A Karácsony-kampány és a stáb titkai: így jött össze a győzelem

Belpol

Beépültünk Karácsony stábjába, hogy belülről kövessük a kampányt. Ízelítő a friss Magyar Narancsban megjelent terjedelmes, de izgalmas riportból.

„A jelölt”, ahogy maguk között Karácsonyt nevezték stábjának tagjai, majdnem mindennap megjelent a reggel 8 órási értekezleteken, ahogyan a központi kampánystáb legfontosabb tagjai is: volt újságírók, kommunikációs szakemberek, programkoordinátorok, politológusok, elemzők. Ők ültek reggelente kimerülten, de lelkesen a szórólaphegyek, Karácsony Gergely-es sárga kabátok, kávésbögrék között arról vitatkozva, hogy mi legyen a következő lépés.

A központi kampánystáb 15-20 emberből állt, főként olyanokból, akik a Párbeszédnél dolgoznak, de többen érkeztek kívülről is. Munkájukat két kampányfőnök fűzte össze: Dorosz Dávid, egykori LMP-s képviselő, aki később a Párbeszédbe is követte Karácsonyt. Később kissé eltávolodott a magyar politikai élettől, élt az Egyesült Államokban és céget alapított, majd miután idén januárban kiszállt az üzleti életből, csatlakozott Karácsony csapatához.

A másik kampányfőnök Gál J. Zoltán volt újságíró volt, aki 2002–2008 között az MSZP képviselője volt, egy időben Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökök legszűkebb stábjához is tartozott, majd 2010 és 2017 között a Vasárnapi Hírek főszerkesztője lett. Ő már a tavalyi országgyűlési választások kampányában is együtt dolgozott Karácsonnyal. „Megmondtam neki, hogy csak akkor tudok segíteni, ha beledöglik. Így is lett, rengeteget dolgozott, de megcsinálta” – mesélte Gál, aki a stratégia és a kommunikáció irányítása mellett a szövegekkel és a hosszabb beszédekkel is foglalkozott. Mint Karácsony elmondta, soha senki más szövegét nem tudta eddig elmondani, csak azt, amit saját maga írt; Gál az első, akivel ez a fajta összhang megvan.

Precíz targetálás

Precíz targetálás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A csapathoz tartozott továbbá Murányi András, a Népszabadság volt főszerkesztője, aki 2018 októbere óta a Párbeszéd kommunikációs igazgatói posztját is betölti. Ő egy 12 fős csapatot irányított operatív menedzserként: volt, aki a rendezvényekért felelt, volt, aki a szövegekért, volt videós, több sajtómunkatárs és négy fő, aki a közösségi médiafelületekkel foglalkozott.

Ibolya Tamás, aki korábban Dániában diplomataként, majd a dán új baloldali párt kötelékében dolgozott a kampány krónikása lett; Balogh Samu várostervező pedig a program megírásáért felelt. Róna Dániel politológus a közvélemény-kutatások kielemzéséért felelt, a Republikon Intézet több munkatársa pedig stratégiai és politikai tanácsadói szerepben vettek részt a központi kampánystáb munkájában.

A nagyjából 160-165 milliós költségvetésből összehozott kampányban több olyan kampánytechnikát alkalmaztak, amit eddig az ellenzék még nem.

Arról, hogyan érintette őket Kálmán Olga előválasztási indulása, hogyan tudták megtartani Karácsony "szomszédfiú" imidzsét és hogyan tudtak igazodni az egyre durvuló kampányhoz, vagy arról, hogy szerintük mi az az egy dolog, amiben Karácsony hasonlít Orbánhoz, a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatnak bővebben.

A lapra itt lehet előfizetni:

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.