Vekerdy Tamás Orbánnak: „Mi a te kereszténységed?”

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A gyerekpszichológus szerint, amikor utoljára „keresztény Magyarországról” beszéltek, a zsidókat üldözni kezdték.

„Mi a te kereszténységed?” – kérdezi Orbán Viktortól az Élet és Irodalom friss számában Vekerdy Tamás, aki nyílt levelet írt a miniszterelnöknek.

Az ismert gyerekpszichológus Máté evangéliumából idéz, és azt kérdezi Orbántól: „Te nem ugyanezt olvasod? Angela Merkel ezt olvasta, és Ferenc pápa is. Lúzerek. Ügyetlenek. De hát az igazi, még nem klerikus kereszténység története a lúzerek története.”

Vekerdy szerint Orbán nem szeret olyasmikre válaszolni, mint hogy mi legyen a tengerben úszó menekültekkel, és a „ gonosz feltételezése”, hogy „legszívesebben azt mondanád: igen, hagyjuk”.

„Ez a gondolkodás tényleg alkalmas egy keresztény Magyarország felépítésére? De egyáltalán: mi az, hogy keresztény Magyarország?” – teszi fel a kérdést az írásában Vekerdy, aki szerint utoljára a harmincas–negyvenes években beszéltek keresztény Magyarországról, ami akkor azt jelentette, hogy „nem zsidó”: „Húsz év zsidógyűlölet, zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelés után hatszázezer magyart adtunk halálra. Eichmann tanúsíthatná, kiemelkedő buzgalommal. (…) Aki egy embertömeget masszaként kezel – zsidó, migráns –, az elindult a legyilkolásuk felé vezető úton.”

Vekerdy Tamással legutóbb idén májusban beszélgettünk, interjúnk itt olvasható:

Vekerdy Tamás: A kormány egy jól manipulálható rabszolgatömeget akar, miközben az országot Putyinhoz, a biztos veszteshez köti

Ismét az urak és cselédek országát építjük? – kérdezi a pszichológus, akivel a kivándorlásról és a hiányzó Dózsa Györgyökről is beszélgettünk. Vekerdy Tamással legutóbb tavaly nyár elején beszélgettünk, az interjúban akkor leginkább az oktatási rendszer problémái kerültek szóba. A pszichológus azt mondta nekünk, hogy rémülten nézi azokat az őrületeket, amik az oktatásban folynak, érzése szerint „a legfelső parancsra”.

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  harcolj
  2018. szeptember 08., szombat 09:01
  Jhamori -Ez így igaz, de az egyházak azért nem nyilvánulnak meg, mert valójában nem a krisztusi tanítások képviselői, hanem a hatalom haszonlesői, és leginkább mindig is azok voltak. Ehhez sajnos a magyar mentalitás nagyon passzol, amikor is az úgynevezett vallásosság nem a szeretet központi elvét képviseli, hanem a más vallás, a másság üldözését. Orbánnak valóban nem a krisztusi tanok a fontosak, csak mint egy pajzsot vette magára a kereszténységet, hogy annak védelmében követhessen el bűntényeket.
 2. 22
  harcolj
  2018. szeptember 08., szombat 09:09
  Az olyan elvek-szavak melyet Vekerdi is képvisel kevéssé találnak megértésre, mivel a magyar emberek nem szívesen szembesülnek saját hibáikkal, inkább azok mellé állnak, akik ugyan szintén követtek el disznóságokat, de hatalmuknak köszönhetően megvédik majd őket is. Így minden hamissá és mocskossá válik, aki valóban igaz magyarnak tartja, vagy szeretné tartani magát immár nem talál olyan közösséget, mely mentes lenne a hazugságoktól, és elszigetelődik. Orbán célja ez.
 3. 23
  tiszapolgári
  2018. szeptember 08., szombat 09:24
  20 jhamori: A nagy baj, hogy a keresztény egyházak, meg az igazából keresztény emberek nem emelik fel a szavukat a fidesz kereszténysége ellen.

  Dehogynem. A Narancs online is írt azokról az esetekről, amikor a váci püspök, az evangélikus püspök megszólalt menekült- és hajléktalan-ügyben, vagy a vidéki plébános vlogger, úgy emlékszem, konkrétan Orbántól kérdezte meg, hogy ki az a Habony.
  Ferenc pápa pedig már visszajáró vendéggént mond kritikákat.

  Csakhogy, a tisztelt kommentelők jó része baszik elismerni az említettek bátorságát. Ehelyett minden egyházi szereplőt egybemos, minden pap buzi és Orbán az istene.

 4. 24
  yoyo
  2018. szeptember 08., szombat 10:21
  tiszapolgári,

  azok a kiváló emberek, akik katolikusként megnyilvánultak a menekültkérdésben, nem egyszerűen amolyan kisebbségi álláspontot jelenítettek meg, de szabályosan eretnek módon szólaltak fel.

  A magyar katolikus egyház testületileg felvállaltan a hatalom támasza és szövetségese és RÉSZE, ahogy egyébként az egyház általában is: földi hatalmi intézmény.

  Hogy akadnak jó emberek egyházi hivatalban és akadnak jó emberek a hívek között, azt most MEGINT ne keverjük ide.

 5. 25
  yoyo
  2018. szeptember 08., szombat 10:28
  és az indulatos "minden pap buzi" megjegyzést felháborítónak tartom.

  Próbáltam már utalni erre: ha pap hetero- vagy homoszexuális kapcsolatot folytatnak, azt én nem tekintem bűnnek (hogy az önmegtartóztatásra tett fogadalmukat ezzel megszegik, legyen morális probléma az egyházon belül, én leszarom).

  A papokkal nem az a problémám, hogy szexelnek, hanem hogy vagy bűncselekményeket követnek el INTÉZMÉNYESEN, vagy ezt az intézményesített gazemberséget aktív részvétellel vagy passzív elhallgatással támogatják.

  Ez nem egy-két szar ember dolga, hanem a TELJES EGYHÁZÉ, és az egyház híveié.

 6. 26
  yoyo
  2018. szeptember 08., szombat 10:39
  természetesen nem azért tartom felháborítónak, mert te azt gondolod, hogy minden pap buzi, tudom, hogy nem ezt gondolod, hanem azért tartom felháborítónak, mert ez azt sugallja, a pedofilia a "buzisággal" egynemű aljasság.
 7. 27
  yoyo
  2018. szeptember 08., szombat 10:45
  (csak zárójelben: micsoda intézmény az, amely úgy foglal állást pl. melegházasság-ügyben, ahogy, miközben sunyin és intézményesen rejteget szexuális bűnözőket. Ha ezt valaki őszintén értelmezni próbálja, arra kell jusson, az egyház szemében melegnek lenni undorítóbb dolog, mint gyerekekkel szemben szexuális erőszakot elkövetni)
 8. 28
  Kovacs
  2018. szeptember 08., szombat 13:21
  23: "Csakhogy, a tisztelt kommentelők jó része baszik elismerni az említettek bátorságát. Ehelyett minden egyházi szereplőt egybemos, minden pap buzi és Orbán az istene."
  Ilyenkor jól vagy?
  Az egyházak (egy-két kivételtől, amit a kormány el sem ismer egyháznak) nagyon szépen "lefeküdtek" az Orbán-kormánynak. Ez nem vélemény kérdése, hanem tény.
  Az viszont elgondolkodtató, hogy egyes kommentelők az egyháztól várják a nagy ellenállást, miközben a lakosság (ami egyébként túlnyomó részben semmilyen vallású) hallgat, mint dinnye a fűben és a megmaradt eszközeivel sem él. Nem inkább ilyeneket írnál te is?
  Itt például ebben a témában ( a kormány dehumanizáló törekvései a keresztény Magyarország alibijével szemben)egy idősödő (gondolom akkor "történelmileg" tapasztalt is) gyermekpszichológus veszi a "bátorságot" és véleményt nyílvánit kerek-perec, röviden és tömören, akkor a kommentelők "oszlopos" tagjai semmi perc alatt eljutnak a pedofíl papokhoz. Remek.
  Üdvözlet "Bangladesből".
 9. 29
  tiszapolgári
  2018. szeptember 08., szombat 13:21
  yoyo: Hogy akadnak jó emberek egyházi hivatalban és akadnak jó emberek a hívek között, azt most MEGINT ne keverjük ide.

  Akadnak? Sokan vannak. Igaz, én nem egyházi ügyekben találkozom velük, hanem magánemberként, sokuk előtt le a kalappal, normálisak, nyitottak, segítőkészek, és amennyire rá tudok látni, áldozatkészek is.
  Persze voltak kivételek, dölyfös és undok lelkészekkel is találkoztam már, szó se róla. Általában elmondható, hogy minél magasabb hivatalt töltöttek be, annál kínosabb, erőltetettebb volt a velük való találkozás.
  Az „egyszerű” lelkészek legnagyobb része nem ilyen.

  Egyébként miért ne keverjük ide? Te nem kevered ide, én meg idekeverem. Írjam elő én is, hogy te mit írj a kommentben?

  Azt, hogy minden pap buzi és Orbán az istene, természetesen nem én mondom, hanem a tisztelt kommentelők, akik minden egyházi szereplőt összemosnak, direkt odaírtam, de hát, ember tervez.

 10. 30
  tiszapolgári
  2018. szeptember 08., szombat 13:24
  Kovacs: Ilyenkor jól vagy?

  Jól voltam, de a kérdésedtől egy kicsit rosszul lettem.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra