Hamed-Sanchez-meccs: Padlótól a hordágyig

  • - winkler -
  • 2000. augusztus 17.

Sport

Ha éjszaka 33 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mindig felébredek, hogy megfordítsam a párnát, és összeizzadjam a másik felét is. Forgatás közben jutott eszembe, hogy most adják a Hamed-meccset: a gyilkos időpont az újabb amerikai helyszínnek köszönhető. Ha! Tegnap voltam nagybevásárolni, van hideg ásványvíz és csokis-kókuszos keksz meg persze a Hamed: kívánni sem lehet jobb hajnali műsort a nemzeti ünnep hajnalán.
Ha éjszaka 33 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mindig felébredek, hogy megfordítsam a párnát, és összeizzadjam a másik felét is. Forgatás közben jutott eszembe, hogy most adják a Hamed-meccset: a gyilkos időpont az újabb amerikai helyszínnek köszönhető. Ha! Tegnap voltam nagybevásárolni, van hideg ásványvíz és csokis-kókuszos keksz meg persze a Hamed: kívánni sem lehet jobb hajnali műsort a nemzeti ünnep hajnalán.

Augie Sanchezről soha nem hallottam, a legjobbik besorolása is a 4. hely valamelyik világszervezetnél. Hamed ázsiója esik néhány százalékpontot: a múltkori kihívó, Vuyani Bungu úgy félt a Hercegtől, hogy legszívesebben elszaladt volna, most meg itt ez a Las Vegas-i illetőségű 22 éves srác, aki volt már ugyan aranykesztyűs (USA nemzeti) bajnok, de eddig csak az hallott róla, aki minden héten átolvassa az összes világszervezet ranglistáját valamennyi súlycsoportban. Rekordja 26-2, ebből húsz kiütéses győzelemmel, de akkor is: miért pont ő? Mert a Freddie Norwood-meccs ronda lenne, mint a Cesar Soto-féle válldobásos unalom? Más meg nincs? Augie "Kid Las Vegas" Sanchez bejövetelét számos Elvis-imitátor előzi meg, Augie viszont vagy nőimitátor, vagy kozmetikustanuló a nővére, mindenesetre ő az első ökölvívó, akit mívesen kiszedett szemöldökkel látok.

Hamed bevonulása kicsit eltér az eddigiektől; nemegyszer tovább tartott a bevonulás, mint maga a meccs. Most - még begyüvetel előtt - hosszasan énekel: Allahhoz fohászkodik iszonyúan kellemetlen fejhangon. Aztán egy kis tűzijáték, majd gengszterrap, és szolid brékeléssel plusz a kötelező szaltóval ugrik a ringbe.

Augie nem fosik, mint Vuyani Bungu,

megy előre szépen,

és elég gyorsan üt. Iskolázottan nyomja, amiről egyébként Hamednek az a véleménye, hogy "szeretem a nagykönyv-bokszolókat, nagykönyv-ütésekkel: minden mozdulatukkal csodálatos lehetőségeket nyújtanak a reagálásra és keresztbeverésre".

Az első menetben csak az látszik, hogy Hamed elég lassú, Augie meg gyors, bár Hamednél sohasem lehet tudni. A fogadóirodák Amerikában 9-1 arányban tartják esélyesebbnek, és ebbe valószínűleg belekalkulálták azt is, hogy valaki lehetőleg fogadjon Hamedre is, ne az legyen, hogy egy 1000 dolláros tétnyerés esetén fizet 1002-t. Az első menetben csak keringenek jobbra-balra, Hamed egyébként sem az az első menetes K. O.-specialista.

A másodikban aztán a Jimmy Sommerville-frizurás Augie egyre határozottabban üti a Herceget, és a lassítások mutatják csak, mennyire bírja a Prince, amikor izomból állon vágják: meg se rezzen, leszámítva, hogy a feje nagyot kalimpál. Aztán Augie Sanchez szépen belép, és egy jobbossal padlóra küldi Hamedet, ami egy 1-9-es underdogtól

elképesztő teljesítmény

Hamed minden bokszedző rémálma: ez a brékelős mozgás marha látványos, és nehezen kiismerhető, de a stabilitásnak nagy ellensége. Az öreg mesterek attól kerülnek infarktusveszélyes helyzetbe, amikor egy pillanatra elfordulnak, és az egész edzőterem az addigi fegyelmezett lépegetés helyett elkezd hamedezni. Elég egy kisebb ütést bekapni, és máris hanyatt esik a sportember, ami nem növeli a renomét. A rossz alapállás egyébként is életveszély, Hamed egyszer úgy esett orra, hogy a saját ütése sodorta el, ami így elmondva hihetetlen, de hát elég sokan láttuk, és videón is megvan. Na mindegy, ez most nagy ütés volt, más megrogyott volna, de Naz boldog mosollyal pattan fel. Aztán kap még egyet, amitől a kötélig támolyog, de ezt is hamar kiheveri. Borzalmas kondija lehet. A sok erősítés tán még a technika rovására is ment, ahogy a cigány mondja, "nagy vasztóból nem lehet ütni", azaz a túlzott izmosítás lassulást eredményez. Számokba fojtva mindez 35 százalékos találati arányt jelent, ami rosszabb, mint Sanchezé, akinek viszont nincs akkora erőnléte, mint Hamednek. A negyedik menetre bekapott néhány ütéstől kicsit megkecsmeredik, és akkor Hamed

már nagy vasztóból

is el tudja intézni. Sanchez tápászkodna, de a bíró már akkor leinti a meccset, amikor a Henci még a gyilkos négyes sorozat vége felé tart. Az orvosi vizsgálat szerint Sanchez beszédképes, de a pupillareflexe erősen hibádzik, ezért hordágyon, rögzítőgallérban távolítják el.

Most akkor mi volt ez? Ezt (emlékezetesen látványos meccs) akarta az HBO? Tényleg ezért nem volt Norwood az ellenfél? Vagy a Hamed már fél az igazi megmérettetéstől, és kerülgeti a nagyobb ellenfeleket? De akkor miért ezt az Augie gyereket adták neki, akiről kiderült, hogy nagy ütő, gyors, és akkor sem majrézik, amikor mások bedobják a törülközőt?

És kicsit nehezen értelmezhető, hogy bár Kokó immár hivatalos Hamed-kihívó (tehát a ranglistán az első hely előtt áll eggyel), a következő meccset firtató kérdések során fel sem merül a neve. Az HBO főriportere Erik Moralest és Luisito Espinozát emlegeti, a meccs utáni sajtótájékoztatón fut még Freddie Norwood, Marco Antonio Barrera, Johnny Tapia és Juan Manuel Marquez, de Kokót senki sem hozza szóba, és biztos nem udvariasságból.

- winkler -

Figyelmébe ajánljuk