Fluoreszkálnak a génmódosított szúnyogok Floridában

  • narancs.hu
  • 2022. április 22.

Élet + Mód

A kísérlet igazi célja az, hogy az invazív egyiptomi csípőszúnyog terjedését megállítsák.

Egy évvel ezelőtt génmódosított hím egyiptomi csípőszúnyogokat engedtek szabadon az Egyesült Államokban, a Florida Keys szigetcsoportnál. Ez kísérlet volt, eredményéről most tartottak tájékoztatót a kutatók – tudósít az IFLScience beszámolója alapján a 24.hu

Az Oxitec vállalat szabályozási vezetője, Nathan Rose azt mondta, a szabadon engedett hím szúnyogok a gémnódosítás eredményeképpen olyan gént hordoztak, amely a nőstény utódok számára végzetes. A kísérlet elérte a célját az Oxitec szerint. 

Ennek azért van jelentősége, nem csak Észak-Amerikában, mert a szúnyogok egyes fajai, amellett, hogy olykor elviselhetetlenné teszik a szabadidős programokat, veszélyes kórokozókat terjesztenek, maláriát, Zika-vírust. A fertőzés veszélyét lehet csökkenteni, ha sikerül féken tartani a szaporodásukat.

Az Oxitec több mint 22 ezer szúnyogpetét gyűjtött be a kísérlethez. Mivel a génmódosítás másodlagos hatása a fluoreszkálás, a világító lárvákon lehetett látni, hogy hordozzák a gént. Az érintett egyedeket megfigyelve az derült ki, hogy a nőstények 100 százaléka elpusztult, mielőtt kifejlődött volna.

Közben viszont az is kiderült, hogy a génmódosítás eredménye nem tartós, a halálos gén három nemzedék alatt eltűnik. A kutatók most azt vizsgálják, hogy ezzel a technikával hogyan lehet szabályozni a szúnyogpopulációt. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk