Megbüntették az első nőt Dániában, amiért nikábot hordott

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az országban május óta törvény tiltja ezt a viseletet.

Néhány napja van érvényben az a törvény, amelynek értelmében Dániában nem lehet teljes arcot takaró ruhadarabokat nyilvánosan viselni. A rendelkezés ennek értelmében tiltja a nikáb és a burka hordását is, az első bírságot – ötvenezer forintnak megfelelő korona – már ki is szabták – írja az Index.

A dán rendőrség egy 28 éves nőt bírságolt meg, miután egy bevásárlóközpontban dulakodásba keveredett egy másik nővel, aki le akarta tépni róla az arcát takaró ruhadarabot. A helyszínre érkező rendőrök egyébként felajánlották a nőnek a pénzbírság elengedését, ha az leveszi a nikábot, de a fiatal nő inkább a büntetést választotta.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 44
  Kovacs
  2018. augusztus 05., 19:59
  Egyébként pedig ti sem vagytok magatoknál, ha yoyot és engem azzal itt ebben az esetben azzal akartok lesöpörni, hogy burkába vagy burkiniba vagy mi a fenébe akarjuk öltöztetni Európa asszonyait, mint a "civilizáció"fő ellenségei. (A legutolsó(?) mondatom: Ezzel a törvénnyel igenis az iszlamophób lakosságnak tettek egy gesztust.)
 2. 43
  Kovacs
  2018. augusztus 05., 19:52
  42: 42: Nem ezt nem lehet (még) kompletten annak nevezni. Viszont az igazsághoz tartozik, hogy négy éven belül (alatt?) 73-szor szigorították a külföldieket és migránsokat valamint a menekültpolitikájukat illetően. Nagyvonalúan fogalmazva Dánia (jobboldali liberális kormánya) jelenleg restriktív politikát folytat. (De melyik ország nem. Ezt kritizáltam személy szerint, hogy ez hova vezethet úgy általában és egyáltalán. Ezt ne tegyük már "trendivé".)
 3. 42
  Cyrano
  2018. augusztus 05., 19:07
  Dániát rasszizmussal vádolni, ti nem igazán vagytok magatoknál.:(
  Amikor a dán fajvédők megjelentek a motorjaikon Odenseben (a gettónak nevezett Vollsome-ban) és gyújtogatni, lövöldözni kezdtek a rendőrség elsőre őket verte szarrá, majd kihirdették a gettóban, hogy razzia lesz, begyűjtik a fegyvereket, mert a védelmük a rendőrség dolga. (Azóta is folyamatos a járőrözés és a rendőrök komolyan veszik a dolgukat.)
  S lőn.
  Barátaim éltek a gettóban, sorházi lakásban úgy, hogy még a kertkaput sem zárták be soha.
  Úgyhogy teszek arra, hogy ti mit hisztek, nekem tapasztalatom van annak a társadalomnak a végtelen toleranciájáról.

  https://www.youtube.com/watch?v=jD8tjhVO1Tc
 4. 41
  yoyo
  2018. augusztus 05., 18:20
  És gratulálok, hogy meg akarsz győzni arról, hogy a nők elnyomása tűrhetetlen. Tényleg totálisan értelmetlen ez a szóbaszás itt.
 5. 40
  rworse
  2018. augusztus 05., 17:56
  yoyo

  Mostanában sokminden eldől abból, hogy mennyire vastag a skandinávogermánokon az ezer év alatt magukra pakolt civilizációs máz. Egyelőre elég jól szerepelnek mostanában - azon kívül, hogy ott is megerősödött a szélsőjobb.
 6. 39
  yoyo
  2018. augusztus 05., 17:24
  rworse, ja, történelem zajlik éppen, majd gondolj vissza erre az okoskodásodra pár év múlva, és verd a fejed a falba. Olyan történelem lesz zajlva, hogy a fal adja majd a másikat.
 7. 38
  rworse
  2018. augusztus 05., 16:40
  yoyo

  Értsd, NEM joga a nőnek önmaga elnyomása sem. Tehát ha önként, meggyőződésből viselne nikábot, vagy önként, meggyőződésből csonkolná a saját nemiszervét, akkor közvetlenül célba talál a büntetés, hiszen NEM joga a nőnek sem saját magát elnyomnia mint nőt. Ha meg kényszerből csinálja, mert otthon megverik, megölik, ha nem viseli a nikábot, akkor számára felmentés a büntetettség, amivel végül ki tud majd bújni a családi terror alól. Nem tudsz erről értelmesebben törvénykezni, mert nincs mód erről értelmesebben törvénykezni. Szép lehetsz, de okos nem ezügyben. Ez egy menthetetlenül oktalan ügy, nem tudsz benne értelmesebben törvénykezni. Ha a nikábot viselő nő azt mondja, hogy kényszer miatt viseli, büntessék az "emberét", akkor odamegy a rendőr az "emberéhez", és közvetlenül azt bünteti. Ha a nikábot viselő nő nem meri elmondani, hogy terrorizálják, akkor is az "emberét" bünteti a büntetés, hiszen az "embere" fizeti közvetve. Ha pedig a nőbe a beleszületése folytán interiorizálódott a nikábbviselés értékessége, akkor közvetlenül ő is "megérdemli" a büntetést, mert hát peches helyre született, és ezt onnan elvándorolván sem képes felismerni - majd a lánya teszi.
  Nem tudsz értelmesebben törvénykezni egy lehetetlen helyzetben. A helyzet lehetetlen helyzet. Történelmileg. Az a negyedórányi eset, amíg a nő nem volt hajlandó levenni a nikábot, és inkább a pénzbüntetést "választotta", nem negyedórányi eset, hanem évtizedekre vonatkozik. Legkésőbb a születendő lányára. Nem tudsz erről értelmesebben törvénykezni. Nincs olyan kulturális érték, hogy a női nemiszerv megcsonkítása. Női nikábviselési kulturális érték sincs. Nincs. Civilizációban tilos nemiszervet csonkítani. Nikábot viselni is tilos civilizációban. Nincsen kultúrája a nikábviselésnek, az eleve egy antikultúra, anticivilizáció. Tilos. Eleve. Civilizációban, kultúrában. Akár a nő viseli, akár az "embere" viselteti. Ha a nő viseli, helyén a büntetés, ha az "embere" viselteti, közvetve az "emberét" terheli, konkrétan a kifizetett pénz is, és a tiltás előbb-utóbbi érvényre jutása is. Néhány év múlva az "embere" kénytelen lesz észbekapni, amikor már a gatyájuk is ráment a sok büntetésre - remélhetőleg nem a terrorizmust választja a tiltás ürügyére hivatkozva.
  Történelem van éppen. Nem tudsz értelmesebben törvénykezni.
 8. 37
  rworse
  2018. augusztus 05., 16:16
  yoyo

  És nagyon kérlek, olvasd el figyelmesen (lásd Cyrano is ezt kérte tőled), mert igenis, notóriusan ARRA reagálok, amit írsz. Én figyelmesen elolvasom amit írsz, és notóriusan ARRA reagálok.
 9. 36
  rworse
  2018. augusztus 05., 16:11
  yoyo
  "Rworse, notoriusan nem arra reagalsz, amit írtam..."

  De.

  Értsed már meg, hogy annak a nőnek nem az a megbüntetése, hogy a szekuláris demokraták letiltják róla a nikábot, hanem hogy rákényszerítik az atavistafundamentalista, valószínűleg moszlim férfiak. Annak a nőnek a felszabadítása, jutalma, hogy letiltják róla a nikábot. És nem lehet mást csinálni, ugyanis, értsed már meg, azt a nikábot rákényszerítik. Nem ő akarja hordani, hiszen senki épelméjű nem bújtatja magát szabadon választottan eleve ilyesmibe, hanem születése óta rákényszerítik. Abba születik bele, hogy rákényszerítik a megalázó, viselhetetlen zsákot, KÉNYSZERZUBBOONYT. Ez alól szabadítja fel a "viselés", vagyis a rákényszerítés tiltása. Senki, értsd senki se hordja önként!!! Értsed már meg. Rákényszerítik, születésétől fogva! Értsed már meg, hogy a nikábot/burkát nem hordják a nők, hanem születésüktől fogva rájuk kényszeríti a férfisoviniszta atavista antikultúra, amibe születtek. Az européer demokráciába azonban nem fér bele, hogy ilyesmit kényszerítsenek a nőkre. A nikáb viselésének a tiltása a nikáb rákényszerítésének a tiltása. Bazdmeg, az a nő, akit megbüntetnek, mert viseli a nikábot, élete jutalmát kapja, azaz lehetőséget, hogy kibújjon a nikáb (és egyéb atavisztikus, megalázó, kegyetlen szabályok) rákényszerítése alól. A nikábot viselő nőnek a kiszabott büntetés élete jutalma! Értsed már meg. Amikor az érintett nőt "megbüntetik" a nikábviselésért, nem őt büntetik, hanem a férjét, apját büntetik, akik alól így kiszalad a talaj, nem marad életterük a férfisovinizmusukhoz. A nőt jutalmazza Dánia, amikor "megbünteti" a nikáb "viseléséért". Nem viseli, hanem rákényszerül az a nő. Nem joga annak a nőnek a nikáb, hanem kényszere, végletekig megalázó kényszere - akkor is, ha ezt nem tudja még, mert ebbe nőtt bele, és azt hiszi, hogy ez a kultúrája. NEM!
  Lehet, hogy a megbüntetett nő a nikáb alatt halkan elmondott egy köszönömöt, lehet hogy nem, de mindenképpen hálával fog adózni a megbüntetéséért, LEGKÉSŐBB AZ Ő LÁNYA, aki már nem kényszerül a nikábba (és az egyéb atavista saria törvényekbe) belenőni. Lehet, hogy ennek a nőnek csak a lánya fog köszönetet mondani Dániának ezen nő "megbüntéséért", de legkésőbb a lánya biztosan köszönetet fog mondani! Kultúrában, civilizációban tilos a nőket (is) elnyomni! Az européer demokrácia civilizációs vívmány, az emberiség eddigi legfejlettebb civilizációs vívmánya, és a kifejlett, modern européer demokráciának megkerülhetetlen, meggyakhatatlan alapeszméje a nemek egyenjogúsága! Nem kényszeríthetnek nikábot a nőkre européer demokráciában! NEM! Értsed már meg. Nem hordja a "megbüntetett", valójában megjutalmazott nő azt a nikábot, hanem rákényszeríti az "embere". Az "emberét" bünteti a büntetés, a nikábos nőt megmenti - vagy legkésőbb a lányát, akinek így már jóval kevesebb küzdelmet kell majd vívnia a szülei elmaradottsága ellen. A nikáb minden kultúrában kényszer, sehol se, az ókorban se a nők találták ki, hogy ők nikábot akarjanak hordani.
  Nézzünk értelmes analógiát. Ugyebár ott van bizonyos afrikai kultúrákban a női nemiszerv megcsonkítása, nemrég vitatkoztunk róla hasonló összefüggésben. Ha a dolog úgy működne, hogy a férfiak nem elvégeznék a csonkítást, hanem a lányokat kényszerítenék arra, hogy saját maguk végezzék el saját magukon, akkor is a nő megbüntetéseként értékelnéd, amikor az utcán a nemiszerve megcsonkítását végző lányt "megbüntetnék" és megtiltanák neki az öncsonkítást? A nikáb hordattatása ugyanolyan, de legalábbis analóg azzal, mintha a lányoknak saját kezükkel kellene elvégezniük a saját nemiszervük megcsonkítását. Álszent a nikábot hordó nő megbüntetéseként értékelni a nikábot "hordó" nő "megbüntetését", hiszen a számára ez élete jutalma - de legkésőbb a Dániába, azaz civilizációba születő lánya számára.

  A nő inkább a pénzbüntetést választotta, a nikáb levétele helyett, lehet hogy meggyőződésből, lehet hogy az "emberétől" való félelemből. A pénzbüntetést választott nő Dániába születő lánya ettől függően vagy lenézni, vagy sajnálni fogja a pénzbüntetést választott anyját. Történelem zajlik, nem divatkérdés.
 10. 35
  Kovacs
  2018. augusztus 05., 13:36
  Dehát a trendi az, hogy valaki(k) ellen fel kell lépni. Leginkább persze kezdjük a legkisebb csoporttal, ami ugye a burkaviselők ezen esetben, hogy a többség "biztonságérzete"(valódi nevén hétköznapi rasszizmus) kielégítésre kerüljön. Részemről a történetnek vége.

Komment írásához vagy regisztrálj