- winkler -

 • - winkler -

- winkler - cikkei

Könyv: Mezítláb a parkban (Terence Couran-Dan Pearson: A modern kertművészet)

 • - winkler -
Ha találomra csapjuk fel valahol, szinte biztos, hogy a következőhöz hasonló képeket látunk: domboldal, erdőszél, szavannarészlet, erdei patak - nagyjából ilyen kertekről van itt szó. ´sparkok, kert a kenti tengerparton, rétek, legelők, nehezítésként valamilyen tereptárgy, bronzszobor, pajta, iparművészileg elszenesített tölgyfa - a könyvet kisebb kertben nem is nagyon lehet kinyitni.

Könyv: Józan paraszti (Philip Kotler a marketingről)

 • - winkler -
Időnként szórakoztatóak tudnak lenni a marketingszakmunkák. Marketinggel sok pénzt lehet keresni, kívánatos dolog, ezért aztán legalább annyi sarlatán marhaságot adtak ki (még magyar nyelven is) a témában, hogy talán még a csajozás-, meggazdagodás- és aranycsinálás-ügyi szakirodalmat is felülmúlja.

Könyv: Ronda és finom (Bolgár György: Beszéljük meg!)

 • - winkler -
Sívó dögunalom, általában ez a vége a sikeres tévé- és rádióműsorok könyvváltozatának. Bolgár úr művének borítója még ebben a műfajban is ritka kínszenvedés árnyát vetíti előre. Nem is adta hozzá a nevét a dizájner. Meg aki öltöztette szegény Bolgár urat - mert ilyen iszonyú inget ilyen zakóval még a slamposság elefántcsonttornyában, a rádió büféjében is ritkán látni. A zakó ráadásul nyakszirtnél fel van gyűrődve, de még így sem tudja elterelni a figyelmet a borító többi riasztó eleméről: az asztalt helyettesítő Magyarország-térképről és a hiperdidaktikus, 80-as évek eleji dizájnú piros telefonkagylótól. A névtelen borítókészítő az ókori Egyiptomban, képírás szakon tanulta a mesterséget, hogy érthető legyen az üzenet: "Ez az ember cementkötésű forgácslapból telefonos megrendelésre térképeket készít."

Dizájnboltban Szudánig (Fiat Punto 1.2)

 • - winkler -
A Punto egyszer már megmentette a Fiatot; innen, a Garam utcából nézve kicsit homályos ugyan, miért kell egy ekkora vállalatot lépten-nyomon megmenteni, mikor fejlesztenek, marketingelnek, jó minőségben gyártanak s a többi s a többi; a lényeg, hogy az új Punto már megint valami mentőövféle a gyár számára.

Hamed-Sanchez-meccs: Padlótól a hordágyig

 • - winkler -
Ha éjszaka 33 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mindig felébredek, hogy megfordítsam a párnát, és összeizzadjam a másik felét is. Forgatás közben jutott eszembe, hogy most adják a Hamed-meccset: a gyilkos időpont az újabb amerikai helyszínnek köszönhető. Ha! Tegnap voltam nagybevásárolni, van hideg ásványvíz és csokis-kókuszos keksz meg persze a Hamed: kívánni sem lehet jobb hajnali műsort a nemzeti ünnep hajnalán.

Peugeot 206: Utódálom

 • - winkler -
Én nem vállaltam volna, az biztos. Megtervezni a világ talán legdögösebb kiskocsijának új verzióját - azzal csak bukni lehet. A Peugeot 205-ös mindenkinek jól állt, a Burgenlandba járó kurvától a kezdő brókeren át a rockzenészig: adott valami pluszt a tulaj személyiségéhez, felesleges, hányingerkeltő magamutogatás nélkül.

Szörfözés a tavon: Talpasok

 • - winkler -
Tavaly márciusban besokalltam, egyre inkább úgy tűnt, a meteorológusaink összevissza prognosztizálnak. Másnap viszont az ember sose emlékszik pontosan, melyik mit is mondott, ezért marad a homályos, sanda balsejtelem. Én azonban papírt és tollat ragadtam, és két hétig jegyzeteltem, majd összehasonlítottam az előrejelzést a ténylegesen bekövetkezett időjárással. Exkluzív tesztemet most először tárom a nyilvánosság elé.

A cápa 4.: Chrysler 300M

 • - winkler -
Egy közel tízmillió négyzetkilométeres ország egyszerűen alkalmatlan törpeautók tenyésztésére. Olajválságok ide vagy oda, Amerika az amerikai autóké. Monumentalitás és már-már paródiába hajló felszereltség - amerikai autót Európában is azért vesznek a népek, hogy menet közben odaképzeljék magukat arra a tízmillió négyzetkilométerre.

Szekszárdi bokszgála: Pofonimport

 • - winkler -
Orron át nem kap levegőt, ezért időnként nagy nyomású, véres turhazuhatagot küld a szőnyegre: az első menetben belehajolt egy felütésbe. Láthatóan jobb, mint a román, de ki tudja, meddig bírja ebben az állapotban. Nyilvánvalóan erőltetné a kiütést, de a román srác jól bírja, igaz, a harmadik menetre már 1:1 az orrtörések aránya, a negyedik menetben már nagy fölénybe kerül az Unió svédje.

Teszt: Volkswagen Polo 1.4 Comfortline

 • - winkler -
Amikor a NATO egy lézerirányítású bombával kilőtte Milosevic franciaágyát, már sejtettem, hogy az emberiség - technikailag legalábbis - jó irányba halad. Mert egyrészt itt vannak a hatalmon levő háborús bűnösök derékaljrombolói, másrészt egyre erősebb az új kisautótrend. Az ezredfordulón minden épelméjű autógyár el akarja kényeztetni az átlagbélát, és ez legalább annyira dicséretes, mint az új hadászati doktrína.

Táncosvizsga: Gyertya, fény, keringő

 • - winkler -
Másfél éve lépett életbe az a törvény, amely szerint működési engedély kell mindenkinek, aki színpadi szerepet vállal az éjszakában. Azóta zsűri előtt vizsgáznak a DJ-k, a bűvészek, a fakírok vagy éppen a sztriptíztáncosnők. Az engedélyeket az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) adja ki; az a "cég", amelyik már a hatvanas években is megkerülhetetlen volt mindazok számára, akik a magyar show-businessben próbáltak boldogulni. A Városligeti fasorban lévő intézmény néhány éves kihagyás után most ismét régi fényében tündököl, ha összejön huszonöt jelentkező, indulhat a vizsga. Most éppen a táncosoké.

Kövess minket: