Szervezett bűnözés gyanúja is felmerülhet Orbán vejével szemben

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 07., 08:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kiszivárgott az OLAF jelentése.

Januárban a Wall Street Journal írta meg, hogy lezárult az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálta az Elios Innovatív Zrt.-vel kapcsolatban. Az OLAF a cég 2009 és 2014 közötti tevékenységét vizsgálta, Orbán veje, Tiborcz István pedig 2014 és 2015 között közvetlenül is tulajdonos volt a cégben (amely előtte Simicska Lajos érdekeltsége volt). Az már korábban kiderült,hogy a csalások miatt az OLAF 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta.

A 24.hu most megszerezte a teljes jelentést, és ebből részleteket is közölt. Azt írják, a jelentés alapján akár bűnszövetségben vagy üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja is felmerülhet az érintettekkel szemben, ami 5–10 éves börtönbüntetéssel is járhat.

A jelentés ugyanis egy egész, az Eliossal tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható hálózatot tárt fel.

Az OLAF 35 pályázatot vizsgált, ebből mindegyiknél felmerült a csalás gyanúja, 17 esetben pedig azt találták, hogy a cég szervezett csalási mechanizmust épített ki.

A 2012-es közvilágítási pályázatokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg. A pályázóktól komoly LED-es tapsztalatokat vártak, ilyenje viszont csak az Eliosnak volt, hiszen Lázár János Hódmezővásárhelyén már korábban nyertek egy hasonló pályázaton.

17 pályázatnál ugyanolyan módon játszották ki a feltételeket. Trükköztek a fejlesztés megtérülési rátájával. A lámpák élettartamát az utolsó pillanatban átírták 50 ezerről 100 ezerre, pedig a független szakértők szerint azok élettartama legfeljebb 60-80 óra ezer lehet.

Az OLAF szerint a pályázatokat arra építették, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legtöbbet fizesse értük az önkormányzat.

Tiborcz és Hamar Endre

Tiborcz és Hamar Endre

Fotó: Németh Dániel

A pályázatokhoz szükséges, független árajánlatokat is maguk írták, méghozzá az OLAF jelentése szerint ugyanaz a személy, ugyanazon a számítógépen írta őket, ugyanazt a matematikai egyenletet használva.

A jelentés szerint a csalás értelmi szerzője az önkormányzatok által felbérelt pályázati tanácsadó, ez pedig Hamar Endre volt. Hamar Endre Tiborcz István üzlettársa. A pályázatokhoz beadott Excel-táblákat Hamar tanácsadó cégében írták az Elios munkatársával közösen. Pályázati tanácsadóként pedig Hamar Endrének arra is lehetősége volt, hogy a kiírások feltételeit befolyásolja. Ráadásul a piac legfontosabb szereplője, a Tungsram-Schréder valamiért fél áron adta a lámpákat az Eliosnak.

Az OLAF szerint egyértelműen költségvetési csalás történt, a hivatal azt javasolja, a magyar hatóságok vizsgálják meg azt is, a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek.

A jelentést megkapta a magyar kormány is, és állítólag már megindult az ügyben a nyomozás. Ennek részleteiről azonban semmit nem tudni. Emlékezetes, hogy a négyes metróról szóló OLAF jelentést a kormány igen hamar nyilvánosságra hozta, és a nyomozásról is tájékoztatták a sajtót.

(24.hu)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 07., 08:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  yoyo
  2018. február 07., szerda 12:35
  torzabb fintor nem létezik annál, mint hogy az éppen a korrupció kizárását célzó iszonyúnyakatekert pályázati rendszer gyakorlatilag kizárólag korrupt résztvevők gyarapodását szolgálják.

  Az aljasság bürokratikus úton, szigorú szabályozásokkal nem szüntethető meg. A borzasztó, hogy ezek a törekvések épp minden tisztességes, igyekvő, jószándékú résztvevő életét keserítik meg, sokkal több energiát, időt, pénzt vesz el tőlük, hogy ezek között a feltételek között PRÓBÁLJANAK lehetőséghez jutni, miközben az esélyeik drámaian csökkennek, míg az ő esetükben a feltételek számonkérése könyörtelen.

  Az ilyen körülmények rombolóak. Egyre mélyebbre ég be, hogy itt csak tisztességtelenül lehet működni, aki valamit letesz az asztalra, az csak felejéig korrupt disznó lehet.
 2. 2
  rworse
  2018. február 07., szerda 13:21
  Az OLAF felkérte az Orbán-rezsimet, hogy vizsgálja meg, nem korrupt-e, sőt, nem szervezett bűnszövetkezet-e az Orbán-rezsim. Kíváncsi leszek az Orbán-rezsimnek az Orbán-rezsimről szóló "vizsgálatának" eredményére.

  Amúgy, az ilyen OLAF-jelentések a magyar Negyedik Köztársasághoz vezető út alapkövei lesznek.
 3. 3
  Világos
  2018. február 07., szerda 13:52
  Talán valaki elhitte, hogy ez az "Üzleti ügyekkel" nem foglalkozó"Miköze hozzá"
  fejében született volna a LED áradat az országban.
  Féláron beszerzett, majd a kereskedelmi ár háromszorosán leszámlázott
  lámpatestek mégegyszer annyi élettertamnak feltüntetett.
  Eredmény : Sötét városok, sötét városvezetőkkel beszari képviselőtestületekkel
  akik azért a szaros tiszteletdijért képesek ilyenre. Akik talán azt sem tudják Wat,
  vagy Volt között mi az Amper.

 4. 4
  rworse
  2018. február 07., szerda 15:12
  "Akik talán azt sem tudják Wat, vagy Volt között mi az Amper."

  Úgy érted, Angkor Wat? Lepsénynél még meg Volt.
 5. 5
  tiszapolgári
  2018. február 07., szerda 15:29
  Watt Disney.
 6. 6
  yoyo
  2018. február 07., szerda 15:33
  watt the fuck
 7. 7
  szegedi789
  2018. február 07., szerda 16:02
  Kiszivárgott... Hát ki...

  " Na, akkor szuverén magyarkák kezdjetek mááár valamit a "bűnszervezettel" és a "jelentős értékű vagyoni kárt okozó költségvetési csalással" . . . ! ! !

  Vejjel, Min.elnökkel és állampárttal, ami elfoglalta a magyar államot.

  Csókol titeket, az OLAF. "
 8. 8
  szegedi789
  2018. február 07., szerda 16:03
  2014 őszén az ámerikaiak is szóltak. Az Andéék.
 9. 9
  szegedi789
  2018. február 07., szerda 16:04
  jav..Andréék
 10. 10
  rworse
  2018. február 07., szerda 18:06
  8

  Szóltak, szóltak. De tolmácsot nem küldtek!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra