Újabb elképesztő kamuberuházás: 436 millió uniós forrást adtak egy makettparkra, amit aztán 50 millióért el kellett árverezni

  • narancs.hu
  • 2017.07.15 09:00

Belpol

A teljes beruházás költsége elvileg 650 millió forint volt.

Valamivel több mint két éve adták át Mórahalmon a Mini Hungary Parkot, az 1910-es Nagy-Magyarország területét mintázó területen ötven hazai és határon túli műemlék kicsinyített mását lehet megnézni. A nem csak elsőre túlzónak tűnő 650 millió forintos beruházásból 436 milliót az Európai Unió állt, a pénzt ki is fizették a Bornemzet Kft.-nek, a park megálmodójának.

false

 

Fotó: Youtube/Móra-Net Televízió

Kezdetben még évi negyvenezer látogatóval számoltak, de ennek a töredéke sem érkezett, és az is kiderült, hogy valami egészen nagy gond lehetett a támogatás felhasználásával, ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég visszakérte a 436 millió forintot – derült ki az RTL Klub péntek esti híradójából. Ezután a Bornemzet Kft. totális csődöt jelentett, és a papíron 650 millióból épült parkot egy árverésen 50 millió forintért a mórahalmi önkormányzat vette meg azért, hogy ne legyen az enyészeté az egész terület.

Az önkormányzatnak restauráltatni is kell a makettek jelentős részét, amelyek annak ellenére is nagyon rossz állapotban vannak, hogy a beruházás során a befektető vállalta, időtálló anyagokból csináltatja meg a turisztikai attrakciónak szánt elemeket. Ezt egy 2015-ös kisfilmben az egyik készítő ki is jelentette.

Az RTL Klub megkérdezte a minisztériumot, hogy pontosan miért követelték vissza a teljes támogatási összeget, de egyelőre nem kaptak választ. Mindenesetre furcsa, hogy ennyi uniós forrást ki lehet osztani egy ilyen beruházásra még akkor is, ha végül kiderült a turpisság. Az már más kérdés, hogy a 436 millió mekkora része fog visszakerülni ténylegesen az államkasszába, hiszen egyelőre csak az árverésből származó 50 millió forint lehet biztos, az Opten céginformációs rendszere szerint a cégnek még tartozásai is vannak, különösebb tartaléka pedig nincs.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.