Elbukta a Norvég Alap 77 milliárdját Magyarország

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 4.

Belpol

A támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett a magyar kormány miatt.

„Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai” – írja a norvég külügyminisztérium a Népszavának.

A lap szerint a norvég tárca egyértelművé tette: az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett.

A Miniszterelnökség még múlt pénteken is azt írta a Népszavának, hogy „a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására”. A Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára pedig azt is mondta egy interjúban, hogy „egyedül a norvégokon múlik”, lesz-e megállapodás.

Az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok támogatási összege a 2014-2021-es időszakra 2,8 milliárd euró, ami 15 kedvezményezett ország között oszlik meg. Az összeg 95 százalékát Norvégia finanszírozza, a fennmaradó részt Izland és Liechtenstein. A támogatási programnak Magyarország a harmadik legnagyobb kedvezményezettje, a pénzekből azonban egy forint sem érkezik, mert a magyar kormány a civil szervezeteket segítő programok helyi kezelése miatt konfliktusba került a norvégokkal. Orbánék ugyanis mint ismert, azt akarták elérni, hogy beleszólásuk legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt.

A norvég külügyminiszter bár korábban célzott arra, amennyiben nem az alapból, akkor másképp kell majd támogatni a magyar civil szervezeteket.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk