Verhetik a gyerekeket az iskolaőrök

  • narancs.hu
  • 2012. április 18.

Belpol

„Arányos mérvű” testi kényszert is alkalmazhatnak a szabályszegésen kapott gyerekekkel szemben az ún. iskolaőrök – ők ügyelnek majd minden tanintézményben a rendre. Az iskolákon kívül pedig a rendőrök abajgathatják a diákokat, amennyiben elfogadják a Belügyminisztérium törvénymódosító javaslatát.

A Belügyminisztérium (BM) honlapján található  törvénytervezet szerint az iskolaőrök feladata lesz megakadályozni, hogy a tanköteles korú gyerekek engedély nélkül hagyják el az iskolát. Ezenkívül a munkájuk lesz betartatni a házirendet, no meg fülön csípni azokat a nebulókat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el. A hatékony rendfenntartás érdekében az iskolaőrök „arányos mérvű” testi kényszert is alkalmazhatnának a diákokkal, illetve az illetéktelen behatolókkal szemben – hogy ez pontosan mit jelent, arra már nem tér ki a törvénytervezet, amely a köznevelésügyi, 2011-es törvényt egészíti ki egyebek mellett ezekkel a passzusokkal. Azt, hogy hány iskolaőrt alkalmaznak, az adott iskola dönthetné el.

A javaslat megálmodói az őrök éberségét kijátszó és az iskola területét illetéktelenül elhagyó tanulókra is gondoltak: őket a rendőrök igazoltathatják, és amennyiben a gyerekek nem tudják bizonyítani, hogy engedéllyel hiányoznak az iskolából, a szervek az igazgatóhoz kísérhetik őket, vagy – miután értesítették a tanintézményt a szökevények elfogásáról – elindíthatják őket az iskola felé.

„Nagyon röviden: a véleményem szerint ez kabaré – mondta a narancs.hu-nak Radó Péter oktatási szakértő, akit meglepetésként ért a BM tervezete. – Nincs a világon még egy ország, ahol rendőri kérdést csinálnak a tankötelezettségből.”

Kérdésünkre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy egy ilyen javaslatot elfogad a parlament, a szakértő így válaszolt: „Egy évvel ezelőtt még élt bennem olyan illúzió, hogy az irracionalitásnak van határa, de ez mára elmúlt. A közoktatásban elképesztő mértékű rombolás folyik. A káosz és az átgondolatlanság hihetetlen tobzódása pedig mind azt mutatja, hogy itt a legképtelenebb dolgok is megtörténhetnek.”

A törvénytervezethez a belügyi tárca április 20-ig várja a véleményeket.

 


Figyelmébe ajánljuk