hasznos láncszem lehetsz a gépezetben, nincs könnyű áttét, és mindenkiben bujkál egy kis Sztahanov. A karácsony előtti beszámoló a húsvéti hidegben is időszerű.

 • Alternatív gázforrások

  Átvernek a palánkon?

  Fogytán a földgáz, de egyes becslések szerint szinte kimeríthetetlen mennyiségű nem hagyományos készletek rejlenek a föld vagy éppen a tengerek alatt. És már hozzák is felfelé.

 • A matematika nagykövete

  Száz éve született Erdős Pál

  Nevét már életében legendák és anekdoták övezték. Állítólag 12 évesen, egy antiszemita incidenst követően vált "internacionalistává", de nem politikai értelemben. Öntudatosan hangoztatta: "Minden, ami emberi, akár rossz, akár jó, előbb-utóbb véget ér.

 • chili&vanília

  Pasta e fagioli: tésztás bab

  Az olasz cucina povera, vagyis szegénykonyha egyik legjellegzetesebb, egyben legfinomabb étele a pasta e fagioli, vagyis tésztás bab. A rusztikus, sűrű egytálétel - állaga valahol egy tartalmas leves és főzelék között - egész Olaszországban elterjedt, hiszen tészta és szárazbab minden háztartásban akad.

 • A szerk.

  25.

  A rendszerváltás utáni első években az ókonzervatív jobboldalról, azaz a kisgazdákkal súlyosbított MDF-ről hamar bebizonyosodott, hogy sem elegendő tudással, sem invencióval nem rendelkezik az ország jó kormányzásához.

 • A szerk.

  Mókus a kapuk előtt!

  Az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását kezdeményezte a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor a házelnöknek írt levelében kiemelte: aggasztó hírek érkeznek az Európai Unióból, különös tekintettel a Németországban uralkodó, már-már robbanással fenyegető állapotokra.

 • Berta József

  Horthy Miklós-emlékverseny

  A holokauszt áldozatai és a kommunizmus áldozatai a gyömrői emléktáblán

  A Pest megyei Gyömrőn 2012 júniusában a Szabadság térből először Horthy tér, majd Horthy park lett. A döntést megelőzően a helyi civilek és egyesületük, a Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület (KIGYE) lakossági vitafórumokon, neves történészek (Romsics Ignác, Karsai László, Ungváry Krisztián) bevonásával próbálták jobb belátásra bírni a városvezetést - eredménytelenül.

 • Sajó László: Öt és feles

  Elkamínó

  A'sziszi, szentferenc kijött a barlangból, hugyozott, kezet és fogat mosott a forrásban. Közben nézte az eget - borús, sötét idő, nagypéntekhez illő. A forrás fogmosóvizét a hóba köpte - húsvéti tél, ilyenre nem emlékezett.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Politikai higiénia

  Egy amerikai campuson nemrégiben érdekes kísérletet végeztek. Megkérték az egyik épületbe belépőket, hogy válaszoljanak néhány kérdésre. Az egyiküket balra, a másikukat jobbra tessékelték. Az egyik oldalon a válaszadó mellett egy kéztisztító volt a falon, a másik oldalon semmi.

 • Nácivadászat Felső-Ausztriában

  Lassú vizek

  Ha innen nézzük, sikertörténet, ha máshonnan, akkor joggal kérdezhetjük, mi tartott ennyi ideig. Ausztriában egy különösen agresszív neonáci csoport működésével gyűlt meg a polgárok baja - a ronda eset civil és állami kezelése nyilvánvalóan példaértékű Magyarországról nézve is.

 • Politikai válság Olaszországban

  Tücsök Jóska forradalma

  Zátonyra futottak a választásokon kis többséget szerző baloldali Demokrata Párt vezetőjének kormányalakítási tárgyalásai: az országot továbbra is Mario Monti szakértői kabinetje vezeti. Giorgio Napolitano, a rövidesen leköszönő államfő két bizottságot kért fel azon intézményi és gazdasági programok kidolgozására, amelyekkel neki lehet vágni az új választásnak.

 • Fővárosi rendelettervezet a taxizásra

  Piactalanítás

  A héten ismét egyeztet a főváros a taxis érdekvédelmi szervezetekkel, hogy még áprilisban elfogadhassák az új taxisrendeletet. Bár a Fővárosi Közgyűlés a múlt héten nekifutott, végül levették a napirendről a témát.

 • Elhúzódó vita az új földtörvényről

  Fogalmaznak serényen

  Rövid időn belül újrakezdik az új földtörvény decemberben megszakított vitáját a parlamentben. Az őszi kormányjavaslatot valószínűleg alaposan átírják a módosító indítványok, amelyek nagy része a Fidesz gazdasági holdudvarának szájíze szerint készült.

 • A rezsicsökkentés árnyoldalai

  Más hasznával

  Amióta december 12-i ülésén rendeletbe foglalta, a kormányzati gépezet minden erejével a szolgáltatók számára előírt 10 százalékos energiaár-csökkentésre összpontosít. Az intézkedéssorozat igazi győztese a felső tízezer, az energiahivatal és a Magyar Villamos Művek.

 • Tíz év - David Bowie új lemeze

 • Lemez

  Melankolikus falzett

  The Strokes: Comedown Machine

 • Bezsírozva - Chelsea Light Moving: Chelsea Light Moving

 • "Azért már szivárog a fény" - Zságer Balázs, Zagar

  Öt év szünet után elkészült az együttes új munkája, a Light Leaks. A zenekarvezetővel a hosszú kihagyásról, a folyamatosan változó zeneiparról, a science fictionről és Lugosi Béláról beszélgettünk.

 • Operett

  Tillárom, haj

  Tamási Áron-Tolcsvay László: Ördögölő Józsiás

  "Mentsd meg az operettszínházat!" - egy friss Tolcsvay-interjú tanúsága szerint Kerényi Miklós Gábor e lélekre ható felszólítás kíséretében rendelt rockoperettet az érdemes zeneszerzőtől, s habár a Nagymező utcai zenés színház szemre váltig nem tűnik mentésre szoruló intézménynek, azért Tolcsvay László derekasan kitett magáért.

 • Koncert

  Collegium Vocale Gent

 • mi a kotta?

  Családi tűzhely

  "Verdi egy púpost [Rigoletto] és egy szajhát [Violetta] állít a színpadra. Évtizedek óta először nem kosztümös hangok tűnnek föl az operaszínpadon, hanem hús-vér emberek. Egyik legérdekesebb levelében Verdi megvallja, nehéz szívvel mondott le arról, hogy egy nagy szerelmi kettőst komponáljon a Rigolettóhoz.

 • Lemez

  Julia Lezhneva - Il Giardino Armonico

 • Koncert

  Peter Hook & The Light

 • Koncert

  The Men

 • Koncert

  Claudio Abbado és az Orchestra Mozart

  Ha az idén nyolcvanéves Claudio Abbado minden muzsikálás nélkül egyszerűen csak kiült volna kétszer egy órára a Müpa pódiumára, a tomboló sikert alkalmasint akkor is borítékolhattuk volna. Nem a közönség igénytelensége, de még csak nem is a karmester tiszteletre méltó életkora miatt, hanem csakis azért, mert nyíltan vagy titkon, de Abbado jelenlétében mindenki érzi: különleges, kiveszőben lévő emberi minőséget és művészi ethoszt képvisel a (koncert)életbe szerencsénkre visszatért dirigens.

 • Friss hús rövidfilmfesztivál

  Kiállok a bátyám helyett

  Mondhatnánk úgy is, hogy mára divatba jött Magyarországon a rövidfilm, végtére is könnyű neki, ha egyszer nem készülhetnek nagyjátékfilmek, vagy a hazai filmgyártás épp most ért azon - termékenységgel alig is kecsegtető - szakaszába, amelyben a mozi a politikai kontraszelekció kisszámú kedvezményezettjének lesz csak privát öröme.

 • "Olyan folyékony" - Isabelle Huppert színésznő

  Most hatvanéves, és mint mindenki, ő is magyar: egy francia angoltanárnő és egy Eperjesről kivándorolt széfgyártó lánya. A merész szerepek specialistája, s egy ideje Michael Haneke múzsája. Nálunk most a Haneke, a rendező c.

 • tévésmaci

  Egy kosár bogár

  Amikor Sztupa és Troché megverekedtek, már a feje tetején állt a lagzi; a nyakkendők meglazítva, a vállpántok lecsúszva, pecsétes abroszok és ingmellek, amerre a szem ellát. Pörköltszag és izzadságfolt háton és hónaljban, fényes cseppek az orrtőnél és minden alacsony homlokon.

 • DVD

  Cinikus, mint a bűn - Brad Pitt gengszterkedik

 • Film

  Szeretők, utazók

  Ha kekeckedni akarunk, akkor a tagadhatatlan öregedésről, ha messzebbről nézzük, a munícióhiányról árulkodik Pedro Almodóvar közelmúltbeli tevékenysége. A Megtört ölelések nosztalgikus-löttyös vallomás a filmezésről, A bőr, amelyben élek bár bravúros Frankenstein-újrajátszás, mégiscsak a nyolcvanas évek keményvonalas vágyhistóriáinak reprója.

 • A borotva éle

  A velencei kalmár

  Most akkor az a kérdés, hogy meg tudunk-e maradni a borotva élén. Mohácsi János rendezése a Nemzeti Színházban nem sok jóval biztat. Annyival talán, hogy az előadást megtartja ezen a bizonyos borotvaélen.

 • "Aki kinőtt a Hófehérkéből" - Székely Csaba drámaíró

  Színházi belépője ritkán látott, zajos siker. Az elképzelt székely faluban játszódó trilógiájának első két része két év alatt hat bemutatót ért meg, a harmadik darabon párhuzamosan dolgoznak Marosvásárhelyen és Budapesten.

 • rés a présen

  "Mitől lenne más?"

  Grecsó Zoltán táncos-koreográfus

 • Színház

  Székely Csaba: Bányavirág

  Székely Csaba Bányavirágcímű drámáját a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal koprodukcióban mutatták be a Nemzeti Színházban; és miként nemrégiben a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Tompa Miklós társulat közös darabját, Sebestyén Aba rendezte.

 • Interjú

  "Létminimumot, azonnal!"

  St.Turba Tamás

  A TNPU (Telekommunikáció NemzetköziParalel Uniója) csődtömeggondnoka, a NETRAF (Neo-Szocialist.a Realist.a TNPU Globális Kontra Művészettörténet-hamisítók Frontja) ügynöke exkluzív tárlatvezetésen értelmezte a Ludwig Múzeumban látható TNPU-kiállítást.

 • A látvány helye – "Faltól falig" - az Erzsébetvárosban

  A Budapesti Aszfaltprojekt (Bupap) egyik új városi sétájának tárgya a fal. A védelmező, kizáró és elválasztó fal, egyrészt történelmi megjelenései, másrészt értelmezésbeli sokszínűsége felől szemlélve - ha van, ha nincs.

 • Gyógyító céllal

  Tárt Kapu Galéria

  Öt év után ismét megnyílt a Tárt Kapu Galéria, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori kiállítóhelye - az itt látható műveket terápiás foglalkozásokon készítették.

 • Hideg fejjel

  Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer mérlege - diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon

  A többszörös értelemben vett, a jelen történéseiben is visszhangzó ántivilág, a két világháború közötti Magyarország megítélése sarkalatos világnézeti-ideológiai vitaponttá vált az utóbbi években. Mindennek létezik természetesen pozitív hozadéka is: a publikum fokozott érdeklődéssel tekint a Horthy-korról tudósító szakpublikációkra - pláne, ha azok olyan avatott, a tárgyát alaposan ismerő és értelmezni is képes történész-kutatótól származnak, mint Ungváry Krisztián.

 • Képregény

  Bán Mór-Fazekas Attila: A hajnalcsillag fénye

  Azon aligha érdemes lamentálni, hogy miért nem készülnek mifelénk nagyszabású történelmi kalandfilmek - netán kosztümös sorozatok, hiszen kifejezetten költséges műfajról van szó. A történelmi lektűrök és képregények hiányát ellenben pénzszűkével biztos nem lehet indokolni.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...