II. Feltaláló Olimpia: Agyon nyomás

  • - bodoky -
  • 2000. május 11.

Publicisztika

1. Egyetemeink és kutatóintézeteink a szegénységük miatt képtelenek viselni a szabadalmaztatás magas költségeit. A MAFE javasolja a szabadalmaztatás illetékrendeletének (32/1999. GM rendelet) módosítását úgy, hogy a nem haszonelvű bejelentők is a független feltalálók kedvezményeit élvezzék.

1. Egyetemeink és kutatóintézeteink a szegénységük miatt képtelenek viselni a szabadalmaztatás magas költségeit. A MAFE javasolja a szabadalmaztatás illetékrendeletének (32/1999. GM rendelet) módosítását úgy, hogy a nem haszonelvű bejelentők is a független feltalálók kedvezményeit élvezzék.

Tudomásul kéne végre venni, hogy a legendás feltalálók nagyjából egyszerre haltak ki az utolsó polihisztorokkal, a valódi jelentőséggel bíró találmányok és szabadalmak manapság multinacionális óriásvállalatok kutatólaboratóriumaiban, csillagászati összegekből és csapatmunkában születnek, szigorú titoktartás mellett: a terméket szokás expóra vinni, nem az ötletet. Így aztán nem csoda, hogy a hobbista esztergályosok, mezőgazdászok, kuruzslók, fröccsöntők, román biokertészek és távol-keleti fantaszták apróstandjaival zsúfolt Olimpiai Csarnok inkább emlékeztet egy meglehetős érdektelenség mellett zajló bolhapiacra, mintsem lángelmék gyülekezetére - ha a látszat csalt, fogadják bocsánatkérésemet.

Az eseményt rendező Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) elnöke például egy egyelőre csak elnagyolt makett formájában létező

katamarán ökovitorlással

nyomul, amely nap- és szélenergia hiányában vízibicikli-üzemmódban is képes megkerülni a Földet, ha akad befektető, aki megépítteti. Megszemlélhetjük továbbá a Váray-féle elektronszerkezeti periódusos rendszert, amely kenterbe veri Mengyelejevet, feltalálója pedig író, költő, a magyarságért küzdő "karizmatikus politikus", ráadásul "a magyar kultúra lovagja". Ebbe a vonulatba illeszkedik még az esőcsizma néven újra feltalált és szabadalmaztatott kalucsni, a másképp összecsukható kerékpár és az elektromos tricikli, valamint a forradalmian újszerű hordozható sebességkorlátozó bukkanó.

A koreai versenyzők "jól szellőző", valamint "antibiotikus" cipőtalpbetéttel nyomulnak, de van náluk 24 karátos aranyszappan, tartós toalettpapír-doboz, szagtalanítómágneses zokni és infravörös sugarakkal működő matrac is. A természetes gyógymódok széles skálája a román anyatejhozam-növelő, illetve potencianövelő szertől a hongkongi egészségmegőrző energiakártyán és nagy energiájú kvintesszencia-olajon keresztül a bangladesi rákgyógyszerig és a kameruni hepatitis-ellenméregig terjed. Energiaszintünk ellenőrzésére itt is kapható a tavalyi ufókiállítás kapcsán már említett Egely-féle vitalitásmérő kerék.

Fitnesz kategóriában

abszolút hazai fölény tapasztalható: inhalálószipka, szépségpárna, mobil szénsavfürdő, tornaöv, gerincmasszírozó gép, aerobikhenger, szobaszauna és még egy egész sor gyanúsan ismerős készülék, de a TV-shopban meztelen nőket is mutattak, itt meg csak ropi van.

Azt nem állítjuk, hogy kevésbé furcsa találmányok nem szerepeltek az olimpián, mert a teflon-fém kötéshez, a talajminősítéshez, a szőlőmetszéshez és a bőrhulladék újrahasznosításához annyira sem értünk, mint a tengelykapcsolókhoz vagy a ponthegesztéshez. Sőt szívesen kipróbáltuk volna a lánc nélküli, 1000 sebességes hidraulikus kerékpár prototípusát, ha lett volna rajta pedál. Sportlövészként kifejezetten nagyra értékeltük Breiner Sándor nyugállományú fegyvermérnök újításait: a csőfuratba nyúló tüskékkel a lövedéket "vonalkódoló" technológiát, a cigarettásdoboz méretű, ám 9 milliméteres kaliberű "MiniMax-9" zsebrevolvert, valamint a kézilőfegyverekre applikálható "BANGGG!!!"¨ szetet, amely vérfagyasztó elnevezése ellenére abszolút emberbarát szerkezet: az éles lőszer a csőből kilépve egy alumíniumbuciba ütközik, nagyot csattan, majd azzal együtt repül tovább. Ez 3-5 méteren belüli célszemély esetén biztos bordatörést jelent, de megkíméli a delikvens életét - főszörny-attak esetén a "BANGGG!!!"¨-tár a lővonalból kifordítható, így nem akadályozza a hatékonyabb védekezést.

- bodoky -

Az olimpia decemberig folytatódik a neten: a MAFE honlapján (www.inventor.hu) az év végéig állítólag láthatók lesznek (most még nem láthatók) azok az újdonságok, amelyek befektetőért kiáltanak.

A MAFE javaslatai

2. Az szja-törvény szellemi tulajdonnal kapcsolatos szabályozása ellenkezik a nemzetközi joggal, és hátrányos helyzetet teremt az alkotók számára. A MAFE kezdeményezi e törvény módosítását. Az eredeti jogosult, a feltaláló vagy a szerző a szellemi tulajdona eladása esetén a többi jogosultra és tulajdonformára vonatkozó szabályok szerint adózzon, ne összevontan. Az adóalap a tulajdonszerzés költségeit elszámoló szabályok szerint legyen megállapítható, és az adókulcs 20 százalék legyen.

3. A MAFE javasolja, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki: a feltalálás támogatása az állam feladata.

Neked ajánljuk