Soós Tamás

  • Soós Tamás

Soós Tamás cikkei

„Valami művészetszerűség”

  • Soós Tamás

Monarchista artpunkjuk az egyik legegyedibb színfoltja a hazai undergroundnak. Dorozsmai Gergő gitáros-producerrel, Szabó Csaba gitáros-billentyűssel és Szurcsik Erika énekessel szeráfkórusokról, nem hivatalos feloszlásukról és a Nélküled-botrány ihlette magyar himnuszukról is beszélgettünk abból az alkalomból, hogy hosszabb szünet után, 2020 végén dupla lemezzel tértek vissza.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

A kézi vezérlés kudarca

  • Soós Tamás
Ignácz Ádám: Milliók zenéje. Populáris zene és zenetudomány az államszocialista Magyarországon – Soós Tamás recenziója

Ha vége a kettőnégynek

  • Soós Tamás

2016-ban, az Axl Rose-zal levezényelt, meglepően sikeres turné után Angus Young, a rövid gatyás aussie gitárhős legalább annyira nehéz helyzetben volt, mint amikor 1980 februárjában énekesük, Ronald Belford Scott egy újabb átvedelt éjszaka után meghalt alkoholmérgezésben.

„Volt egy megreccsenésem”

  • Soós Tamás

Hosszabb hallgatás után jelentkezett új lemezzel. A Tegnap majdnem eltalált egy meteor nemcsak a járvány hozta letargiából, de alkotói válságából is kirántotta az énekes-dalszerzőt, akivel arról is beszélgettünk, mi lett a Jégkorszak nevű zenekarával és a hazai lo-fi színtérrel.

„Ott biztos értékelnék a gumikacsahangomat”

  • Soós Tamás

Csókolomos lo-fi sanzonokkal kezdték, cure-os dreampoppal folytatták, tavaly már a barcelonai Primaverán is felléptek. A Mayberian Sanskülotts két alapítójával a tíz­éves jubileum és az újra felvett régi számaik kapcsán tekintettük át a dadaista kezdeteket, a lo-fi mítoszát és a hanyag karrierépítés előnyeit.

„Felszabadulásként éltem meg”

  • Soós Tamás
Öt év után újra koncertezik a Heaven Street Seven, amelynek énekesével a zenekar terveiről, az év elején indult szólókarrierjéről, és arról is beszélgettünk, hogy miért örül, hogy már nem kell részt vennie a popzenei kenyérharcban.

Kövess minket: