Stummer János is indul a Jobbik elnöki posztjáért

  • narancs.hu
  • 2022. április 22.

Belpol

A választási vereség okait elemezve sem értett egyet Jakab Péterrel.

„Döntöttem. Elnöki szolgálatra jelentkezem a Jobbik tisztújításán. Merjünk változtatni!” – tette közzé Facebook-oldalán pénteken délután Stummer János. A Jobbik eddigi országgyűlési képviselője néhány órával azután jelentette be indulását, hogy a párt kihirdette: május 7-én tisztújító kongresszust tart, akkor az elnöki, az alelnöki és a választmányi elnöki posztról is döntenek a tagok.

A gyulai születésű, 37 éves Stummer János 2009 óta tagja a Jobbiknak, volt erzsébetvárosi polgármesterjelölt, majd önkormányzati képviselő, budapesti elnök. 2018-ban a párt országos listájáról került be a parlamentbe, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke volt, és 2020-ig a Jobbik alelnöke.

Stummer mostani bejelentése kapcsán a Telex arra emlékeztet, hogy az országgyűlési választások egyik legnagyobb vesztese a Jobbik lett, mert míg négy éve a legerősebb ellenzéki pártként 26 képviselői helyet kapott, most csak 9 listás képviselője került be a Parlamentbe, mivel egy választókerületben sem nyertek a jelöltjei.

Stummer a Békés megyei 1. számú választókerületben a szavazatok 40 százalékát szerezte meg, míg a győztes, Herczeg Tamás (Fidesz–KDNP) 48 százalékát.

Miután a párt elnöke, Jakab Péter nyilatkozott az ellenzéki összefogás választási vereségének okairól, Stummer szintén a Facebookon kommentálta Jakab szavait, az agresszív kismalacos viccet idézve.

 Stummernek az a véleménye, hogy nem lehet egyetlen felelőst kijelölni, ez olcsó megoldás.

 „Az eredményben mindannyiunknak megvan a maga felelőssége, a pártelnöknek is” – nyilatkozta – „Amikor a Jobbik történetének legnagyobb krízisét éli át a vártnál sokkal rosszabb választási eredmény miatt, akkor addig nincs helye a másra ujjal mutogatásnak, míg az önreflexió, az önvizsgálat meg nem történik.” 

Ezzel arra utalt, hogy pártjának elnöke, Jakab Péter a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert hibáztatta az ellenzéki összefogás vereségéért. Jakab Péter erre úgy reagált, hogy nem az a felelős magatartás, ha a viharban az ember otthagyja a kormányrudat, hanem az, ha erősen tartja. Ebből arra lehet következtetni, hogy Jakab újraindul az elnöki tisztségért.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

CANNES-I FILMFESZTIVÁL

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANMarilyn Monroe-ról készül a Netflix első korhatáros mozija

Marilyn Monroe-ról készül a Netflix első korhatáros mozija

NEKED AJÁNLJUK

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?