Négyhektáros tavat épít Tiborcz István a családi birtok mellé

  • Magyar Krisztián
  • 2017.11.22 15:11

Kis-Magyarország

Már elindult az engedélyeztetési eljárás, ha a hatóság rábólint, jövőre kezdődhetnek a munkálatok.

„Tiborcz István magánszemély (…) saját területén dísztó és vizes élőhely kialakítását határozta el” – ez áll annak az előzetes vizsgálati tanulmánynak az elején, amelynek elkészítésével a miniszterelnök veje bízott meg egy mérnöki irodát. A nyilvános, bárki által letölthető dokumentum szerint Tiborcz a tavat a Bicskéhez közeli Csabdi határába szeretné megépíttetni, a család tükröspusztai lovas tanyájától 350 méterre. Ez az a birtok, ahol felnőtt Tiborcz István, 2013-ban pedig a fiatal, mára már milliárdos vállalkozó itt házasodott össze Orbán Ráhellel. Íme az előzetes vizsgálat borítólapja:

false

 

A birtokunkban lévő tulajdoni lap szerint a tónak helyet adó, 10,7 hektáros földrészletet még 2013 májusában, egy magánszemélytől vásárolta meg Tiborcz István, aki ide egy közel 4 hektáros vízterületet álmodott, amelyen lenne egy kis sziget is. A tervezett tó közvetlen környezetében több olyan területet is azonosítottunk, amelyet Tiborcz István állami földárveréseken vásárolt 2016-ban, ezek összesen közel 100 hektárt tesznek ki, és csak ezekért több mint 115 millió forintot fizetett Orbán Viktor veje.

A zöldhatóság már vizsgálja a terveket

Az építési munkák csak azután indulhatnak el, ha lezárult a hatósági engedélyeztetési eljárás. Utóbbi nem lesz gyors folyamat, ugyanis a tónak helyet adó földrészlet Natura 2000-es besorolású, azaz védett terület, ahol a jelentősebb emberi beavatkozásokat szigorú előírások szabályozzák. Az eljárás a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán folyik, ide november 14-én nyújtotta be a szükséges dokumentumokat a Tiborcz Istvánt képviselő mérnöki iroda. Az előzetes hatósági vizsgálat november 20-án indult, az ettől számított 21 napon belül bárki panasszal élhet a tó kialakítása miatt, amelyet a kormányhivatalnál kötelesek kivizsgálni. Ha ezt követően is rendben talál mindent a környezetvédelmi hatóság, akkor kaphat jóváhagyást a beruházás.

Tiborcz István

Tiborcz István

Fotó: Németh Dániel

A tó megépítését évek óta tervezheti Tiborcz István, legalábbis erre utal egy másik, általunk megismert dokumentum, amely szerint már 2014-ben kérték a területileg illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának (DINPI) jóváhagyását. A válaszdokumentumban egyebek közt szerepel, hogy Tiborcz földje különleges madárvédelmi területnek számít, de a DINPI szerint „a tározó megfelelő kialakításával továbbra is biztosítható a terület természeti értékeinek fennmaradása”. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága azt is javasolta, hogy a kivitelezés idejét „a fészkelési időszakon, továbbá a békák szaporodási és telelési időszakán kívülre, augusztus elejétől október végéig kell ütemezni”. Ehhez képest Tiborcz István azt jelezte a zöldhatóságnak leadott előzetes vizsgálati dokumentumban, hogy „a rendezési munkálatok várható időpontja 2018. második negyedéve, a munkálatok becsült időtartama kb. 4 hónap” – vagyis pont az az időszak, amelyet elvileg nem javasolnak a DINPI munkatársai.

Nem lesz olcsó

A tervezett tó területének egy részén szántó, másik részén gazos, vizes terület található, a közelben húzódik a Csordakúti-árok, ebből nyernék a vizet és innen pótolnák a párolgási veszteséget is. Ehhez Tiborcz telepíttetne egy zsilipet is, és a kotráson, a meder- és partrendezésen túl építeni kell majd műtárgyakat a gátra is. Hogy ez mennyibe kerülhet, azt nehéz pontosan megmondani, költségvetést nem csatoltak az előzetes vizsgálati dokumentumokhoz, mindenesetre kiindulási alap lehet a felcsúti önkormányzat egyik most futó beruházása.

false

 

Fotó; forrás: Fejér Megyei Kormányhivatal

Ahogy arról már májusban beszámoltunk, Mészáros Lőrincék a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Fejér megyei keretéből nyertek 234,9 millió forintot arra, hogy kialakítsanak egy záportározót, és megoldják az egyik helyi utca vízrendezését. A kisvasút központi megállója mellé tervezett felcsúti tó csak egy kicsivel lesz nagyobb, mint amit Tiborcz István tervez Tükröspusztára, és ennek megépítésére bruttó 213 millió forintot fizet az önkormányzat a Békés Drén Környezetvédelmi, Víz-és Mélyépítő Kft.-nek. (A közbeszerzés során kiválasztott Békés Drén korábban több állami gigaberuházáson is együtt dolgozott Mészáros Lőrinc valamely vállalkozásával, és szerepel a Puskás Akadémia támogatói listáján is.)

Ide álmodták

Ide álmodták

Fotó, forrás: Csabdi dísztó és vizes élőhely kialakítása – Előzetes vizsgálat

 

A felcsúti tó munkálatai úgy kerülnek 213 millió forintba, hogy ott korábban már megépítették a gátat, és a mederrendezés egy részét is elvégezték. Persze a jelentős anyagi forrást igénylő beruházásra bőven lehet pénze Tiborcz Istvánnak, aki korábban úgy alapozta meg a vagyonát, hogy a résztulajdonában lévő Elios Zrt. számos fideszes önkormányzattól kapott megbízást közvilágítások korszerűsítésére. A cégből időközben kiszállt a miniszterelnök veje, aki az utóbbi időben az ingatlanbiznisz felé fordult, és nemrég vált biztossá a korábbi feltételezés, hogy tulajdonos a luxusingatlanokkal is foglalkozó BDPST Zrt.-ben.

Mészáros Lőrincnek is van

Nem csupán Tiborcz István lesz tógazda Orbán Viktor közvetlen környezetéből, a Csabditól (és Felcsúttól) néhány kilométerre található Bicskén néhány éve Mészáros Lőrinc is vásárolt egy tavat. A felcsúti polgármester nemrég körbekerítette a tavát, amelyet így csak a levegőből nézhettünk meg idén májusban. A korábban a helyiek által is látogatható Erőmű-tó mellé Mészáros építtetett két nagy, impozáns faházat egy-egy erkéllyel, utóbbi már a tó felett helyezkedik el. A házakhoz rendezett műút vezet, nem messze onnan kialakítottak egy fedett részt, amely sütögetésre is alkalmas. A tópartot is csinosították, a vízen pedig csónakázni is lehet az egyik stéghez kötött kishajóval.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.