Berta László

  • Berta László

Berta László cikkei

"Életem legszebb története"

  • Berta László
Nemsokára egyéves lesz az a gyermek, akit császármetszéssel, egészségesen, 1420 grammosan segítettek világra a Debreceni Egyetem orvosai - három hónappal azután, hogy az édesanyja a terhesség alatt agyhalott lett. Az orvosai 92 napon át fenntartották a halott édesanya bizonyos életfunkcióit, amivel nemcsak a gyermeke maradt életben, de szervei is átültetésre alkalmasak maradtak. A példátlan esetről az orvoscsoport három tagjával beszélgettünk.

Rokon, koma, jó barát

  • Berta László
A magyar felnőtt lakosság idegennyelv-tudását segíteni hivatott uniós milliárdok nagy részén húsznál kevesebb nyelvi képző osztozik - különösen két nyírségi cég szárnyalása figyelemre méltó. Czomba Sándor államtitkár és két szakbizottsági tag esetében okkal merül fel az összeférhetetlenség gyanúja.

Még jobb lesz trafikosnak lenni

  • Berta László
Nagyon megéri a trafikoknak, ha uniós támogatásból foglalkoztatnak fogyatékossággal élő, rokkant, megváltozott munkaképességű embereket. Esetenként olyanokat is, akik a trafikkoncessziók irányított kiadása előtt maguk is dohányárusokként tartották el a családjukat.

Azeri életkép – Beledurrantott az APEH-be

  • Berta László
Hegedüs Csaba, a birkózószövetség elnöke a friss Narancsban idilli üzleti paradicsomnak festette le Azerbajdzsánt, és nagy tisztelettel beszélt az ottani birkózást irányító kollégáiról. Akik például az adóhivatal első emberei.

Ütős érdekképviselet

  • Berta László
Megvertek két vak embert húsvétkor a Vakok Állami Intézetében (VÁI). A bántalmazó, aki az intézmény lakóinak érdek-képviseleti vezetője, nem tagadja tettét. A VÁI az esetet nyilvánosságra hozó lakója ellen rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tett.

Széthulló látássérült-rehabilitáció - Mindig más a hibás

  • Berta László
Évente hatezren veszítik el a látásukat, és ha nem akarnak a szociális rendszer ellátottjai maradni, rehabilitációra van szükségük. Az állami támogatás azonban késik, és emiatt az uniós források is veszélybe kerültek. A civil szervezetek szerint a kormány próbál kibújni finanszírozási kötelezettsége alól, ami előbb a rehabilitációs szolgáltatás széthullásához, majd pedig az Európai Uniótól kapott 682 millió forint támogatás visszafizetéséhez vezethet.

Kövess minket: