Műholdfelvételeken azonosítottak tömegsírokat Mariupol mellett

  • narancs.hu
  • 2022. április 22.

Külpol

Az ukrajnai közlések szerint a harminc méter hosszú árokba a lemészárolt mariupoli polgárokat temethették.

Ukrán tisztviselők szerint tömegsírokat azonosítottak Mariupol városán kívül, ami szerintük egyre több bizonyítékot szolgáltat az ukrán civilek elleni orosz háborús bűnökről - írja a CNN.

A beszámoló szerint az állítást alátámasztják a Maxar Technologies amerikai műholdképeket készítő cég által gyűjtött és elemzett fotók, amelyek a jelek szerint több mint 200 új sírt mutatnak be Mariupoltól körülbelül 19 kilométerre.

A sírok a március 23-i műholdképeken még nem szerepeltek, az április 3-i felvételeken már igen, tehát biztos, hogy a két időpont között ásták őket. 

Ukrajnai h?bor?

 
MA Maxar Technologies által 2022. április 21-én közreadott kép a délkelet-ukajnai Mariupoltól húsz kilométerre fekvő Manhush település temetőjéről 2022. április 3-án. A négy, egymás melletti területen összesen körülbelül 200 új sír található.
MTI/AP/Maxar Technologies
 

 

Becslések szerint 100 000 ember marad csapdában Mariupolban, amelyet folyamatosan bombáztak, mióta március 1-jén az orosz erők körülvették. Ukrán tisztviselők azt állítják, hogy a városban több mint 20 000 ember halt meg a merénylet során.

Mindeközben Irina Verescscsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy olyan veszélyes a helyzet az utakon, hogy pénteken nem lehet civil evakuációs folyosókat szervezni.

 

Csütörtökön még három, az ostromlott Mariupol kikötőjéből evakuáltakat szállító busznak sikerült megrkeznie a délkeleti nagyvárosba, Zaporizzsjába az AFP szerint. A buszokon nők és gyerekek voltak, akiket az orosz ellenőrzés alatt álló területen keresztül szállítottak, miután megnyitották a humanitárius folyosót az evakuáláshoz, miután több napig nem lehetett használni a harcok miatt.

Verescsuk, aki jelen volt a buszok érkezésénél, elmondta, hogy a logisztikai nehézségek miatt a vártnál kevesebb embert evakuáltak. "Csak 79 ember tudott kijutni" - mondta, hozzátéve, hogy sok embert kiraboltak az oroszok.

A Reuters szerint az ostrom alatt Mariupolba érkező újságírók holttestekkel teleszórt utcákat találtak, szinte minden épületet leromboltak, a lakosok pedig pincékben kuporogtak, és csak azért merészkedtek ki, hogy ételt főzzenek vagy eltemessék a halottakat. Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök dönthet a városban rekedt 100 000 civil sorsáról.

"Egyetlen dologra van szükség. A civil lakosság azonnali és teljes evakuálására. Még mintegy 100 ezer ember van Mariupolban" 

- mondta Bojcsenko a hírügynökségnek. Oroszország eközben azt állítja, hogy humanitárius evakuálás keretében 140 ezer civilt szállítottak el Mariupolból. Ukrajna szerint egyeseket erőszakkal deportáltak, ami háborús bűncselekménynek minősül.

(MTI, CNN)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.