2030 végéig kapott kinevezést Orbántól az Országos Atomenergia Hivatal vezetője

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Belpol

Kádár Andrea Beatrix január 1-től került az OAH elnöki posztjára, akit egy kormányváltás esetén sem lehet majd elmozdítani.

Az év eleji Magyar Közlönyben nevezte ki Orbán Viktor az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnökévé  Kádár Andrea Beatrixet. Megbízatása 2030 végéig szól, posztjáról pedig normál esetben a következő kormányok sem mozdíthatják el, leváltása ugyanis csak akkor lehetséges, ha például a bíróság elítéli, vagy ha hosszabb ideig nem látja el a feladatait. - írja a Telex.

A portál emlékeztet, hoyg a kinevezés ezt is jelenti, hogy lényegében kiszervezték a következő kormány alól ezt a hivatalt is. 

Kádár Andrea Beatrix kinevezése persze nem volt meglepő: miközben már zajlott az OAH átszervezése, Kádárt szeptembertől a hivatal főigazgatójává nevezték ki.

Ráadásul éppen aközben, hogy gyakorlatilag jelenleg zajlik az OAH évtizedekre visszatekintve is a legfontosabb munkája: az intézmény ugyanis épp ezekben a hónapokban bírálja el a két új paksi blokk felépítésére vonatkozó kérelmet. Az OAH ősszel azonban még hiánypótlást kért, ám miközben zajlik a folyamat, a kormány úgy döntött átszervezi a hivatalt, amely ezek után az Országgyűlésnek tartozik majd beszámolási kötelezettséggel, nem a kormánynak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!