A Fidesz a közvélemény-kutatókat hibáztatja a választási eredmények miatt

  • narancs.hu
  • 2019. október 17.

Belpol

Amiért nem figyelmeztették a kormánypártot az ellenzéki összefogás mozgósító erejére.

A Fideszen belül nagy erőkkel keresik a bűnbakokat a vasárnapi választási eredmények miatt, és úgy tűnik, alapvetően a közvélemény-kutató intézeteket hibáztatják, írja a Népszava. A lap információi szerint a párton belül sokan kifogásolják, hogy a felmérések sem azt nem tudták előre jelezni, hogy a Borkai-botrány milyen negatív hatással lehet az eredményekre, sem azt, hogy mennyire mozgósítja a szavazókat az ellenzéki összefogás.

A lap azt is megjegyzi, hogy a választások előtti utolsó pillanatban a Nézőpont Intézet készített egy felmérést, amit végül nem publikáltak. Az már azt mutatta, hogy Karácsony Gergely előnyre tett szert Tarlós Istvánnal szemben. A lap úgy tudja, Tarlós ezért szólíthatta fel Borkait a lemondásra az utolsó két interjújában, ez azonban már nagy hatással nem volt a kampányra.

"Sokáig arra épült a kommunikációnk, hogy ez egy „roncsderbi”, „roncskoalíció”, „cirkusz”. Közben szépen belegyalogoltunk abba a hibába, mint 2002-ben: nem láttuk, hogy nagy tömegben indulnak meg a kormánykritikus szavazók az ellenzéki koalíció felé" – fogalmazott a Népszava egyik forrása.

Hozzáteszik, a szintén kormánypárti Századvég sem figyelmeztette a Fideszt a veszélyre.

Figyelmébe ajánljuk