Csapda vagy segítség? Haladékot ad az ÁSZ a pártoknak
20130515-varga-mihaly-penz-koltsegvetes4_top_story_lead.jpg

Csapda vagy segítség? Haladékot ad az ÁSZ a pártoknak

  • narancs.hu
  • 2018. január 10.

Belpol

Az ellenzéki pártok végigbüntetése után Varga Mihály közbelépett.

A Jobbik például kérszer 331 millió forintos büntetést kapott, és úgy nézett ki 331 milliót pár napon belül be is kell fizetnie. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter azonban azt javasolta a NAV-nak, hogy ne indítson behajtási eljárást, és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választások előtt. A büntetés érvényesítése ugyanis a Magyar Államkincstár feladata, de a MÁK az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot biztosít. Sőt, kérésre akár részletfizetésre is lehetőség van, így csak nyáron kellene elkezdeni törleszteni a büntetést. Ebből az is következik, hogy a pénzbüntetés kiszabása nem befolyásolja a pártok választási felkészülését.

A NGM közleménye arra is kitér, hogy a pártoknak mindenképp be kell fizetniük az ÁSZ által kiszabott büntetést, a részletfizetési lehetőségekről pedig egyeztessenek a MÁK-kal. Az érintett pártok ugyanis jogtalannak tartják az ÁSZ eljárását, a büntetést pedig nem hajlandóak befizetni.

A hvg.hu megkereste az érintett pártokat, mit szólnak a halasztáshoz. Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke továbbra is kitart amellett, hogy nem fizetik be a büntetést, csak ha inkasszózzák a párt számláját. Szigetvári elmondta, hogy az ÁSZ úgy állapított meg büntetést, hogy nem sértettek törvényt. Az ÁSZ határozatait pedig bíróságon fogják megtámadni: az ÁSZ döntésével szemben jogorvoslati lehetőség ugyan nincs, de az abból következő lépéseket - az államkincstári és adóhatósági eljárásokat - már meg lehet támadni.

Szigetvári szerint csapda a miniszter felajánlása: ha ugyanis leülnek tárgyalni a részletfizetésről, akkor azzal legitimizálnák az eljárást.

DK alelnöke, Molnár Csaba szerint is „ez egy átverés, abszolút csapdáról van szó“, és a DK „egy huncut fityinget sem fizet“. Nem is ülnek le egyeztetni sem az Államkincstárral, sem az adóhatósággal.

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté azt mondta, a párt még várja az ÁSZ végleges döntését az ügyben, de az LMP sem fogja befizetni a büntetést. Az LMP is jogi lépséken gondolkodik a büntetés ellen.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.