A felét sem kapta meg a főváros annak a pénznek, amit az atlétikai stadion engedélyéért ígért a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. június 13.

Belpol

A megállapodás szerint egészségügyi fejlesztésekre járna Budapestnek az összeg.

A 2024-es költségvetési törvény tervezete szerint 8,7 milliárd forintot szán az Egészséges Budapest Programra a kormány, de ez az összeg kevesebb, mint az atlétikai stadionhoz adott fővárosi hozzájárulásért ígért 50 milliárd forint időarányosan, egy-egy évre járó 10 milliárd forintja.

Karácsony Gergely 2019-ben úgy állapodott meg a kormánnyal, hogy megadják a sportlétesítményhez a hozzájárulást, ha 2020-tól kezdve extra forrás jut saját egészségügyi fejlesztéseikre.

Az Orbán-kormány nem sokkal a megállapodás aláírása után összesen 10 milliárd forint egészségügyi fejlesztésre megítélt támogatást vont el a II., a III. és a XV. kerülettől - írja a Népszava.

A kormány eddig összesen 23, 4 milliárdot adott oda az ígért 50 milliárdból, holott időarányosan 2022 végén már 30 milliárdnál kellett volna tartani, az idei összegről pedig még tárgyalás sincs.

Az alku része lett volna a Diákváros is, aminek helyét először a kínai Fudan Egyetem építésére adta át. 

„Mindenre van pénz, politikai akarat, százmilliárdok a Vodafone felvásárlásra, Tiborcz és Mészáros-pénzügyi alapjaira, stadionépítésre és atlétikai vb-rendezésre, csak éppen a budapestiek egészségügyi ellátásának fejlesztésére nincs kormányzati szándék” – nyilatkozott Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk