Ádám Zoltán

  • Ádám Zoltán

Ádám Zoltán cikkei

Kifoszt, eloszt, fenntart

  • Ádám Zoltán
Lassuló gazdasági növekedés, visszafogott költségvetési lazítás, romló gazdasági feltételek a Fidesz-rezsim számára. Hol tart és merre halad a gazdaságpolitika a jövő évi költségvetés elfogadása után?

Április hatról szóljon az ének!

  • Ádám Zoltán
Az örökbecsű igazság, miszerint régen minden jobb volt, új jelentésárnyalattal gazdagodik az idei választáson: olyan rossz, mint most vasárnap, sosem volt még 1990 óta Magyarországon pártot választani.

Legyen-e előválasztás a baloldalon?

  • Ádám Zoltán
2010 júniusában választásokat rendeztek Szlovákiában. A tét nem volt kisebb, mint hogy a szélsőjobboldallal és a nacionalista, autoriter Vladimir Meciarral koalícióban kormányzó Robert Fico megőrzi-e hatalmát. Fico a névleg szociáldemokrata, valójában nacionalista-populista Smer (Irány) élén állva kormányozta az országot 2006 óta.

Motorzaj

  • Ádám Zoltán
Nem kétséges, hogy a 48 órás mérlegelési határidő túllépése a rendőrség és a tevékenységének kereteit kijelölő kormány felelőssége. Az is a rendőrség és a kormány felelőssége lett volna azonban, ha a holokausztmegemlékezést a világ szégyenére egy jogellenes szélsőjobboldali demonstráció zavarja meg.

Motorzaj 2

  • Ádám Zoltán
Kinek kellene irányítania egy országos hatáskörű, hierarchikus közrendvédelmi szervezetet, ha nem a kormánynak? Ha a kormánynak ezt a kompetenciáját kétségbe vonjuk, milyen alapon marasztaljuk el például a Gyurcsány-kormányt Gergényi főkapitány budapesti rendőrségének 2006. őszi tevékenységéért?

Túl a nehezén?

  • Ádám Zoltán
2010-ben jóval több történt Magyarországon, mint kormányváltás: az 1989-es rendszerváltás liberális-demokratikus politikai hagyományát és a magángazdasági szereplők dominanciájára épülő gazdasági berendezkedést alapjaiban megingató autoriter-etatista fordulat. Ez a rendszer-visszaváltási kísérlet azonban nem egyedülálló a modern demokráciák és piacgazdaságok vagy háromszáz éves történetében, és nem következik belőle, hogy a demokratikus, piacgazdasági berendezkedés ne volna helyreállítható a belátható jövőben.

Kövess minket: