Peugeot 206: Utódálom

  • - winkler -
  • 2000. július 20.

Tranzit

Én nem vállaltam volna, az biztos. Megtervezni a világ talán legdögösebb kiskocsijának új verzióját - azzal csak bukni lehet. A Peugeot 205-ös mindenkinek jól állt, a Burgenlandba járó kurvától a kezdő brókeren át a rockzenészig: adott valami pluszt a tulaj személyiségéhez, felesleges, hányingerkeltő magamutogatás nélkül.
Én nem vállaltam volna, az biztos. Megtervezni a világ talán legdögösebb kiskocsijának új verzióját - azzal csak bukni lehet. A Peugeot 205-ös mindenkinek jól állt, a Burgenlandba járó kurvától a kezdő brókeren át a rockzenészig: adott valami pluszt a tulaj személyiségéhez, felesleges, hányingerkeltő magamutogatás nélkül.

A Pininfarina stúdió vállalta, és úgy tűnik, bejött nekik: a tavaly bemutatott 206-os világszerte tarol, vezeti a listát, vagy valahol a dobogó körül jár. Ami az országba jött, azt nálunk is hamar elkapkodták. Ritka, hogy egy nem drága márkához menő imidzs társuljon, márpedig a Peugeot-nál ez a helyzet: évtizedek óta mindig van valami legendásan szép típusuk. Azóta, hogy Armand Peugeot a fűrészlapgyártásról átállt ló nélküli kocsira, és az eredetileg a fűrészfogak marcangolási hatékonyságát demonstráló oroszlánembléma az autókra került, jelentős mennyiségű technológiai szexepil halmozódott fel. Azt a charme-ot, amit a kis nikkeloroszlán sugároz, csak a Mercedes-csillag, a BMW-propeller vagy a Jaguar-ugrómacska tudja, egy-két árkategóriával feljebb.

A törésteszteket

száznegyven autó bánta; addig zúzták szegény 206-osokat, míg olyan biztonsági rendszert nem szültek, mint a kínai nagy fal - az erődítési munkálatokkal járó súlytöbblet alighanem leköt néhány lóerőt. Az ezredfordulós autógyártás jelszava azonban a korábbi kis fogyasztás rémuralma után a biztonság. Meg a gazdag felszereltség (klíma, pollenszűrő, istennyila) és a sok tárolórekesz - a 206-os kesztyűtartójában egy jégkorongkapus kesztyűje, sőt egy összehajtogatott jégkorongkapus is elfér. Az állítható magasságú vezetőülés és kormány azonban nem tökéletes: bármennyit húzogattam, tologattam, billegettem, tekergettem, nem sikerült felvenni azt a pozíciót, amelyben fészkelődés nélkül elautóznék egy tanknyi benzint. Pedig nem vagyok egy extrém alkat, nagyjából az Orbán Viktor és Dávid Kornél közötti mértani közepet képviselem.

A BBC szakírója szerint unalmas a 206-ost vezetni - nekem elég izgalom volt, hogy néha nehezen veszi be a rükvercet, egyébként nemigen értem, mi hiányzik a vezetési élményből. A fordulóköre 9,8 méter, ez annyit jelent, hogy sokkal kisebb helyen lehet fordulni Y nélkül, mint az ember gondolná.

Az úton szépen fekszik

(esküszöm, egyszer már utánanézek, mi az a MacPherson-rugóstag), és magas rugóit mintha a gyilkos pesti mellékutcákra találták volna ki. Az a fekvőrendőr, amelyik sportrugókkal még araszolva is felér egy állonvágással, a 206-ossal akár 30-40-es tempóban is alig észrevehető, jelzésértékű akadály. A magas rugóút ára, hogy a dögös külsőben rejlő lehetőségeket nem aknázták ki maradéktalanul: nem láttam, de el tudom képzelni, mennyivel kegyetlenebb lenne az autó széles alufelnivel, peres gumival, ültetve. Rázna persze krisztustalanul, de manapság minek nincs mellékhatása?

Csomagtér tekintetében ugyanaz az átok sújtja a 206-ost, mint a Ford Ka-t vagy a Citro‘n Xantiát: a dizájn oltárán feláldozták a helyet. A Peugeot sportos, csapott háta miatt szinte alig tudunk érdemi segítséget nyújtani a költözködő Para-Kovács kollégának - néhány könyv, Hód jelenti, Az Ezüst-tó kincse, pár deszka, virágcserép, textília meg a söröskupak-gyűjtemény mint amorf, könnyen alakítható poggyász. Szóval szép, szép, de ha az ösztönös pillantásokat veszem alapul, még mindig gyakrabban fordulok meg egy-egy szépen felkantározott 205-ös GTI után.

- winkler -

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.