Azeri életkép – Beledurrantott az APEH-be

  • Berta László
  • 2014. január 27.

Külpol

Hegedüs Csaba, a birkózószövetség elnöke a friss Narancsban idilli üzleti paradicsomnak festette le Azerbajdzsánt, és nagy tisztelettel beszélt az ottani birkózást irányító kollégáiról. Akik például az adóhivatal első emberei.

A musavat.com szerint múlt decemberben Samir Kurbanov fegyverrel a kezében lépett a hivatal főbejáratához és tüzet nyitott a biztonsági kamerára, majd megfenyegette az igazgatótanács tagjait: „Amit összegyűjtötök, az haram, jótékonykodjatok ebből az én részemre.” A haram az iszlámban általában a vallásos közösség számára tiltott dolgok összefoglaló neve.

Az AzNews.az információi szerint Samir hosszú ideje az adóügyi minisztérium biztonsági vezetőjeként dolgozott, ám nem sokkal korábban eltávolították pozíciójából. A biztonsági szolgálatot ellátó vezetők – bárkiről legyen is szó – a hivatalos fizetésen túl mindig kaptak egy 50 ezer manatos, nem hivatalos csomagot. Samirt minden bizonnyal az bosszantotta fel, hogy e csomagok kiosztását megszüntették. Letiltották a 14 millió forint nagyságrendű cafit, és mivel a manat nem bóvli – 1 manat 284 Ft, lenyomja a dollárt és majdnem egy az egyben váltják az euróval –, kicsit nyíltabban és közelebbről lőtt bele a minisztériumba, mint hajdanán az ismeretlen beszari a pesti rendőrpalotába. Helyi jól értesültek szerint tettével két személynek kívánt üzenni. Az egyik Fazil Mammadov adóügyi miniszter és a helyi birkózószövetség elnöke, a másik Fazil rokona, Yaleddin Iszgenderov. Az eset óta kettejüket testőrök kísérik.

A lövöldöző különben a másik birkózófőnök, Namig Alijev sógora. Ez az Alijev, mint azt a Narancs-interjúban (lásd: „Nincs fal közöttünk”, Magyar Narancs, 2014. január 23.) Hegedüs Csaba elmondta, nem az államelnök Ilham Alijev rokona, de azért elég nagy hal, nem mellesleg a védelmi minisztérium első titkára, adóügyi miniszterhelyettes és e hivatal igazgatójának, Necmettin Szadikovnak a „keresztfia”. Szadikov is álláshalmozó: a vezetőségi tanács első titkára is egyben. Megbízható forrás szerint Szadikov fia is az adóügyi hivatalban tölt be vezető tisztséget. „Az igazgató úr fia, Mehmet Szadikov, Fazil Mammadov beleegyezésével néhány hónapja a bakui városi adóhivatal parancsnoki rangban lévő vezető beosztású alkalmazottja lett.” Az Orbán-rendszer új barátai nem sokat variálnak, az azeri adóhatóságnál mindenki rokon, és egyúttal más vezető beosztásokban is tetszeleg.

Figyelmébe ajánljuk