A New York Times a „Kertész-ügyről”

szerző
Köves Gábor
publikálva
2014. nov. 14., 10:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Cenzúrázták Kertész Imrét, vagy sem? Megszólal a The New York Times főszerkesztő-helyettese.

Tudjuk, mit mondott Kertész Imre (azt akarták hallani, Magyarországon diktatúra van), és mit mondott a vele interjút készítő New York Times-os újságíró (diktatúráról szó sem esett). De mit mond a The New York Times, mely Kertész szerint nem hozta le a vele készült interjút, tehát cenzúrát alkalmazott?

false

 

Fotó: MTI

A Narancsnak Joe Kahn Pulitzer-díjas újságíró, a The New York Times egyik főszerkesztő-helyettese, a lap nemzetközi anyagainak felelőse nyilatkozott. Íme:

„Correspondents interview more people and consult more sources in the course of their reporting than they cite or quote in the resulting article, which is a distillation not a transcript. The process of deciding what to include in the final article is in no way comparable to censorship. It is the process of journalism.”

„A riporterek a tudósításaik során több személyt interjúvolnak meg, és több forrással konzultálnak, mint amennyit idézet vagy hivatkozás formájában a megszülető cikkben szerepeltetnek. A cikk a lényeg összefoglalása, és nem szó szerinti leirat. Annak eldöntése, hogy mi szerepeljen a végső cikkben, semmilyen esetben sem hasonlítható a cenzúrához. Ez az újságírás folyamata.”

Ha többet szeretne tudni arról, hogyan zajlik a New York Timeson belüli élet, ide kattintva elolvashatja a lap másik főszerkesztő-helyettesével, Susan Chirával készített nagyinterjúnkat.

szerző
Köves Gábor
publikálva
2014. nov. 14., 10:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  Szabó Atilla Ákos
  2014. november 15., szombat 21:23
  Nyilván nem lenne elegáns beleharapni vagy beleköpni abba a tenyérbe, amelyik a jutalomfalatot adta. Ezért lehet bizonyos embereknek kockázatos elfogadni egy ilyen kitüntetést. De úgy látszik, hogy örült azért Kertész az elismerésnek, és az Orbán ellenzékéből [a díjátvétel miatt] itt-ott felhangzó kisebb-nagyobb fölhördülést személyes támadásnak és sértésnek is vette.....lehet, hogy igazságtalanok voltak akkor Kertész vagy a díjátvétel kritikusai, ill. biztos volt köztük olyan is, de azért az ő aggodalmaik is megérthetőek, nem kellett volna ezen besértődni, egy kalibernek legalább is semmiképpen. Főleg, ha tudta, mit [ill. miért] csinál...akkor azért szarni szokott az ember a kritikára, főleg egy ilyen helyzetben, amikor nem is meglepőek az érzelemfűtött reakciók. ...nem kellett volna talán elfogadnia ezt a kitüntetést, ha nem bírja elhordozni csont nélkül. Mert ez így a mondat vége felé elég fals.. Nem azt mondom, jópár dologért lehet kritizálni a The New York Times-t, sokmindenben elég nagy idióták, de épp Magyarország tekintetében elég józan hangot ütöttek meg.
 2. 6
  Mihalovics
  2014. november 15., szombat 12:44
  Azt írja ez a szerencsétlen: "Nyilvánvaló, hogy a NYT politikai döntést hozott." Miért, mikor nem? Mégiscsak a legelemibb joga, hogy valamiről meg legyen a saját véleménye, amivel kapcsolatban kizárólag az vizsgálható, hogy helytálló-e, semmi más.

  Magyarán: A kommentáló szerint tehát a The New York Times-nak kutya kötelessége a fizetett Orbán-propaganda betühív közlése, különben cenzúrát gyakorol.

  Semmi új. Az Orbán-rezsim és hívei továbbra is teljesen hülyének néznek Magyarországon mindenkit. Ez az orbáni gyakorlat lényege: Messzemenően visszaélni a toleráns, belátó gondolkodásmódokkal és viszonyokkal azért, hogy uralomra jutva, mindenkitől megtagadhassák az ehhez való jogot.

  A legmocskosabb gengszterizmus gyakorlatának megfelelően. 3. 5
  grrr
  2014. november 15., szombat 05:32
  " Hova jutnánk, ha minden Nobel-díjas nyilatkozatát „több forrásból ellenőriznék“..

  Isten őrizz! Még csak az kéne, hogy egy Nobel-díjas állításait bárki ellenőrizni akarja!

  Térdre! Imához!
 4. 4
  2014. november 14., péntek 20:25
  Köves Gábor piruljon, amiért akár szerkesztőségi megbízásból, akár önszorgalomból azon igyekszik, hogy meghazudtoltassa Kertész Imrét. A világ legkézenfekvőbb dolga volna, hogyha egy Nobel-díjas a közvélekedéssel szembeni véleményének ad hangot adott ügyben, hogy azt a vele riportot készítő újság(író) cikkében lehozza, nem pedig álságosan utólag arra hivatkozik, hogy „több forrásból ellenőrzi a hírt“. Hova jutnánk, ha minden Nobel-díjas nyilatkozatát „több forrásból ellenőriznék“... Ez így átlátszó és szembeszökő hülyeség. Nyilvánvaló, hogy a NYT politikai döntést hozott. Ez annyira szembeszökő, hogy ha Köves Gáborban volna egy csepp újságírói véna, ezen morfondírozna, és nem azon igyekezne, hogy olyan alpári, senkiházi kommentároknak adjon tápot, miszerint Kertész Imre „takarodjon a picsába“. De hát persze a Magyar Narancs már minden normán túl dúl...
 5. 3
  grrr
  2014. november 14., péntek 13:02
  Istenem, megint ez a piros szemüveg, amikor az ember egyszer már kiheverte!
 6. 2
  Joszadr8
  2014. november 14., péntek 12:18
  Az öregség az emlékezet elvesztésével is együtt járhat, de nem törvényszerű. Viszont, ha ez a tünet eluralkodik az elmén, az azt jeleneti, hogy az ész már nem ura a gondolatoknak. Ezért Kertész Imrét tekintsük olyan személyiségnek, aki már nem emlékszik arra sem, hogy miért is kapta a NOBEL díjat, hiszen szegény személyisége oly mértékben meghasonlott, hogy erről már Ő sem tud semmit.
 7. 1
  Cheyenne
  2014. november 14., péntek 12:06
  Kertész elkezdte megszolgálni szégyenletes kitüntetését. Szarral keni be életművét, amelyben az elbeszélő egzisztenciálisan azonos a szerzővel. A szerző egzisztenciális tapasztalata nélkül nem létezhetett volna az életművet elbeszélő sem. Egy náciknak adományozott kitüntetés átvétele majd a wikileaks iratokat is publikáló független orgánum cenzúrával vádolása teszi teljessé a kertészi-orbáni szellemi nyomort. Okádnom kell ettől az embertől, és mindazoktól akik mentegetni próbálják. Nem különbek ebben az elsimon-Bayer vonalnl. Én az életben nem leszek képes Kertész-könyvet a kezembe venni.

  Kertész, a könyveivel, a Nobel-díjával, menjen a picsába!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra