A Hungáriánál dolgozott a helyettes államtitkár – A minisztérium 410 milliót bukott a csődön

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2015. április 3.

Belpol

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szele Andrea korábban a Hungária Értékpapír munkatársa volt. A minisztériumnak 410 milliója bánta a brókercég csődjét.

A minisztérium egyik háttérintézménye, a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. a csődbe ment brókercégnél tartotta értékpapírjait. Lázár János a 410 millió forintról csütörtökön azt mondta, hogy a csőddel az bizony elveszett. Az ügyet különösen érdekessé teszi, hogy az FM gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szele Andrea 2009 és 2013 között a Hungária Értékpapírnál dolgozott a backoffice vezetőjeként, azaz irodavezetőként. A főiskolai végzettségű Szele önéletrajza szerint a Hungáriától a Spéder Zoltán tulajdonolta FHB-hoz került, majd egy évvel később az egyre nagyobb kormányzati hátszelet kapó banktól igazolta le az FM, egyből helyettes államtitkárnak.

false

 

Fotó: MTI

A minisztérium csütörtöki közleményében azt írta: „A Buda-Cash-botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását. A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash brókercégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze.” Az FM a Hungáriánál lévő 410 millióhoz valamiért nem nyúlt hozzá, ráadásul a közlemény ellentmond a miniszterelnök szavainak is. Orbán Viktor ugyanis azt nyilatkozta, hogy a Buda-Cash bedőlése után arra kérte a minisztériumokat, hogy minden brókercégtől vegyék ki a pénzüket.

A tárca csütörtökön azt is közölte, vizsgálják, hogy a Hungáriától vásárolt állami diszkont kincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás vagy visszaélés, mely felelősségre vonást tesz indokolttá.

Százmilliós sikkasztás a Hungária Értékpapírnál

A pénzpiaci felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Buda-Cash bedőlése után kezdett vizsgálódni más brókercégeknél. A jegybank március ötödikén függesztette fel a Hungária engedélyét, és rendelt ki felügyeleti biztost a céghez. A Hungária esetében nem tétlenkedtek a hatóságok: az MNB feljelentése után már másnap négy embert őrizetbe vettek, akik közül hárman jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak. A gyors letartóztatáskor a „cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, a társadalomra veszélyességére, illetve a bűnismétlés veszélyére” hivatkozott a bíróság.

A négy gyanúsított közül a Hungária alapító-vezérigazgatóját, irodavezetőjét, valamint a cég egy alkalmazottját vették őrizetbe, míg negyedik társuk, egy ügyintéző nő lakhelyelhagyási tilalom alatt áll – közölte szerdán a Pest Megyei Főügyészség. Az egyik előzetesben lévő gyanúsított tehát ugyanazt a pozíciót tölti be a cégnél, melyben Szele Andrea is dolgozott 2013-ig.

Az MNB szerint a Hungáriánál nem túl kifinomult módszerrel sikkasztottak: a cég vezetői és munkatársai egyszerűen felvették az ügyfelek pénzét. A Buda-Cash és a Quaestor botránya mellett eltörpül a Hungária, itt először 1 milliárdos kárról beszélt a jegybank, mely akár jóval nagyobb is lehet, mert a Hungária 5-6 milliárd forint értékben kötvényeket is kibocsátott. Az ügyészség jelenleg 300 millió forintos sikkasztás miatt nyomoz. Kérdésünkre, hogy mióta zajlottak törvénytelenségek a cégnél, Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem válaszolt. A Buda-Cash esetében az első perctől évtizedes csalásról beszélő MNB-nél is érdeklődtünk, mikor kezdődhettek a visszaélések, ők későbbre ígértek tájékoztatást.

Neked ajánljuk