Csabai Máté

  • Csabai Máté

    Újságíró

    2022 óta ír a Magyar Narancsba: általában zenéről, általánosan kultúráról.

Csabai Máté cikkei

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Gyima hattyúdala

A Brácsaszonátát, Sosztakovics utolsó művét bátran nevezhetjük hattyúdalnak: a kotta végére 1975. július 5-én került kettős záróvonal, pár nappal később a zeneszerzőt kórházba szállították, ahol alig egy hónappal később elhunyt.

„Önmagát gyilkolja”

A 70. születésnapját ünnepli az idén, és jó három évtizede vezeti a Budafoki Dohnányi Zenekart. Az ifjúsági beavató koncertekről és arénashow-król is kérdeztük Hollerung Gábort, aki azt is elmondta, hogy mi a baj a zenei maradisággal.

Mit ígér Vitézy Dávid Budapestnek?

Sokkal több van ebben a városban, üzeni a budapestieknek Vitézy Dávid, akinek alig van olyan ígérete, amelynek ne örülnénk. Ezek azonban inkább a közlekedési szakemberből lett politikus képzelőerejéről, mintsem egy városvezetés valódi lehetőségeiről tanúskodnak.

Kövess minket: