„Nem egy bonyolult ügy ez” – Heller Ágnes arról, miért kell együttműködni a Jobbikkal

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. nov. 29., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vagy akar az ellenzék választást nyerni, vagy nem.

Holnap megjelenő nyomtatott kiadásunkban terjedelmes interjút közlünk Heller Ágnessel. A filozófus a 2018-as ellenzéki győzelem esélyeiről, a Jobbikkal kötendő választási szövetség szükségességéről beszél. Arról is megkérdeztük, mit gondol a Jobbik múltjáról, Simicska Lajos támogatói szerepéről vagy Toroczkai László kijelentéseiről. Íme, egy rövid részlet.

Magyar Narancs: Azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy minden ellenzéki pártnak, a Jobbiknak is össze kell fognia a Fidesz ellen, mert a Fidesz nem egy párt, hanem egy zsarnokság összeesküvése.

Heller Ágnes: Alapvető kérdés, hogy melyik párt akar egyáltalán választást nyerni. Most úgy tűnik, a Fideszen kívül egyik sem. Mindenki pontosan tudja – ha máshonnan nem, hát Tóth Zoltán választási szakértő véleményéből –, mi a győzelem, vagy legalább a fideszes kétharmad megakadályozásának feltétele: két ellenzéki listánál több nem lehet, és mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben. Mégis minden ellenzéki párt azt hangoztatja, kivel nem fogna össze. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak választást nyerni. Akkor viszont ne hazudjanak, ne mondják azt, hogy le fogják váltani a Fideszt. Vallják be őszintén, hogy elbújnak a felelősség elől. Olyan nincs, hogy a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Vagy a kecske, vagy a káposzta.

MN: Nem lehet, hogy a pártok a különállásuk hangsúlyozásával szeretnének növekedni, de a választások előtt legalább az egyéni körzetekben visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket?

HÁ: Ahogy most áll a helyzet, abból arra következtetek, hogy eszükben sincs megnyerni ezt a választást. A realitásokat kell számba venni: a Jobbik is egy ellenzéki párt, és a Jobbik nélkül lehetetlen legyőzni a Fideszt. Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszt-túlélő, és nem ők! Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz fog hatalmon maradni. Ha a Fidesz hatalmon marad, az tragédia Magyarországnak. Nem egy bonyolult ügy ez.

A Teczár Szilárd készítette teljes interjút a Magyar Narancs 2017. november 30-i számában olvashatják.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. nov. 29., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Heller Ágnes
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  galambocskám
  2017. november 29., szerda 13:27
  Végigszenvedtem - nem teljes egészében, csak nagyrészt - egy vidót a HUN tévé felhozatalából amelyen Erős Erzsébet a jobbik nyugdíjastagozatán elnöke fejti ki a nézeteit. Ezek igen érdekesek, kijelenti pl. hogy a zsidók azok idegenszívűek, a magyarok sohasem bántottak senkit azért nem nem voltak ízig-vérig magyarok (ezek szerint a fajmagyarok sohasem bántották a zsidókat) és más egyéb érdekességekkel is meglepte a nagyérdeműt.

  A műsorvezetővel karöltve abban a hiszemben vannak hogy minden zsidó vallásos zsidó és a vallásában arról értesül hogy a zsidók felsőbbrendűek.

  Nem tudom hogy a vallásos zsidóknak tényleg kötelező-e felsőbbrendűségi mániában szenvedniük ennek hiányában kirakják-e őket a zsinagógából, vagy mi.

  Az hogy kissé kelekótyák lehetnek de más értelemben azt látom: úgy adódott hogy a Szombat nevű lapjukban kerestem valamit és azt kellett látnom hogy védelmükbe veszik teréz apát akit a gonosz magyar kormány antiszemita jelleggel üldöz. Itt abbahagytam a keresgélést és tök valószínűtlen hogy mégegyszer felkeresem a lapot.

  Azt is mondják a videóban hogy a magyar parlament háromnegyed részben kettős állampolgár. Nincs szó róla hogy melyik az a másik ország amelyiknek polgárai a magyarral párhuzamosan, de az embernek van egy sejtése.


  Ezt a videót a pesti srácoknál láttam a Mandin, de még mindig zúg a fejem tőle. Nekik sem tetszik, nem azért hívják fel rá a figyelmet, hanem ellenkezőleg.

  Csak erős idegzetűeknek!

  Ettől a bandától nem félti a heller az országot.
 2. 4
  reuters
  2017. november 29., szerda 11:23
  van valami törvényi akadálya annak, hogy OV a magyarok örökös min.elnöke legyen?
  mert, ha a következő választást is megnyeri.....
 3. 3
  galambocskám
  2017. november 29., szerda 10:42
  Heller az a felcser aki a kolerát bubópestissel akarja gyógyítani.
 4. 2
  yoyo
  2017. november 29., szerda 08:50
  "Ahogy most áll a helyzet, abból arra következtetek, hogy eszükben sincs megnyerni ezt a választást."
  Ez olyan rossz duma. "Simán megnyerném a versenyt, de nincs kedvem elindulni."

  A helyzet rosszabb. Meg akarják nyerni.

  Heller néninek abban viszont igaza van. A 18-as választást csak a jobbikkal együtt lehetne megnyerni.
  Az mszp, dk, lmp., momentum, plümplüm, stb + a jobbik.
  Persze ilyen nem lesz. De nem is ez a legnagyobb baj.
 5. 1
  Cheyenne
  2017. november 29., szerda 08:48
  Ennyit az etikáról, morálról. Heller minden polgári demokrata pávatánca ellenére, zsigerileg komcsi, ahogy Lukács volt. A lenini taktikai fegyverhez nyúl.
  Heller Ágnes a közép-európai zsákutcás szellemi nyomor szimbólumává tette magát. ÍGY már érthető Selmeczi Gabriella szellemi nívóján tett nyilatkozata Kertész horthysta kitüntetése kapcsán.
  Itt tartunk. Mindig is itt tartottunk. Reménytelen hely ez. (ahol egy Jobbik szintű párt alternatíva lehet européer szemszögből.) Márainak jobban igaza volt, mint gondoltam. TGM, írj erre valamit!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra