Elektronikus lánclevelek: Brian élete

  • - bodoky -
  • 2000. április 20.

Tudomány

Az e-mailben terjedő lánclevelek minden bizonnyal külön fejezetet kapnak majd az internetes folklórral foglalkozó szakkönyvek hasábjain: az emberi hiszékenységgel szemben a vírusirtó programok is tehetetlenek. A csajom például érzéketlen bunkónak tart, mert ahelyett, hogy az összes ismerősömnek továbbküldtem volna egy költséges szívműtétre váró argentin kisfiú könnyfacsaró segélykiáltását, rögtönzött, de régen érlelődő kiselőadást tartottam neki az ilyen és hasonló e-maileket tonnaszám köröztető humán értelmiségi elit szellemi színvonaláról.
Az e-mailben terjedő lánclevelek minden bizonnyal külön fejezetet kapnak majd az internetes folklórral foglalkozó szakkönyvek hasábjain: az emberi hiszékenységgel szemben a vírusirtó programok is tehetetlenek. A csajom például érzéketlen bunkónak tart, mert ahelyett, hogy az összes ismerősömnek továbbküldtem volna egy költséges szívműtétre váró argentin kisfiú könnyfacsaró segélykiáltását, rögtönzött, de régen érlelődő kiselőadást tartottam neki az ilyen és hasonló e-maileket tonnaszám köröztető humán értelmiségi elit szellemi színvonaláról.

eElektronikus lánclevelek

A kiáltvány szerint: ha azonos subjecttel - "SOLIDARIDAD CON BRIAN" - küldöm tovább a levelet, példányonként egy centtel járulok hozzá az életmentő műtét költségeihez. Az eredeti levélben egy svájci klinika címe, valamint a kezelőorvos neve és elérhetősége is szerepel, a pénzt pedig egy néven nem nevezett internetszolgáltató utalná át a szegény gyerek számlájára. Junk-mail első ránézésre, de a csajom erősködik, sőt fogadni is hajlandó volna jelentős összegben, a karitatív lelkesedés elvette az egyébként nem kevés eszét. Tárjam fel a tényeket, szembesüljek hitványságommal, utasít, és én engedelmeskedem, különben kereshetek albérletet.

Rövid internetes kutatómunka után bebizonyosodik, hogy a levélben szereplő klinika (Schulthess Klinik, Lengghalde 2, 8008 Zürich, Schweiz) létezik, és honlapja is van (http://www.schulthess-clinic.ch), sőt telefonszáma is. Innentől kezdve viszont

minden fikció:

a Narancs érdeklődésére a kórház illetékese kapcsolja a megnevezett orvos utódját, aki nevetve meséli, hogy a kollégája (egyébként neurológus, nem szívsebész) állást és lakóhelyet változtatott, mert több ezren érdekődtek nála szegény Brian hogyléte és az internetes fund-raising állása felől, ráadásul a levélben a lakáscíme is szerepelt. A sztoriból persze egy szó sem igaz: a kéz-, gerinc- és idegsebészetre, valamint a reumás és sportbalesetes páciensekre specializálódott magánklinika nem foglalkozik transzplantációval, nem fekszik náluk Brian nevű kisfiú Buenos Airesből, és nem gyűjtenek pénzt az interneten senkinek.

Ebben biztos voltam, mielőtt felvettem a telefont: Brian e-mailje az elektronikus lánclevél tipikus esete, és hiába nyomatják felvilágosító jelleggel több tucat weboldalon a pofonegyszerű képletet (lásd keretes írásunkat), a műfaj egyre népszerűbb. Még aznap kapok egy másikat - ráadásul egy számítástechnikai lapkiadó vezető beosztású munkatársától -, mely szerint ha továbbküldöm a levelet, az Ericsson két héten belül ingyen mobiltelefont küld nekem. Korábban a "ne nyisd fel a >>vérszomjas csótányokpusú körlevelek voltak divatban, de mióta egyre több felhasználó fogja fel, hogy vírust csak egy csatolt fájl megnyitásával vagy futtatásával kaphat (kivéve a Microsoft Outlookkal levelezőket, de ők meg is érdemlik Melissát és nővéreit), a sztorik egyre vadabbak.

Az angolszász kultúrkörben egyszerűen csak

hoaxként

(beugratás) emlegetett láncleveleket gyűjtő weboldalon (http://urbanlegends.miningco.com/culture/urbanlegends/library/blhoax.htm) igazi ínyencségekre bukkanhatunk: beteg, éhező és eltűnt gyerekek, ingyen kóla, részvény, szex és gépkocsi, petíciók különféle soha nem létezett civil szervezetek megmentésére, fogságba esett misszionáriusok, bizarr öngyilkosságok, heroin a hamburgerben, LSD a telefonfülkékben, AIDS-es tűk a moziszékeken, kígyó a nyilvános vécékben, mérgezett tamponok, a legperverzebb az élő homárral maszturbáló nő borzalmas halálának története. A site számon tartja azt is, hogy az adott sztori mióta cirkulál: bizonyos városi legendák a hatvanas-hetvenes évek óta folyamatosan forgalomban vannak, de újabban írógép helyett a neten sokszorosíttatják magukat.

A lánclevél vírus,

de nem számítógépvírus: nem tesz kárt a számítógépekben, az embert fertőzi és vele sokszorosíttatja magát. Nem is piramisjáték, mert nem buzdít pénzbefizetésre - bár létezik ilyen is, de az már bűnügyi eset. A legtöbb lánclevél megelégszik azzal, hogy néhány tízmillió példányban körbejárja a földgolyót - ez egyébként elpazarolt sávszélességben, gépidőben és munkaórában így is számszerűsíthetően magas kárt okoz. A beugratós lánclevelet könnyen megkülönböztethetjük a valódi jelentőséggel bíró felhívásoktól: általában anonim e-mail címről indulnak, és a levél puszta továbbküldéséért ígérnek valamit, holott az internet decentralizált működése nem teszi lehetővé, hogy pusztán a subject sor alapján bármiféle nyilvántartás készüljön arról, kik hova és hányszor postázták. Ha mégis bizonytalanok vagyunk, a levélben közölt "tények" alapján gyorsan kideríthetjük az igazat, mielőtt agyatlan vírusgazda módján továbbfertőznénk az elektronikus környezetünkben élőket.

- bodoky -

Alapesetek

Primitív: Küldj engem tovább!

Vírusos: Veszélyes vírus terjed az interneten! Küldd tovább ezt a figyelmeztetést!

Ingyenes: Pénzt (nőt, nadrágtartót stb.) kapsz, ha továbbküldöd ezt a levelet!

Karitatív: Szegény Karcsika meghal (megvakul, megbénul stb.), ha nem küldöd tovább ezt a levelet!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.