Jávor örül a Momentum sikerének, de visszavonul

  • narancs.hu
  • 2019. május 27.

Belpol

Bízik benne, hogy továbbviszik az ügyeit.

Köszöni és sajnálja - ezekkel a szavakkal indítja politikai búcsúposztját Jávor Benedek, az Európa Parlament távozó képviselője, miután a közös MSZP-PM lista csupán egyetlen mandátumot tudott megcsípni a tegnapi EP-választáson. Azon ugyan még megy a vita, hogy ezt Szanyi Tibor vagy Újhelyi István kapja meg, de az bizonyosnak tűnik, hogy Jávor Benedeknek nem engedik át a helyet. Holott közben már civil petíció is indult ennek érdekében.

Tegnap brutális vereséget szenvedtünk, az a stratégia, azok a döntések, amelyeket elfogadtunk, ide hoztak minket – írja nem kevés keserűséggel mai Facebook posztjában Jávor Benedek, aki csak remélni tudja, hogy a bőviben levő tanulságokból  "mindenki képes levonni a magáét".

Majd azzal folytatja, hogy a felelősséget senkire sem akarja áthárítani, mert a döntéseket ő hozta, bár "kényszerek közt, sok fenntartással, vívódva". Gratulál mindazoknak, "akik tegnap este jobb döntések jobb eredményeit ünnepelhették". Különösen a Momentum politikusainak, akikkel politikai, társadalmi kérdések sokaságában nem ért egyet, de akik megerősödött jelenléte a magyar politikában minden liberális demokráciában hívő magyar számára örömre adhat okot - írja.

Bejegyzésében köszönetet mond a választóinak, a segítőinek. Azt külön sajnálja hogy a zöld politikának mostantól nincs magyar képviselője az Európai Parlamentben, mert szükség volna rá. De bízik abban, hogy azok az ügyek, amelyeken az elmúlt években dolgozott, nem maradnak teljesen képviselet nélkül, így például a roma közösségek képviselete, a korrupció elleni harc, a klímaváltozás, az ökológiai krízis elleni fellépés.

Ő maga most hátra lép egyet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?