Csapda vagy segítség? Haladékot ad az ÁSZ a pártoknak
20130515-varga-mihaly-penz-koltsegvetes4_top_story_lead.jpg

Csapda vagy segítség? Haladékot ad az ÁSZ a pártoknak

  • narancs.hu
  • 2018. január 10.

Belpol

Az ellenzéki pártok végigbüntetése után Varga Mihály közbelépett.

A Jobbik például kérszer 331 millió forintos büntetést kapott, és úgy nézett ki 331 milliót pár napon belül be is kell fizetnie. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter azonban azt javasolta a NAV-nak, hogy ne indítson behajtási eljárást, és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választások előtt. A büntetés érvényesítése ugyanis a Magyar Államkincstár feladata, de a MÁK az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot biztosít. Sőt, kérésre akár részletfizetésre is lehetőség van, így csak nyáron kellene elkezdeni törleszteni a büntetést. Ebből az is következik, hogy a pénzbüntetés kiszabása nem befolyásolja a pártok választási felkészülését.

A NGM közleménye arra is kitér, hogy a pártoknak mindenképp be kell fizetniük az ÁSZ által kiszabott büntetést, a részletfizetési lehetőségekről pedig egyeztessenek a MÁK-kal. Az érintett pártok ugyanis jogtalannak tartják az ÁSZ eljárását, a büntetést pedig nem hajlandóak befizetni.

A hvg.hu megkereste az érintett pártokat, mit szólnak a halasztáshoz. Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke továbbra is kitart amellett, hogy nem fizetik be a büntetést, csak ha inkasszózzák a párt számláját. Szigetvári elmondta, hogy az ÁSZ úgy állapított meg büntetést, hogy nem sértettek törvényt. Az ÁSZ határozatait pedig bíróságon fogják megtámadni: az ÁSZ döntésével szemben jogorvoslati lehetőség ugyan nincs, de az abból következő lépéseket - az államkincstári és adóhatósági eljárásokat - már meg lehet támadni.

Szigetvári szerint csapda a miniszter felajánlása: ha ugyanis leülnek tárgyalni a részletfizetésről, akkor azzal legitimizálnák az eljárást.

DK alelnöke, Molnár Csaba szerint is „ez egy átverés, abszolút csapdáról van szó“, és a DK „egy huncut fityinget sem fizet“. Nem is ülnek le egyeztetni sem az Államkincstárral, sem az adóhatósággal.

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté azt mondta, a párt még várja az ÁSZ végleges döntését az ügyben, de az LMP sem fogja befizetni a büntetést. Az LMP is jogi lépséken gondolkodik a büntetés ellen.

Figyelmébe ajánljuk