Soós Tamás

  • Soós Tamás

Soós Tamás cikkei

Török Ádám: Világsztárok lehettünk volna

  • Soós Tamás

"A dalaink megütötték az angolszász progresszív rockzenekarok mércéjét" - mondta 2018 februárjában lapunknak adott interjújában a zenész. A Mini együttes 75 éves korában elhunyt alapítójára emlékezünk a beszélgetés újraközlésével. 

„Néha elő is kell adni”

  • Soós Tamás
Az idén 35 éves Kinopuskin az újhullámos, funkos, jazzes zenéjével a kilencvenes évek egyik legjobb alternatív produkciója volt, olykor-olykor mostanában is fellépnek. A zenekar vezetőjével beszélgettünk.

„Most végre csinálom”

  • Soós Tamás
A Venus együttessel lett ismert a kilencvenes évek végén, később kiadott két szólólemezt, majd hosszú évekre eltűnt. Óceánjárókon énekelt, megküzdött a függőségével, de tavaly egy izgalmas, új arcát mutató, saját projekttel tért vissza a zenéhez. Varga Zsuzsával arról is beszélgettünk, hogyan talált végül vissza önmagához.

„Törött széklábakkal ütöttem a ritmust”

  • Soós Tamás

Májusban ismét Budapestre látogat a Dead Can Dance. A Lisa Gerrarddal alkotott duózenekar dalszerző-basszusgitáros-énekesével arról is beszélgettünk, mit adott neki a punk, milyen dalt írna Orbán Viktorról, és miért nem bírta annak idején Nick Cave-et.

„Terjed egy természetes nőkép”

  • Soós Tamás

Többévnyi kihagyás után tért vissza a zenéléshez Barkóczi Noémi, az év végén megjelent Dolgom volt 2021 egyik legerősebb magyar lemeze lett. Hétköznapi szituációkból kiindulva énekel generációs érzéseket, és arról is van mondanivalója, hogy milyen manapság introvertált nőként zenélni.

„Rommá tekerjük”

  • Soós Tamás

Úgy nőtték ki magukat az egyik legnépszerűbb elektronikus zenekarrá, hogy sokáig szinte semmilyen zenét nem adtak ki. A négynegyedes tánczenét bluesos gitározással, sok improvizációval és generációs-közérzeti szövegekkel felütő Analog Balaton közel tíz év után hozta ki első lemezét. Sikerről, stílusról és a digitális jelenlét hiányáról is beszélgettünk velük.

„A régi diktatúrákból újak születnek”

  • Soós Tamás

Közel harminc év után NOW címmel új lemeze jelent meg a hazai indusztriális zene egyik meghatározó együttesének. A hőskorról, a máig aktuális rendszerkritikáról és az újrakezdésről beszélgettünk a zenekar motorjával, Szász Györggyel.

"Civil ügyek mellé szívesen odaállunk"

  • Soós Tamás
A Carson Coma alig három év alatt vált megkerülhetetlen zenekarrá életvidám, pörgős, jó ízlésű rockslágereivel. Fekete Giorgio énekes-gitárossal és Bóna Zsombor gitárossal beszélgettünk.

Kövess minket: