Csurdi Gábor

 • Csurdi Gábor

Csurdi Gábor cikkei

Újabb fordulat ügynökügyben: Aktakeringő

 • Csurdi Gábor
Az ügynöksztoriban a múlt héten felbukkant az eddig érintetlennek tűnő szabaddemokraták első politikusa. Szalay Gábor múlt pénteki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogyan került kapcsolatba az állambiztonsági szolgálattal a hetvenes-nyolcvanas években. A jelenlegi államtitkár szóbeli együttműködése talán sosem derül ki, ha hálózati kartonja nem tűnik el 1995-ben a Belügyminisztériumból.

Medgyessy-bizottság: Hazamentek a legények

 • Csurdi Gábor
Felemás eredménnyel fejezte be munkáját a miniszterelnök titkosszolgálati munkáját vizsgáló bizottság múlt csütörtökön, miután a kormánypárti és az ellenzéki tagok nem tudtak megállapodni egy egységes jelentéstervezetben. Az eredmény persze nem meglepő: az ellenzék Medgyessy Pétert erkölcsileg megbélyegző változatát a kormánypárti képviselők nem fogadták el, helyette saját összegzést készítettek. Azt egyelőre nem tudni, hogy az őszi politikai nagyüzem idején folytatódik-e a Medgyessy múltját firtató munka.

Ügynökbizottságok akcióban: Versenyfutás az idővel

 • Csurdi Gábor
Rendületlenül folyik a múltfeltárás az ügynökbizottságokban. A "rázósabb", az 1990 utáni kormánytagok munkáját vizsgáló testületben azonban már csak kormánypárti tagok dolgoznak, az ellenzéki képviselők nem vesznek részt az üléseken. A Medgyessy Péter kémelhárítói tevékenységét kutató bizottság közben nyilvánosságra hozta az eddig államtitoknak számító iratokat a kormányfő szigorúan titkos (szt) tiszti múltjáról. Nyitott kérdések változatlanul vannak.

Országgyűlési ügynökbizottságok: Lesz-e folytatás?

 • Csurdi Gábor
A miniszterelnöknek, valamint az 1990 utáni kormánytagoknak a rendszerváltozás előtti állambiztonsági szervezetekhez fűződő viszonyát vizsgáló parlamenti bizottságoknak köszönhetően idén nyáron nincs politikai uborkaszezon. Kérdés viszont,

Vihar a töredékszavazatok körül: Egy polgár kérdezett

 • Csurdi Gábor
Akarata ellenére okozott nagy felhördülést egy 34 éves pécsi joghallgatónak az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) eljuttatott beadványa, amelyet ha a testület elfogad, jelentősen módosult volna a még mindig nem végleges választási eredmény. Két nap bizonytalanság után győzött a józan ész: a legfőbb választási testület tagjainak többsége elutasította a leendő jogtudós nagy vitát kiváltó érvelését.

Az OVB döntése a Fidesz-MDF-listáról: Egy gonddal kevesebb

 • Csurdi Gábor
Jelöltenként egymilliós kampánypénz, egyszeri ingyenes választási reklámsugárzás: az Országos Választási Bizottság (OVB) hónap elején meghozott döntése szerint ennyi illeti meg a közös listát állító Fideszt és MDF-et. A két párt arra is választ kért - és kapott - a testülettől, hogyan osztozzanak a választások után a költségvetési támogatáson. Ellenzéki képviselők elismerték: jogszerű állásfoglalás született, bár egyesek szerint a kormánypártok egyúttal demonstrálni is akarták, hogy az OVB pártatlanul hozza meg döntéseit.

MSZP-kongresszus: Váltóláz

 • Csurdi Gábor
Magabiztos, egységes, kormányképes párt benyomását keltette szombati kongresszusán a legnagyobb ellenzéki párt. Egyértelművé vált, hogy nem változik a tavaly kialakított stratégia: Medgyessy Péter, Kovács László és Horn Gyula továbbra is egyenlő szerepet kap a választási kampányban. Továbbra is titok maradt azonban, hogy egy esetleges győzelem után kik foglalhatnák el a szocialista kormány miniszteri székeit. Április után az MSZP tervei szerint létrejöhetnének a jelenlegi kormányzat vitatott ügyeit kivizsgáló azon parlamenti bizottságok, amelyek megalakulása a mostani többség ellenállásán bukott el. A kongresszuson egyébként a könyvárusnál A Viktor című könyv, a büfében a rántott húsos szendvics fogyott a legjobban.

Elcsalható-e a választás Magyarországon?: Urnabaj

 • Csurdi Gábor
Pitiáner simlikkel aligha lehet érdemben befolyásolni az országgyűlési választások kimenetelét Magyarországon. Túlbuzgó aktivisták persze rendre megpróbálják, de többnyire nem számolnak azzal, hogy a hatályos törvények önmagukban is megfelelő biztosítékot nyújtanak ezek felderítésére. Bár természetesen minden rendszer kijátszható, a választások eredményét nemigen lehet meghamisítani. Azt, hogy egyes ellenzéki politikusok nemrég mégis ezt vélelmezték, nyugodtan tekinthetjük a belpolitikai folklór haladó hagyományának: 1994 elején Boross Péter készült puccsra, 1998 elején Lezsák Sándor osztotta meg nemzetével a lelkét megülő azon baljós gondolatot, miszerint az MSZP-SZDSZ-kormány választási csalásra készül.

Leszokni a dohányzásról: Tüdőráktérítő

 • Csurdi Gábor
Areggeli ébredés után ideges matatás az éjjeliszekrényen, a cigaretta sehol. Pedig a nikotin éjjel kiürült az agyból, kéne az új adag. Végre előkerül egy szál, a nikotin három másodperc alatt eljut az agyba, a világ újra gyönyörű. De csak húsz percig. A borotválkozás után újra rá kell gyújtani. És ez így megy egész nap.

Vita a nemzetőrségről: Kell egy csapat

 • Csurdi Gábor
"Szükség van egy minimális időtartamú kiképzésre, ahol az egészséges fiatalok katonai ismereteket szerezhetnek" - mondta lapunknak Simicskó István. A Fidesz katonapolitikusa, titkosszolgálati politikai államtitkár elképzelései szerint a középiskolából kikerülő fiatalembereknek két-három hónapos nyári alapkiképzésen kellene részt venniük, ha 2005 tájékán létrejönne a nemzetőrség. Vagyis a sorkötelezettség az új fegyveres testület keretein belül fennmaradna. (A kormány a sorkatonai szolgálati időt 2002-től hat hónapra kívánja csökkenteni, később pedig meg akarja szüntetni.)

Dániai választások: Fortélyos kényelem

 • Csurdi Gábor
Valami bűzlik Dániában - idézte Shakespeare-t egy svéd lap, miután az ötmilliós Dániában a mérsékelt és a szélsőséges jobboldali pártok törtek előre a múlt keddi parlamenti választásokon. A győztes pártoknak sikerült elhitetniük a jólétben fuldokló dánokkal, hogy az országban élő néhány százezer - főként muzulmán vallású - bevándorló mézesbödönnek tekinti az ország jóléti rendszerét, és csak kényelemszeretetből hagyják el otthonukat.

Kövess minket: