Vekerdy Tamás Orbánnak: „Mi a te kereszténységed?”

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A gyerekpszichológus szerint, amikor utoljára „keresztény Magyarországról” beszéltek, a zsidókat üldözni kezdték.

„Mi a te kereszténységed?” – kérdezi Orbán Viktortól az Élet és Irodalom friss számában Vekerdy Tamás, aki nyílt levelet írt a miniszterelnöknek.

Az ismert gyerekpszichológus Máté evangéliumából idéz, és azt kérdezi Orbántól: „Te nem ugyanezt olvasod? Angela Merkel ezt olvasta, és Ferenc pápa is. Lúzerek. Ügyetlenek. De hát az igazi, még nem klerikus kereszténység története a lúzerek története.”

Vekerdy szerint Orbán nem szeret olyasmikre válaszolni, mint hogy mi legyen a tengerben úszó menekültekkel, és a „ gonosz feltételezése”, hogy „legszívesebben azt mondanád: igen, hagyjuk”.

„Ez a gondolkodás tényleg alkalmas egy keresztény Magyarország felépítésére? De egyáltalán: mi az, hogy keresztény Magyarország?” – teszi fel a kérdést az írásában Vekerdy, aki szerint utoljára a harmincas–negyvenes években beszéltek keresztény Magyarországról, ami akkor azt jelentette, hogy „nem zsidó”: „Húsz év zsidógyűlölet, zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelés után hatszázezer magyart adtunk halálra. Eichmann tanúsíthatná, kiemelkedő buzgalommal. (…) Aki egy embertömeget masszaként kezel – zsidó, migráns –, az elindult a legyilkolásuk felé vezető úton.”

Vekerdy Tamással legutóbb idén májusban beszélgettünk, interjúnk itt olvasható:

Vekerdy Tamás: A kormány egy jól manipulálható rabszolgatömeget akar, miközben az országot Putyinhoz, a biztos veszteshez köti

Ismét az urak és cselédek országát építjük? – kérdezi a pszichológus, akivel a kivándorlásról és a hiányzó Dózsa Györgyökről is beszélgettünk. Vekerdy Tamással legutóbb tavaly nyár elején beszélgettünk, az interjúban akkor leginkább az oktatási rendszer problémái kerültek szóba. A pszichológus azt mondta nekünk, hogy rémülten nézi azokat az őrületeket, amik az oktatásban folynak, érzése szerint „a legfelső parancsra”.

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  tiszapolgári
  2018. szeptember 07., péntek 20:45
  Nekem tetszik, hogy Vekerdi Tamás lúzereknek nevezi a még nem egyházként működő keresztényeket, valóban azok voltak, esendők, emberiek, kételkedők, Péter félt és letagadta, hogy Jézus tanítványa lenne, a másikuk, Tamás nem hitt a saját szemének, amikor meglátta a feltámadt Krisztust. Nem voltak folyamatosan topon, nem voltak tévedhetetlenek, átlagos emberek voltak, akik a mesterük mellett fantasztikusan nagy dolgokat éltek át.
 2. 12
  yoyo
  2018. szeptember 07., péntek 20:40
  az imre kezdetűnek ez a kereszténysége.
 3. 11
  Kovacs
  2018. szeptember 07., péntek 20:38
  10: Nagyon szűkszavú vagy ma ezzel a rövid hülyével.
 4. 10
  Kovacs
  2018. szeptember 07., péntek 20:28
  9: Már régen "cigányoztak" itt ezen a felületen. Persze, egyeseknek ez a lételeme. Bravó!


 5. 9
  tiszapolgári
  2018. szeptember 07., péntek 20:24
  Imre2015

  Hülye.
 6. 8
  Kovacs
  2018. szeptember 07., péntek 19:03
  6: Csak a pontosság kedvéért: "Angéla Merkel is ezt olvasta és Ferenc pápa is."
  (Angéla Merkel a seehoferek és orbánok egyéb barátai nyomására elfelejtette, hogy mit olvasott.[mert Merkel mégsem akart lúzer lenni] Sajnos ez is a történet, amivel élnünk kell)
 7. 7
  Cyrano
  2018. szeptember 07., péntek 17:53
  Axxtro: akkor húzzon. De jó messzire.
 8. 6
  yoyo
  2018. szeptember 07., péntek 17:44
  Vekerdy Tamás úgy szólítja meg Orbánt, olyan rövid, világos és hajszálpontos a gondolatmenete, a következtetése, és olyan hangnemet használ, amit korábban nagyon kevesen.

  "Na, az ilyesmikre nem szeretsz válaszolni."

  Igen, ez pontosan olyan beszédmód, ahogy ezzel a nagyon kártékony emberrel beszélni kell.
  És igaz, csűrés-csavarást nem tűrő, pontosan így, ahogy.

  Nagyon nagy tisztelet érte.
 9. 5
  Kovacs
  2018. szeptember 07., péntek 17:05
  4: Yoyo itt "igazságtalan" vagy mert Vekerdy ezt másképp variálta meg, mint ahogy te akarod érteni. Én például örültem neki, mert úgy globálban a magyar értelmiség egyre nagyobbakat hallgat.
  (Egyébként nemcsak magyarosan keresztény keresztények vannak. Azt pedig te is tudod, hogy a Bibliát (mint mitológiai forrást a művészek kedvelik, mint "ihletet" erre meg amarra. Jó, ha az ateisták is tudják, hogy például apostolból tizenkettőt számolunk, és nem csak "piszkosat"hehe.)
 10. 4
  yoyo
  2018. szeptember 07., péntek 16:38
  a "keresztényekkel" ez az aprócska kibaszott hatalmas nagy baj, hogy a gyönyörű, igaz és élhető jézusi ajánlatot magasról leszarva, önző és szeretettelen életet élnek.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra