Franciaország rakétákkal, önjáró lövegekkel segíti Ukrajnát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. április 22.

Külpol

És ukrán katonákat képeztek ki a nehézfegyverek használatára.

Franciaország Milan típusú páncéltörő rakétákat és Caesar típusú önjáró lövegeket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszországgal szembeni küzdelemben – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök pénteken.

Párizs eddig nem árulta el, milyen típusú fegyvereket szállít Kijevnek, csak annyit közölt április közepén, hogy 100 millió euró értékben adományozott felszerelést Ukrajnának.

Macron egy francia napilapnak beszámolt róla: országa jelentős mennyiségű fegyvert küld Ukrajnába, a Milantól a Caesarig terjedően többféle fegyvertípust. A francia elnök megjegyezte: véleménye szerint folytatni kell a katonai támogatást, szem előtt tartva azt is, hogy ne sodródjanak bele a háborúba.

A francia elnöki hivatal szerint a lövegek a napokban érkezhetnek meg Ukrajnába. Szombattól mintegy negyven ukrán katonát képeznek ki Franciaországban a fegyverek használatára.

A francia hadseregnek 76 Caesarja van. A 155 milliméteres kaliberű, 40 kilométeres hatótávolságú, tehergépkocsi-alvázra szerelt ágyút Dániába, Indonéziába, Marokkóba, Szaúd-Arábiába, Csehországba és Thaiföldre is exportálták már.

A NATO több tagja mondott igent Ukrajna kérésére, hogy nehézfegyvereket szállítsanak, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Csehország és Hollandia. Az Egyesült Államok csütörtökön további 800 millió dollár segélyt jelentett be Ukrajnának, beleértve 72 tarackágyút, a hozzájuk tartozó járműveket és 144 000 lőszert. Németország azt ígérte, hogy ha valamely ország az ukránok által is használt szovjet típusú fegyverrel látja el Kijevet, német felszerelést kap cserébe.

A francia elnök a háború kirobbanása előtt tárgyalt Moszkvában Vlagyimir Putyinnal, később pedig telefonon is beszéltek. Macronnak az volt a véleménye, hogy Putyin nagy hibát követ el Ukrajna megtámadásával, elszigeteli az országát.

Leadkép: Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök még a háború előtt tárgyal Moszkvában, a hosszú asztalnál”.

Fotó: MTI

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk