- bodoky -

 • - bodoky -

- bodoky - cikkei

Mars-expedíciók: Bolygóközi csúcsforgalom

 • - bodoky -
Utoljára 73 ezer éve volt, legközelebb 2287-ben lesz egymáshoz olyan közel a Föld és a Mars, mint az idei aszályos nyáron: a ritka lehetőséget két amerikai és egy európai szonda fellövésével aknázzák ki az űrkutatók. Az amerikai űrhajók a Nyomkeresőnél jóval nagyobb marsjárókat, az európai szerkezet az élet jeleinek keresésére szolgáló leszállóegységet visz a vörös bolygóra, és újra próbálkozik egy már a startnál célt tévesztett japán szonda is.

A Columbia tragédiája: Gyászos örökség

 • - bodoky -
Nem csupán az amerikai űrrepülőgép-programot, de általában az emberi űrrepülést is megkérdőjelezi a Columbia szombati balesete, melynek során immár másodszor veszítette életét egy amerikai űrsikló teljes személyzete. Miközben a NASA megpróbálja kideríteni a katasztrófa közvetlen kiváltó okát, a stratégák már arról vitatkoznak, hogy a presztízs- és píárcélokon túl van e egyáltalán értelme embert küldeni a világűrbe.

MP3, kiadók, hatóságok: Fájlcsereháború

 • - bodoky -
Az elmúlt hetekben több népszerű magyar online fájlcserebörze is megszűnt annak következtében, hogy a nemzetközi trendhez igazodva a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége is fellépett az engedély és jogdíjfizetés nélküli internetes zeneszolgáltatás ellen. Az mp3portal.hu webmesterénél házkutatást tartott a rendőrség, miután nem engedelmeskedett a szerzői jogvédők felszólításának.

Vírusfegyver véletlenül: Halálos rekombináció

 • - bodoky -
Ausztráliában sok baj van a rágcsálókkal: az egerek, patkányok és nyulak ellen kevés a csapda és a méreg, ezért külön kutatóintézetet tartanak fenn környezet- és felhasználóbarát megoldások kikísérletezése céljából. A Co-operative Research Centre (CRC) for the Biological Control of Pest Animals kutatói a populációkontroll biológiai módszereivel próbálkoznak, ilyen átütő sikerre azonban nem számítottak, és nem is nagyon tudnak örülni neki: a recept elvileg emberi vírusokkal is működik. Eleinte titokban tartották, a védelmi minisztériummal történt hosszas konzultáció után azonban úgy döntöttek, figyelmeztetik a világot, és a nemzetközi biofegyver-egyezmény szigorítása érdekében lobbiznak.

Jókedv és bőség zavara

 • - legát -
 • - bodoky -
az összes trombitát, szerencsepénzt, fröccsöntött malacot, pezsgőt megvettük, kifújtuk, fölittuk, betemettük konfettivel a várost, és amikor rákattant az óra mutatója az éjfélre, és a Himnusz könnyeket csalt szemünkbe, azt hittük, lenulláztunk mindent.

Újra repülhet a Concorde: Szuperszonikus rulett

 • - bodoky -
1997-ben a British Airways (BA) flottájában repülő egyik Concorde hajtóműve kihagyott, a gép megbillent, és a fedélzet áram nélkül maradt. A sikeres kényszerleszállás után a járat utasai - köztük a The Who gitárosa - oda nyilatkoztak, hogy soha többé nem repülnek a típussal. Még ebben az évben két BA Concorde is megszakította útját hajtóműhibák miatt. 1998 májusában egy BA Concorde szárnyáról levált egy lemezdarab, ezért visszafordult Londonba. 1999 augusztusában két BA Concorde majdnem összeütközött New York felett: az egyik le-, a másik felszállóágban manőverezett, amikor közel ötszáz kilométer per órás sebességgel 250 méterre megközelítették egymást. 2000 júniusában az Air France (AF) Concorde-ja közvetlenül a felszállás után felrobbant, és ráesett egy közeli hotelra. A katasztrófa után az angolok és a franciák is visszavonták a típus repülési engedélyét. A műszaki nagytakarítás során hajszálrepedéseket találtak a BA összes Concorde-jának szárnyában.

Barlangászat: Mágikus utazás

 • - bodoky -
A barlang szakrális hely, Gaia mágikus altemploma téren és időn kívül. A sokfelé ágazó, szűk járatok labirintusában hamar elveszítjük tájékozódó képességünket, a tökéletes csend és sötétség kikapcsolja a biológiai órát, társainktól néhány lépéssel lemaradva pedig olyan egyedül maradunk, amennyire a magasban talán csak a nyolcezer méteres álomhatár felett lehet.

Ûrszekerek (Műholdbalhék)

 • - bodoky -
Két-háromszáz kilométer magasból két-háromezer méterrel tengerszint alá, feltéve, hogy sikerül pontosan célozni, és nem a Times Square-en landol valamelyik tűzgolyó. Egykor milliárdos érték, ma eltakarítandó űrszemét: ez a sors vár a Compton űrlaboratóriumra, az Iridium holdakra, sőt előbb-utóbb a Mir űrállomásra is. A kultikus, ám haszontalan űrtárgyak pályán tartása kockázatos és nagyon sokba kerül, pedig a veterán műholdakért nem kell súlyadót fizetni.

II. Feltaláló Olimpia: Agyon nyomás

 • - bodoky -
1. Egyetemeink és kutatóintézeteink a szegénységük miatt képtelenek viselni a szabadalmaztatás magas költségeit. A MAFE javasolja a szabadalmaztatás illetékrendeletének (32/1999. GM rendelet) módosítását úgy, hogy a nem haszonelvű bejelentők is a független feltalálók kedvezményeit élvezzék.

Elektronikus lánclevelek: Brian élete

 • - bodoky -
Az e-mailben terjedő lánclevelek minden bizonnyal külön fejezetet kapnak majd az internetes folklórral foglalkozó szakkönyvek hasábjain: az emberi hiszékenységgel szemben a vírusirtó programok is tehetetlenek. A csajom például érzéketlen bunkónak tart, mert ahelyett, hogy az összes ismerősömnek továbbküldtem volna egy költséges szívműtétre váró argentin kisfiú könnyfacsaró segélykiáltását, rögtönzött, de régen érlelődő kiselőadást tartottam neki az ilyen és hasonló e-maileket tonnaszám köröztető humán értelmiségi elit szellemi színvonaláról.

Kövess minket: