Fotóstúdiónyi eszközt vetetett meg az Országgyűlésben a fideszes képviselő

  • Lombos Ede
  • 2022. január 4.

Belpol

Közel 700 ezer forintért igényelt egyéb juttatásként fotóeszközöket munkája ellátásához Csöbör Katalin 1,4 millió forintos fizetése mellé. Összesen 28 tételt rendelt, köztük prémium kategóriás objektíveket, vakukat, állványokat, hangkeverőt, és még egy 9 ezer forintos vízforralót is vásároltatott.

Nem fogta vissza magát Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, amikor feladatainak ellátásához különböző juttatásokat igényelt. Egy fotóstúdió is megirigyelné a képviselői javadalmazása mellett igényelt és ingyenes használatba kapott műszaki eszközöket. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú országgyűlési választókerületének, Miskolc egyik egyéni képviselőjének 2020-as vagyonnyilatkozata szerint egy év alatt három különböző prémium márkás objektívet kapott feladatai teljesítéséhez. Nikonból kettőt; az egyik 118 ezer forintba, a másik 226 ezer forintba került. Ezekhez rádiós vakukioldót és jeladót is rendelt 23 ezer forintért. Nem lehetett azonban maradéktalanul elégedett, hiszen egy harmadik objektívre is szüksége volt: egy Tamron objektívre 138 ezer forintért. A Nikonhoz hasonlón a Tamron szintén japán csúcsminőséget képvisel, optikai berendezéseket gyárt a modern robotikát és a kézműves precizitást kombinálva.

A jobb fényviszonyok elérését képviselői munkájához egy 92 ezer forintos Nikon vaku biztosítja, melyet szintén fizetésén túli juttatásként vesz igénybe. A villanófényből sem volt elég, egy 42 ezer forintos Godox rendszervakuval is elláttatta magát. A profi fotótechnikai hátteret a kontrasztos megvilágítást elsegítő két reflexernyővel egészítette ki egyenként hétezer forintért. Figyelme kiterjedt az ernyők és a vakuk stabilitására is, ehhez három tartót igényelt képviselői munkájához, darabonként 4 ezer forintosokat.

A fideszes képviselőnő fotótechnikai felszerelésére 665 ezer forintot költöttek.

Ebbe az összegbe nem számoltuk bele a 48 ezer forint értékű hangkeverőt és a 26 ezer forintos jelelosztót. A vagyonnyilatkozat nem tartalmazza, hogy Csöbör profi fotós hátterét az Országgyűlés Hivatala finanszírozta vagy abban partner volt képviselő-csoportja, pártja is, vagy sem. 

Képviseli fizetésén kívüli juttatásainak tekintélyes listájával Csöbör messze kiemelkedik képviselőtársai közül: tévét, külső adattárolókat, 100 ezer forintért kávéfőzőt is rendelt, sőt egy 9 ezer forintos vízforralót is kért.

Csöbör Katalin képviselői munkáját 2010-ben kezdte egyéni képviselőként. Az első években egyéb juttatásai között megelégedett egy notebookkal. Négy évvel később üzemanyagkártyát és mobiletelefont is igénybe vett, később iroda- és lakásbérletet. Az áttörést 2020 hozta: 28 tétellel egészült ki az addig 7-8 egyéb juttatást tartalmazó listája 1,4 millió forintos bruttó fizetése mellé. Csöbör Katalin 2020-ban öt alkalommal szólalt fel a parlamentben. Beszélt Trianon emlékezetéről, az üzbég textilkereskedelemről, a Soros Györggyel szövetkező brüsszeli kettős mércéről, arról, hogy „a magyar kormánnyal az EU mögött álló láthatatlan erőnek, a hatalmas bankoknak és multicégeknek az a bajuk, hogy nemzeti keretek között akarunk maradni”, valamint az állami projektértékelő jogviszony határozatlanságának biztosításáról a 2021-2027-es ciklusban .

Csöbör Katalint megkérdeztük arról, hogy miért van szüksége erre a számos fotótechnikai eszközre képviselői munkájához, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a Fidesz képviselőjétől.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk