Tóth Csaba

  • Tóth Csaba

Tóth Csaba cikkei

Igen? Érvénytelen? Bojkott? Egyik sem ostobaság, egyik sem árulás

  • Tóth Csaba
A kormány által megfogalmazott népszavazási kérdés a kötelező menekültkvótáról csapdahelyzetet teremt a kormány ellenfeleinek: a népszavazási kérdésre nincs olyan válasz, amely politikai, jogi, tartalmi és morális alapon is minden szempontból tökéletes lenne. A legnagyobb hiba, amit a kormány sikerében ellenérdekelt szereplők tehetnek, ha egymással kezdenek el vitatkozni és kölcsönösen árulónak bélyegzik a másik kormánykritikus álláspont képviselőjét.

Népszavazási pálya

  • Tóth Csaba
A kvótanépszavazás kapcsán a legtöbb kutatás – így a Republikon Intézet mérései is – a kormányoldal álláspontjának elsöprő sikerét prognosztizálja. E siker kapcsán két okról gyakran esik szó: a magyar társadalom eredendő menekültellenességéről és az ellenzék gyengeségéről. Érdemes azonban látni: a kvótanépszavazáshoz vezető út pályája sokkal jobban lejt a Fidesznek, mint egy sima országgyűlési választáson.

Miért áll vesztésre Trump?

  • Tóth Csaba
A republikánus konvenció utáni pillanatnyi erősödése elmúltával Donald Trump egyre nagyobb hátrányba kerül Hillary Clintonnal szemben az amerikai elnökválasztási kampányban. A közvélemény-kutatási adatok szerint, ha ma lennének a választások, Clinton nyolc százalékponttal verné Trumpot Ez nagyobb előny, mint amire Obama történelminek tekintett, 2008-as győzelme alkalmával képes volt a republikánus McCainnel szemben. Trump gyengülésének oka a küzdelem megváltozott jellegében keresendő.

A baloldal érdektelensége

  • Tóth Csaba
A Republikon Intézet régóta úgy gondolja, hogy a baloldali együttműködés kérdései csak egy előválasztással tehetők országosan izgalmas, pozitív végösszegű folyamattá. Semmi nem bizonyítja ezt jobban, mint az MSZP nemrég lezajlott tisztújítása.

Az LMP választása

  • Tóth Csaba
Schiffer András távozása mindenképpen pozíciójának újragondolására készteti majd az LMP-t. Az ökopárt eldöntheti, identitásának mely elemeit helyezi politizálásának középpontjába: a globalizációkritikus baloldaliságot vagy a magyar politikában ma relevánsabb „centrizmust”. E stratégiai kérdésre adott válasza a magyar pártpolitika egészének szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír majd.

Csonka alkotmány, csonka legitimáció

  • Tóth Csaba
Öt éve fogadta el a parlament fideszes többsége Magyarország új alaptörvényét; a jeles alkalomról hétfőn meg is emlékezett az immár kétharmadot vesztett kormányoldal. Az ünnepségen elhangzott beszédek egytől egyik dicsérték az új alaptörvényt – ám közben akaratlanul is csak megerősítették, nem tompították a vele kapcsolatos kritikákat.

Kövess minket: