Orosz tábornok beszélt arról, mik a háború következő céljai

Külpol

A Donyec-medencét és Dél-Ukrajnát teljes ellenőrzés alá akarják vonni az oroszok.

Az orosz hadseregnek a "különleges hadművelet" második szakaszában teljes ellenőrzése alá kell vonnia a Donyec-medencét és Dél-Ukrajnát - ezt Rusztam Minnyekajev vezérőrnagy, az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettese jelentett ki szerdán, a Szverdlovszk megyei hadiipari szövetség éves ülésén. 

Különleges hadművelet alatt természetesen az Ukrajna ellen folytatott háborút kell érteni. Minnyekajev  az első hivatalos személy orosz részről, aki nyilvánosan megnevezte a háború második fázisának céljait.

Elmondta, hogy a Donyec-medence feletti ellenőrzést azért akarják, mert szárazföldi folyosót nyit a Krím felé, érinti az ukrán hadsereg létfontosságú létesítményeit, valamint az ukrán agrár- és kohászati export jó részét megvalósító Fekete-tengeri kikötőket.

A Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés pedig kijáratot biztosítana az orosz fegyveres erők számára a moldovai Dnyeszter-mentéhez, ahol szerinte "az oroszajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak".

"Úgy tűnik, most az egész világ ellen harcolunk, csakúgy mint a nagy honvédő háborúban, amikor egész Európa, az egész világ ellenünk volt. És ez most is így van, ők soha nem szerették Oroszországot" - hangoztatta a tábornok.

Minnyekajev szerint az orosz hadsereg technikai fölénye az ukrán fegyveres erők fölött a szárazföldön, a tengeren és a légtérben is nyilvánvaló. Hozzátette, hogy az orosz fegyveres erők nem szenvednek veszteségeket a csapások végrehajtása során, és ígéretet tett az összes kitűzött feladat elvégzésére.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk