Rainer M. János, az '56-os Intézet igazgatója nem megy a Veritasba

  • narancs.hu
  • 2019. május 31.

Belpol

A sajtóból értesült róla, hogy beolvasztják az intézetét.

Ez a lépés az 1956-os Intézet végét jelenti - mondta Rainer M. János történész, az intézet vezetője a hvg.hu-nak arról a ma megjelent kormányhatározatról, amellyel az Orszáhos Széchenyi Könyvtártól a Veritas Intézethez csapják a kutatóhelyet.

"Nem tudom, hogy az intézet többi munkatársa mit tesz, nem szeretnék az ő nevükben, vagy az intézet nevében nyilatkozni, de azt tudom, hogy én nem fogok a Veritasban dolgozni" - tette hozzá Rainer, arra hivatkozva, hogy a kormány által alapított háttérintézményben nem lenne meg a kutatási szabadságuk.

Kiemelik az '56-os Intézetet a Széchényi Könyvtárból, és a Veritas Intézetbe olvasztják

A rendeletet pont Orbán Viktor szignózta. A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent egy kormányhatározat Orbán Viktor aláírásával, ami a VERITAS Történetkutató Intézetre bízza az 1956-os Intézet - Oral History Archívum működtetését. Az 1956-os Intézet 2012 óta az Országos Széchényi Könyvtár osztályaként működött, de a rendelet szerint június 15-től beolvad a Veritasba.

Rainer felidézte, hogy 2017-ben egyszer már felmerült az '56-os Intézet elcsatolása, de akkor végül lekerült a napirendről, ráadásul kiderült, hogy Szakály Sándor, a Veritas igazgatója is ellenzi.

Rainer M. János a 444-nek adott interjújában azt is elárulja, hogy senki nem egyeztetett vele a kormányhatározatról, egy ismerőse hívta fel, aki az újságban olvasta a hírt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?