Infláció elleni védekezés befektetéssel - Hogyan vágjunk bele?

  • Fizetett tartalom
  • 2022. április 11.

Gazdaság

Hazánkban is újra húsbavágó kérdésként jelent meg az infláció problémája. Az árak emelkedését és a forint vásárlóerejének romlását minden egyes vásárláskor a saját, egyre vékonyabb pénztárcánkon is megérezzük.

Mi az infláció?

Az infláció egy közgazdasági fogalom, ami alatt a szolgáltatások és áruk ellenértékének folyamatos növekedését értjük:

  • a termékek, szolgáltatások ára folyamatosan emelkedik
  • a pénz egyre kevesebbet ér, tehát csökken az értéke

Az infláció általában a gazdaság minden területét érinti, bár az áremelkedéseket eltérő mértékben érzékelhetjük a különféle termékek esetében.

 
Fotó: pixabay

A nagymértékű infláció mind gazdaságilag, mind társadalmilag káros folyamat, az egyének szintjén is komoly befolyással van az életünkre. Az infláció mindig jelen lesz, az évi 2-3%-os árnövekedés pedig teljesen normálisnak mondható.

Infláció Magyarországon

2021-ben Magyarországon rendkívül nagy volt az éves infláció: tudtad, hogy 2022 januárjában 7,9%-kal voltak nagyobbak az árak, mint egy évvel előtte?

Védekezés az infláció ellen

Az infláció ellen egyénileg egy jó befektetéssel tudod felvenni a harcot. Ha megfelelő termékbe fekteted a pénzed, akkor az éves nyereséged könnyen túllépheti az infláció mértékét.

Infláció elleni védekezés során sokkal inkább a meglévő pénzeszközeidre érdemes koncentrálni, hiszen csak a saját döntéseiden múlik, hogy milyen befektetést választasz, és ezzel mekkora profitra fogsz szert tenni:

  • ne válassz túl kockázatos befektetést, főleg akkor ne, ha kezdő befektető vagy
  • diverzifikálj, tehát fektess egyszerre több termékbe, hogy megoszd a kockázatot
  • tervezz hosszú távra, mivel a befektetés rövid távon sokkal kockázatosabb

Nagyon egyszerű a képlet: ha okosan reagálsz, akkor jól jársz, ha bután cselekszel, akkor bukni fogsz. Ha nem csinálsz semmit, sajnos akkor is bukni fogsz, hiszen a készpénzben vagy folyószámlán tartott pénzed az infláció miatt egy év múlva garantáltan kevesebbet fog érni.

Csak rajtad múlik, hogy az infláció mértéke mekkora hatással lesz a pénzügyeidre. Ha jól döntesz, akkor nem kell félned az infláció hátrányaitól.

Tájékozódj megfelelően

Mielőtt komoly anyagi döntést hoznál, mindenképp érdemes több forrásból is tájékozódni. Manapság az interneten mindenről találsz ingyenes információt, ez pedig a pénzügyekre is érvényes:

  • Számos weboldalon tájékozódhatsz a témában, azonban érdemes olyan forrást választanod, amely valóban független a bankoktól, biztosítóktól és egyéb pénzügyi vállalkozásoktól.

Egyrészt így a teljes befektetési palettára rálátásod nyílik, másrészt könnyen össze tudod hasonlítani a különböző befektetések, megtakarítások kedvezőségét a:

  • hozamszint,
  • kockázat,
  • és a befektetési időtáv tekintetében.

Nagy, nemzetközi pénzügyi szereplőnek számít például a Financer.com, ahol mindig naprakész információt találhatsz a legkedvezőbb befektetésekről, megtakarításokról és banki ajánlatokról.

Jelenleg például 17 befektetési lehetőség elméleti hátterével ismertetnek meg, egyúttal tanácsot adva arról is, hogy melyikkel hogyan érdemes elindulnod.

Figyelmébe ajánljuk