Linder Bálint

  • Linder Bálint

Linder Bálint cikkei

Zöldautózás – Ökológiai féknyom

  • Linder Bálint
Sokan vallják, hogy az autó az ördög ajándéka, és bizony, nehéz lenne vitába szállni velük. De épp ezért kötelességünk a kormányhoz ülni, és úgy viselkedni, hogy abból mindenki tanuljon.

Hátizsákos világjárás: Szekérrel Bangkokba

  • Linder Bálint
Az idegenforgalmi szakemberek szerint a magyarok úti céljuk kiválasztásakor kizárólag a költségeket mérlegelik. Arra azonban már nem gondolnak, hogy számos egzotikus túrát saját szervezésben, az igények radikális visszafogása mellett jóval olcsóbban megtehetnek, mint azt sejtenék. Hátizsákos világutazásban egyelőre még a szomszédos népek mögött talpalunk.

Már nem mumus az Everest

  • Linder Bálint
A negyedik magyar Mount Everest-expedíció két tagja közül Zsoltnak sikerült feljutni a világ tetejére, László a céltól alig száz méterre visszafordult. A majdnem tragédiába torkolló vállalkozás (Az egyiknek sikerült, Magyar Narancs, 2002. május 30.) tehát sikerrel zárult, május 25-én végre megtörtént a "történelmi mászás", bár szerintük csak a közvélemény számára fontos az ilyen nemzeti dicsőség.

Obama néninél, Kenyában - "Borzasztó hideg volt"

  • Linder Bálint
Sarah Onyango Obama nem az első idős ember, aki fontos politikai posztra emelkedett rokont tudhat családtagjai között; ám nem sokan vannak, akik erről egy bádogtetős afrikai kis ház kertjében mezítláb mesélnek, ahol csirkék szaladgálnak. A világ legbefolyásosabb unokájával büszkélkedő matróna a jó kormányzás és a boldog házasság titkát is megosztotta velünk.

"Soha nem hívtak vissza" - Esther Somoire maszáj emberi jogi aktivista

  • Linder Bálint
Bizonyos tradíciókat meg kell őrizni, de a női nemiszerv-csonkítás, a poligámia és a gyerekházasság a temérdek szenvedésen túl a közösség alkalmazkodóképességét is aláássa - állítja a Minority Rights Group (MRG) meghívására Budapestre érkezett kenyai aktivista, aki szerint az EU átgondolatlanul költi a pénzét, a magyaroknak pedig nagyon is lenne keresnivalójuk Afrikában. A Védegylet, a DemNet Alapítvány és az MRG által szervezett "Környezeti igazságosság és az emberi jogok érvényesülése a fejlesztésben" című rendezvény után beszélgettünk.

"Fegyverek nélküli háború" - Ariel Cabral izraeli rögbijátékos és Nicola Stefan palesztin edző

  • Linder Bálint
Otthon nem játszhatnak, ezért az izraeli Beer-Sheva Camels és a palesztin Beit Jala Lions a hétvégén egy budapesti négyes (izraeli-magyar-olasz-palesztin) tornán mérkőzött meg egymással, amit az Anthropolis Egyesület diákcsereprogramjának részeként tartottak. A meccs előtt többek között a sportbarátságok erejéről és egy közel-keleti Mandela felbukkanásának esélyeiről beszélgettünk.

A magyar Zatoichi

  • Linder Bálint
Vakon lett fekete öves aikidómester, ma sorstársait akarja önvédelemre tanítani és a látókhoz közelebb hozni. De Németh Vilmos a jogi küzdelmekben is olyan kemény ellenfél, mint az utcán vagy a tatamin.

"Erre van az unió!"

Még szigorúbb pénzpiaci felügyeletet, központi gazdaságélénkítést, az államadósság mellett a munkanélküliségi ráta közösségi ellenőrzését is kívánatosnak tartja Európa jövője szempontjából a hatvannyolcas diákvezér, aki szerint Németország a görög válság után is az integráció elkötelezett híve marad. Az LMP-nek gerillakertészkedéssel kampányoló egykori Vörös Danny felfedi, hogy mi a baj Sarkozyvel, Barrosóval és Angela Merkellel.

A magyar kormány és az EU-elnökség - Nem lehet belebukni

  • Linder Bálint
Január 1-jétől Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként bizonyíthatja, hogy a bővítés annak idején nem volt hiábavaló. Vízhordók vagy éceszgéberek leszünk a lisszaboni szerződéssel átalakított politikai forgószínpadon? Hogyan lehetünk sikeresek, és mit tanulhatunk elődeink baklövéseiből?

Rock Kosovska Mitrovicában - "Nincs semleges zóna"

  • Linder Bálint
Az észak-kosovói városban a háború vége óta albánok és szerbek egymástól elzárva, két külön világban élnek. Egy civil kezdeményezés a fiatalok révén zenével szeretné közelebb hozni a közös problémával küszködő közösségeket.

Kövess minket: