Várkonyi Iván

 • Várkonyi Iván

Várkonyi Iván cikkei

Inflációs várakozások: Dugipénz

 • Várkonyi Iván
Annak ellenére, hogy most a kormány igencsak jól jár a nagyobb inflációval, nem érdeke, hogy az árnövekedés üteme ilyen gyors maradjon. A bevételek és a kiadási lehetőségek bővülése jól jön ugyan, de ennek az árát meg kell fizetni. A magas infláció - ez alaptétel - rontja a gazdasági feltételeket, növeli a lakosság és a vállalatok elégedetlenségét, és - ez is egy szempont - távolabb tolja az uniós csatlakozást. Ami a nagyobb infláció rossz hatását eleve mutatja, hogy eltolódott a csúszóleértékelés megszüntetése, idén például - bár korábban tervezték - már szinte biztosan nem mérséklik a leértékelés ütemét havi 0,3-ról 0,2 százalékra. De a polgárok közérzete sem javul, ráadásul a polgár mindig kétszer akkora árnövekedést érez, mint amit a hivatalos statisztika mutat.

Adótervek 2001-re: Kulcskeresők

 • Várkonyi Iván
Jövőre a háromgyermekesek nagyon jól járnak, és az állam is örülhet, bevételei nem csökkennek számottevően - erről szólnak a 2001. évi adóváltoztatások. Van még bennük európai jogharmonizáció, a polgárok életét könnyítő megoldás, illetve - ellentételezésként - a terheiket növelő intézkedés. A bevételi előirányzatok teljesítésének kényszerén túlmutató koncepciót viszont nemigen találtunk.

Feljelentések Princz ellen: A múltat végképp elmeszelni

 • Várkonyi Iván
Nem lesz boszorkányüldözés - közölte tizenkét és fél hónappal ezelőtt, Princzék kiűzetésekor Járai Zsigmond, amikor a felelősségrevonásról faggatták. Azóta hat szervezet, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF), a Pénzügy-minisztérium (PM), a Postabank, az ÁPV Rt., a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fordult a rendőrökhöz a Postabank ügyében. A rendőrök először nem foglalkoztak vele, később feljelentés-kiegészítést rendeltek el, aztán szakértők bevonásával altatták a dossziét, végül gyanúsítottként hallgatták meg a volt elnök-vezért. Politikai nyomás az ügyben csak Princz védője szerint van.

Eltolt adóreform: Kormány, fizetek!

 • Várkonyi Iván
A kormány két hete tárgyalta az Pénzügyminisztérium által kidolgozott adóreform-tervezetet, de csak hogy lendületből visszadobja oda, ahonnan érkezett. Így már biztos, hogy a Fidesz negyven választási pontjából legalább kettő nem valósul meg. A legnagyobb kormánypárt talán rájött arra, hogy némi önellentmondásban van: az adócsökkentés és az osztogatás nem fér meg egymás mellett.

A Mahir-Fidesz-Postabank-ügy: Reklámfogások

 • Várkonyi Iván
A Princz-féle Postabank a tavalyi választási kampányban szép summákat juttatott a győzelemre esélyes politikai pártoknak, és e tételeket működési költségein át számolta el - másfél éve rebesgetik e pletykákat. Az SZDSZ most két sajtótájékoztatót tartott az ügyben: ha valamivel közelebb is járunk most az igazsághoz, frakcióvezető legyen a talpán, aki ezt az állítást bizonyítani is bírja. Továbbra sem tudni, mennyit kapott a Fidesz, és azt sem, mennyit tehettek zsebre a többiek. Az mindenesetre valószínű: az új kormány megszegte a Princzcel kötött megállapodást azzal, hogy nyomoztat a volt elnök-vezér után. Orbán átrázta Princz Gábort.

Gazdasági megszorítások előtt: Befogott szájak

 • Várkonyi Iván
A kormánynak lassan sikerül annyi elismert közgazdászt kivágnia az államapparátusból, hogy az válik a szakmai tisztesség mércéjévé, ki mikor hagyta ott az állását. Azt ugyanis, hogy a magyar gazdasággal minden rendben van, ma már csak azok állítják, akiket minimum miniszteri pozícióval vesztegetett meg a Fidesz. A szakemberek már február vége óta költségvetési megszorításokat sürgetnek, a pénzügyminiszter július közepére ígért ilyesmit. Hogy lesz-e belőle valami, vagy sem, még nem tudjuk; az viszont biztos, hogy a Fidesz eddig a jól bevált megoldást alkalmazta a bajok orvoslására. Komcsizni kezdett.

"A rendszer formálható"

 • Seres László
 • Várkonyi Iván
Az elmúlt hónapokban ugye általában azt hallhattuk, hogy majd az 1999. évi költségvetés lesz az, amelyen meglátszik az új kormány új értékrendje. Nos, ritkán volt akkora vita a T. Házban büdzséről és értékrendről, mint november közepétől év végéig az ideiről. Az alábbi beszélgetésben természetesen csak a főbb csapásirányokra kérdezhettünk rá, de azért sok minden így is kiderül. És: először ismeri el kormánytag interjúban, hogy lényegében helyes volt a tavaly bevezetett nyugdíjreform.

Postabank-konszolidáció: A nagy számok örvénye

 • Várkonyi Iván
A Postabank elveszítette alaptőkéjét, és jelenlegi tulajdonosai nullára írhatják le a bank részvényeibe fektetett tőkéjüket a december végi közgyűlésen, amikor is az állam újabb tízmilliárdokat költ a pénzintézet megmentésére. Az viszont már vita, mégpedig politikai vita tárgya, hogyan alakulhatott ki ekkora veszteség, és hogy egyáltalán mekkora hiányról lehet beszélni. A kormányzat mindenesetre hajlamos felnagyítani a bankra költött összegeket és a hiány nagyságát, de nem tudni, hogy az ebből származó politikai előnyökön túl van-e rá gazdasági oka.

Pánikeffektus (Járai Zsigmond, a Tőzsdetanács elnöke)

 • Várkonyi Iván
Hongkongból indult, mégpedig robbanásszerűen, majd átterjedt New Yorkra; Magyarországra pedig, ahogy régen mondták, szépen begyűrűzött a nemzetközi pénzügyi válság: a fekete hét alatt több mint tíz százalékkal estek a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén. Interjúalanyunktól, aki két éve a magyar Tőzsdetanács elnöke, civilben meg a Magyar Hitelbankból alakult ABN-Amro Bank elnök-vezérigazgatója, leginkább azt próbáltuk megtudni, hogy a sajátos magyar gazdasági és bankhelyzet hogyan viszonyult a tőzsdekrachhoz.

"Elszaladhat a gazdaság" (Kupa Mihály expénzügyminiszter)

 • Várkonyi Iván
Választási költségvetés készül a parlamentben, így elképzelhető, hogy egy-két év múlva újabb megszorításokra lesz szükség - állítja interjúnkban az elmúlt héten parlament elé került tervezetről az az ember, akinek tudnia kell: Kupa Mihály. Az Antall-kormány pénzügyminisztere szerint a Horn-kormány régi reflexek szerint működik, és valójában a szövetkezeteket akarja helyzetbe hozni a földtörvény módosításával. A politikai comebackre készülő Kupa Mihály a nemzeti tőke megteremtését és az EU-csatlakozásra való felkészülést sürgeti.

"Nem kérek türelmet" (Medgyessy Péter pénzügyminiszter)

 • Várkonyi Iván
Nem lehet eltérni a gazdaságpolitika mai irányaitól - véli a Narancsnak adott interjújában Medgyessy Péter pénzügyminiszter, aki szerint jövőre, a választás évében sem lehet eltérni a stabilizációs politikától, hiszen a kormány csak hosszú távú gondolkodással lehet sikeres. Medgyessy úgy véli: az új esztendő egyik legnagyobb feladata a nyugdíjrendszer reformjának elfogadtatása lesz.

Kövess minket: