Hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint 315 ezren vonultak utcára vasárnap Barcelonában

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 15., 20:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A katalán függetlenségi politikusok szabadon engedését követelik.

Barcelona belvárosában a hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint 315 ezren vonultak utcára vasárnap. A tömeg célja a katalán függetlenségi politikusok szabadon bocsáttatása.

Mivel a sárga szín jelképezi a tiltakozást a katalán vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések ellen, ezért sokan ilyen színű ruhában, sárga lufikkal, katalán függetlenségi zászlókkal és "szabadság" feliratú transzparensekkel tüntettek.

Jelenleg kilenc függetlenségi politikus van előzetes letartóztatásban, heten pedig önkéntes száműzetésbe vonultak külföldre. Többségüket lázadással és közpénz hűtlen kezelésével vádolják a tavaly október 1-i, alkotmányellenes függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A demonstrációt a Katalán Nemzetgyűlés (ANC), az Ómnium Cultural politikai civil szervezetek, valamint a két legnagyobb spanyolországi dolgozói érdekképviselet, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége katalán szervezetei is támogatta. 
A tömegben ott voltak a katalán függetlenségi pártok politikusai is.

Az esemény végén felolvasták a szervezők kiáltványát, párbeszédre szólítottak fel a "politikai probléma" megoldása érdekében, követelték a börtönben lévők szabadon engedését, és azt is, hogy a száműzetésben élők hazatérhessenek.

MTI
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 15., 20:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs